Rattarikka reede aktsioon innustab õpilasi rattasadulasse istuma

Rattarikas reede 2
Foto: Tormi Tabor

MTÜ Rattaga Kooli ja Hawaii Express käivitasid Rattarikka reede aktsiooni, mille eesmärk on julgustada õpilasi kasutama koolitee läbimiseks jalgratast. Korraldajate lootus on kujundada aktsioonist iga-aastane ettevõtmine, mis innustab kooliperesid rattaga koolis käimiseks üha paremaid tingimusi looma. Rattarikka reede kampaania kestab kaheksa nädalat aprillist juunini.

„Arvamus, et ratas sobib liiklusvahendiks vaid ilusa ilmaga ja väga lühikeste vahemaade läbimiseks, on müüt. Seda tõestab mitmete koolide kogemus, kus lapsed läbivad koolitee rattasadulas aastaringselt ning rattaparklad on sõiduvahenditest pungil. Iga kool saab selleks palju ära teha, et lapsed eelistaksid tervislikku ja keskkonnasõbralikku liiklemisviisi ning oskaksid läbida koolitee ratta seljas ka ohutult,“ selgitas kampaania vajalikkust MTÜ Rattaga Kooli juhatuse liige Tormi Tabor.

Tema sõnul on Rattarikka reede aktsiooni eesmärk tuua rattasõit iga koolipere fookusesse. Aktsioonis osalevad koolid postitavad igal reedel Rattaga Kooli Facebook-gruppi foto või video, mis demonstreerib koolipere rattarikkust – või miks ka mitte arenguruumi selles valdkonnas.

„Oodatud ei ole ainult eeskujulikud näited tihedalt täis pargitud jalgrattaparklatest, vaid ka olematutest rattahoidjatest, üksikutest posti külge kinnitatud tõuksidest, meeleolukast ühisest ettevõtmisest või mistahes muust hetkest, mille peategelasteks kaherattalised sõiduvahendid. Usume, et aktsioonis osalemine annab nii mõnelegi koolile hoopis vajaliku tõuke ja häid ideid, et olukorda parandama asuda,“ sõnas Tabor.

Et tunnustada koole noorte liikumisaktiivsuse suurendamise ja tervise parandamise eest, on aktsioonis osalejatele ette nähtud ka auhinnad. Igal reedel loositakse välja üks kool, millele Hawaii Express kingib õpilaste seas välja loosimiseks uue linnaratta. Lisaks saavad võidukooli õpilased sooduskoodi, millega nad saavad soetada nädala jooksul erinevaid ratta- ja sporditarvikuid soodushinnaga.

„Kogu meie äri on rajatud ideele, et rattasõit ja füüsiline aktiivsus annavad inimesele elurõõmu ja vabadust nautida eluaastaid täis elamusi. Ratas pole enam ammu lihtsalt spordivarustus – ratas on saanud üha populaarsemaks igapäevase sõiduvahendina. Mida hilisemas eas inimene selle tõdemuseni jõuab, seda raskem on tal oma käitumis- ja mõttemustreid muuta ning seda raskem on võidelda rattasõbrana ka rattasõbraliku linnaruumi eest. Rattaga Kooli MTÜ teeb selles suunas väga tänuväärset tööd ning Hawaii Express lööb suure elevusega Rattarikka reede aktsioonis kaasa,“ sõnas Almare Hawaii Expressi juhataja Jürgen Janson.

Jansoni kinnitusel on ettevõtte peamine eesmärk, et lapsed ja noored õpiksid nautima rattasõitu ja vabas õhus liikumist ohutul moel. „Seetõttu pakume oma kauplustes Rattarikka reede kampaania vältel võimalust soetada soodushinnaga laste- ja noorterattaid, millega anname tasuta kaasa ohutuks liiklemiseks vajalikud kiivri ja tuled,“ lisas Janson.

Rattarikkal reedel oodatakse osalema kõigi koolide esindajaid, kes soovivad tuua esile oma kooli edusamme rattasõbraliku keskkonna loomisel või teha ettepanekuid selle parandamiseks. „Oma kooli on rattasaadikuna oodatud esindama nii õpilasesinduse kui ka hoolekogu liikmed, kooli juhtkonna esindajad, õpetajad, muud koolipere liikmed või lapsevanemad. Kindlasti julgustame aktsioonis osalema ka õpilasi, kellega koos rattaloendust teha ja rattasõidu tingimuste parendamise arutelu pidada!“ rääkis aktsiooni eestvedaja Tormi Tabor.

Kampaanias osalemise tingimused on leitavad aadressilt rattagakooli.ee.

Allikas: rattagakooli.ee