Padise Maailmameistrivõistlustelt läks võit Slovakkiasse

Group start
Foto: Brenda Prants

Padise Maailmameistrivõistlustelt viis võidu koju Slovakkiast pärit Malikova Kleinova Dominika noorhobusel Molta, parim eestlaste paar oli Eliise Laur ja Namir.

Esimest korda ratsaspordi ajaloos peetakse FEI Noorhobuste Kestvusratsutamise Maailmameistrivõistlused Põhja-Euroopas – Eestis, Padise Ratsakesuses (PEC) – umbes tunnise autosõidu kaugusel Tallinnast. Padise ratsakeskus on omanäoliseim kogu Euroopas, olles ainsana spetsialiseerunud vaid kestvusratsutamisele.

Maailmameistrivõistluste korraldaja ja Padise Ratsakeskuse (Estonia Equestrian Club) omanik Jelena Sbitneva on koostöös Eesti Ratsaspordi Liiduga proovinud maailmameistrivõistluseid Eestisse tuua juba 7 aastat ning peale arvukaid korraldatud  kõrgetasemelisi võistluseid ja pikka eeltööd ning osalemist suure konkurentsiga rahvusvahelistel pakkumustel võideti rahvusvahelise ratsaspordiföderatsiooni (FEI) usaldus. Jelena Sbitneva, olles ise ratsaspordi taustaga ning tuline kestvusratsutamise fänn on rahvusvahelisi võistlusi korraldanud juba 17 aastat.

Maailmameistrivõistlused said Padisel avalöögi reedel ametliku pressikonverentsiga, millest võtsid osa vōistluse direktor Jelena Sbitneva koos ametnike paneeliga. Pressikonverentsil sai kuulda palju kiidusõnu Padise Ratsaseskuse kompleksi ja Eesti kestvusratsutamise radade kohta ning Põhja-Euroopas ainulaadne ratsaspordikompleks on hinnatud rahvusvaheliste ametnike poolt maailmatasemel kestvusratsutamise keskuseks. Väliskohtunik Francois Kerboul tõi välja lisaks suurepärastele tingimustele ka keskkonnasäästlikkuse esile tõstmise. Nimelt pannakse Padisel palju rõhku jätkusuutliku suurvõistluse korraldamisele ja seega toimus reedesel avapäeval ka ühine ilukirsside istutamine, mille idee on anda midagi ka loodusele tagasi.
Podium photo
Foto: Brenda Prants 
Kokku istutati 30 ilukirssi, millest 14 iga võistleva riigi kohta. Lisaks veel said omad puud mulda nii võistluste korraldustiim, FEI, Kultuuriministeerium (spordiosakonna juhataja Margus Klaan), Lääne-Harju vald (vallavanem Jaanus Saat), RMK, Eesti Ratsaspordi Liit, ametnikud ja ülejäänud PEC-i tiim.
 
Noorhobuste maailmameistrivõistluste võitjapaari Malikova Kleinova Dominika ja Molta kiiruseks kujunes 21,201km/h, parima eestlase leiab seitsmendalt positsioonilt ning selle sõitsid välja pikalt teist kohta hoidnud Eliise Laur & Namir kiirusega 18,978km/h, Katriin Kalle & Laava lõpetasid 11ndana kiirusega 16,394km/h.

Allikas: Estonian Equestrian Club MTÜ