Arst: spordirajale võiks minna vaid tervena

Ironman Tallinn
Ironman Tallinn. Foto: Gertrud Alatare

Triatloni treeningud ja võistlustel osalemine on muutunud aina populaarsemaks. Seejuures tehakse otsus võistlusele minna aina kergekäelisemalt. Kõrge intensiivsusega treeninguteks ja suure koormusega võistluseks ettevalmistumine nõuab tervisesportlaselt tugevat pingutust, mille aluseks on hea tervis ning läbimõeldud ettevalmistus.  

“Intensiivse spordiga alustav inimene võiks treeningrutiini hoidmisega paralleelselt arutada vajalikke uuringuid ja analüüse arstiga. Mitmed hobisportlased suunatakse koormustestile ja ekstreemset füüsilist pingutust nõudvate spordiga seotud eesmärkide korral, nagu seda on näiteks IRONMAN triatlon, ka kardiopulmonaarsele koormustestile ning tehakse ka üldised vereanalüüsid, et veenduda sportlase heades tervisenäitajates ning aidata ennetada võimalikke terviseriske,” kirjeldas Confido üldarstide üksuse juht dr Karita Košeleva uuringuid, mis tervisesportlane enne intensiivset treeningperioodi võiks läbida. 

Mitmed meditsiiniasutused pakuvad erinevaid spordivaldkonna tervisekontrolle, kuid dr Košeleva toonitas, et analüüside vastuste täpsemaks tõlgendamiseks ja edasiste plaanide paika panemiseks tasub pöörduda üldarsti või perearsti konsultatsioonile, kes saab koos patsiendiga arutada läbi tema analüüside vastused, teha täpsemaid plaane seoses sportimise ja toitumisega ning vajadusel suunata patsiendi edasi spetsialisti konsultatsioonile.  

Intensiivse treeningu osaks on tervisekontroll 

Tihti tuleb ette, et alustavad sportlased katsetavad meetodeid, mis nende tervisele tegelikult hästi ei mõju. Dr Košeleva tõi esile, et et näiteks tarbitakse sageli magneesiumit sisaldavaid toidulisandeid või vitamiine igapäevaselt, kuid pidev toidulisandite tarbimine ei ole enamasti vajalik. “Magneesiumit ja ka teisi toidulisandeid läheb paljudel juhtudel tarvis, aga selle täpsem kasutamine ja annustamine tuleks läbi arutada ja planeerida spetsialistiga. Enamasti ei vaja harrastussportlased, kes mõned korrad nädalas trenni teevad ning samal ajal mitmekülgselt ja teadlikult toituvad, üldse mingite toidulisandite ja preparaatide lisamanustamist,” lisab ta. 

Siiski ollakse üha enam valmis terviseküsimusi spetsialistiga ennetavalt arutama. “Inimesed on muutunud terviseteadlikumaks, rohkem soovitakse tegeleda ennetuse, mitte tagajärgedega. Tänu sellele jõutakse tervisekontrolli ning küsitakse nõu, et saaks elada veelgi pikemalt tervema ja õnnelikumana,” tõdeb dr Košeleva. 

Karita Košeleva
Karita Košeleva. Foto: erakogu

Suurvõistlustele tasub minna, kui füüsiline vorm ja tervis seda lubab 

Suvine sportlik tippsündmus IRONMAN Tallinn toob võistlustele nii individuaalarvestuses võistlejaid kui ka meeskondi, kes on triatloni võistlusalad omavahel ära jaganud. 

Kuna IRONMAN Tallinna võistluskeskus kolis sel aastal Rocca al Mare keskuse juurde, siis võttis sportliku väljakutse vastu ka Rocca al Mare keskuse tiim.  

“Kui maailmatasemel võistlus tuuakse koju kätte, oleks patt mitte osaleda. Selleks, et hoida ettevalmistust ning võistlust meile kui pühapäevasportlastele mõistlikul levelil, osaleme tiimina, kus iga liige läbib ühe ala,” tõi esile IRONMAN Tallinna jooksudistantsi läbiv Rocca al Mare ja Kristiine keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Helina Leif.  

Ta nentis, et treeningettevalmistus algas intensiivsemalt kevadel ning on sisaldanud nii individuaaltrenne, toitumise jälgimist kui ka meeskondlikku motiveerimist. “Näiteks olen treeningkavasse võtnud ÜKE (üldkehalise ettevalmistuse) trennid, et treenida kõiki tähtsamaid lihasgruppe ning tõsta lihastoonust, mis loob soodsa vundamendi paremaks sooritusvõimeks. Samuti olen suurendanud trennide kestvust ning jälginud oma toitumist vastavalt treeneri ja tervishoiuarsti soovitustele,” tõi Leif esile.   

Rocca al Mare ja Kristiine keskuse juhi Kristjan Maaroosi sõnul on IRONMAN Tallinna  võistlus hea võimalus nii läheduses elavate inimestele kui osalejatele mugavalt ning ligipääsetavalt võistlusel kas sportija või pealtvaatajana osaleda. “Keskus jääb ligipääsetavaks ja avatuks võistluse perioodi vältel ka keskuse külastajate jaoks,” lisas keskuste juht.  

IRONMANi võistluse täispikk distants hõlmab endas 3,8 km ujumist Harku järves, 180 km jalgrattasõitu Tallinnas ja selle ümbruses ning 42,195 km jooksmist.
IRONMAN 70.3 võistlusel on distantsid võrreldes täispika distantsiga poole lühemad.
Lisaks toimub ka eraldi võistkondlik arvestus 70.3 distantsil, kus iga liige peab läbima ühe ala. Võistlusele eelneval õhtul toimub lustlik lastejooks Mamma IRONKIDS Tallinn ja heategevuslik liikumissündmus Liigume Ukraina triatleetide heaks.

Tekst: Kätriin Avarlaid