50. sünnipäevaks elu parimasse vormi? 49-aastane fitness-sportlane Tiina tõestab, et vanus on vaid number

Tiina
Foto: Eduard Iganus

Pole tavaline 40ndates võistlusspordiga tegelema hakata. Eriti veel nii nõudliku alaga nagu seda on kehailu võistlus bikiini fitness. Aga just sellel spordialal otsustas Tiina pärast 45. sünnipäeva end proovile panna.

Juba 2,5 aasta pärast seisis ta kaunites bikiinides ja särava naeratusega sadade pealtvaatajate ees ning võitis Ott Kiivikase korraldatud fitnessvõistlusel veteranide klassis hõbemedali.

Sel oktoobril ootab teda ees tema elu teine võistlus, seetõttu uurime, kuidas Tiina niivõrd huvitava ala juurde jõudis ning mis on tema suurepärase vormi saladus.

Tiina teekond lavalaudadele

“Minu teekond bikiini fitnessini on olnud pikk ja käänuline. 180 cm pikana mängisin kooli ajal kolm aastat korvpalli ja käisin ka võistlustel. Pärast seda tegin kolm aastat karated spordiklubis Nüke, mis siiani tegutseb. 1997. aastal läksin tööle turvafirmasse ESS, kus oli võimalus jõusaali kasutada ja nii ma seal kõiki vabu päevi veetma hakkasingi.

Tiina ESSi jõusaalis
Tiina ESSi jõusaalis. Foto: erakogu

Seal jõusaalis polnud küll eriti palju varustust, aga tegin ikka nii palju kui sain ja oma peaga välja mõtlesin. Ega ma siis ka halvas vormis polnud, aga kindlasti soovitan algajatel ikka treener võtta ja toitumisest ka rääkida. Ma tol ajal vist eriti ei söönudki,“ muigab Tiina.

Ta käis ka ESSis enesekaitse treeningutel, mida viis läbi spordisaali juhataja, kunagine K-komando üks asutajatest ja juhtidest Henn Kask. „Tihti olin trennis ainukene naine meeste seas. Aeg-ajalt käin siiani kikkpoksis, muuhulgas olen end lasknud klobida maailmameister Tarvo Ränil,“ muigab ta.

Turvafirma häirekeskuses töötades tuli naiskolleegidel idee liituda MyFitness Challenge´iga (Spordiklubi MyFitness kampaania, kus auhindade võitmiseks tuleb kahe kuu jooksul käia erinevates rühmatreeningutes). „Pärast seda jäingi käima erinevates rühmatrennides. Lemmikud oli Bodypump, FitBox, CrossFit… Mingil ajal lõpetasin MyFitnessi lepingu, kuna varajasi lemmiktrenne hakati tühistama – inimesi käis vähe. Seejärel tegin terve aasta oma Lasnamäe korteris hommikuti trenne Youtube’ist leitud Hannah Eden’i videode järgi,“ meenutab ta.

Koroona aja läks Tiina igavusest korra pojaga Lasnamäe HC Gym jõusaali ja sattus jõutrennist uuesti vaimustusse. „Seal tegin mõned trennid ka fitnesstreener Tatyana Pudovkinaga. HC Gymi jõusaali telerites näidati ka kogu aeg videosid kulturismivõistlustest ja see mõjus nagu ajupesu. 2020. aastal 45. sünnipäeval tegin fotosessiooni, mille pilte näitasin Ott Kiivikale, kes soovitas võistlemist proovida. Peale seda ei suutnud muule mõelda ja hakkasin treenerit otsima.“

Tiina 45
Tiina 45. sünnipäeva fotosessioon. Foto: erakogu

Koroona ajal läksid jõusaalid teatud ajaks kinni, aga õnneks oli Tiinal selleks ajaks kodus juba üsna korralik spordituba, kuhu mehega kahekesi on jupikaupa varustust järjest juurde ostetud. „2021. aasta kevadel kirjutasin Ott Kiivika soovitusel personaaltreener Kristjan-Johannes Konsapile ning maikuust hakkasime koos treenima, kohe kui jõusaalid pärast koroonat taas avati. Esimestele võistlustele eelnenud 2,5 aasta jooksul ma ühtegi trenni vahele ei jätnud!”

Tiina treener: tema pühendumine on eeskujulik!

Tiina treeneril, personaaltreener Kristjan-Johannes Konsapil jätkub tema iseloomustamiseks vaid kiidusõnu: „Tiina pühendumine on eeskujulik! Tal on tõelise sportlase hing – teda ei pea sundima, vaid pigem tagasi hoidma, näiteks et ta haigena trenni ei läheks.

Tiina saavutused on seda imetlusväärsemad, et tegelikult elab ta Jõgeval ning sõidab iga nädal töö ja trenni pärast Tallinna. Pooled trennid teeb ta nädalavahetustel oma tagasihoidlikus kodujõusaalis, mille on hantel hantli haaval ehitanud.“

Tiina kodune jõusaal
Tiina kodune jõusaal. Foto: erakogu

Treeneri sõnul läks Tiina esimene võistlus väga hästi. „Hõbemedal 12 aastat noorema sportlase järel on kõva saavutus, ning vormi (rasvaprotsendi) osas tegi Tiinal paljudele poole noorematele võistlejale silmad ette. Lihasmassi kasvatamine on 40ndates muidugi raskem kui 20ndates, aga mitte võimatu. Tiina treeningpäevik näitab selgelt, et ta on 49-aastasena üle kahe korra tugevam kui 45-aastasena!“ räägib ta. „Nagu Tiina sporditaustast näha, tunneb ta end kodus pigem poksisaalis kui moelaval. Aga ta teeb tublilt tööd, et arendada fitnessvõistlusteks poseerimist ja graatsilisust poseerimistreener Aleksandra Laeri taktikepi all.”

Tiina-treeneriga
Tiina võistlustel treener Kristjan-Johannes Konsapiga. Foto: erakogu

Mida vajab fitnessiga tegelemine?

Fitnessiga tegelemine nõuab suurt pühendumist. Väljaspool võistlushooaega tehakse rasket jõutrenni, et lihast kasvatada. Enne võistlusi läbitakse mitmekuune dieet, et lihased võimalikult hästi välja paistaks.

Rasva põletamiseks peab toitumine olema ülitäpne ja see ongi paljude jaoks fitnessi kõige raskem osa. Kogu päevane toit peab olema valmis tehtud, portsjoniteks kaalutud ja karbikestega kaasas, et kellaaja järgi söömisest kinni pidada.

Mööda ei saa minna ka võistluskuludest. Kui mehed vajavad võistlemiseks vaid spetsiaalseid pükse ja lihaseid esile toovat tumedat grimmi, siis naistel on väljaminekud palju suuremad.

Naissportlased kannavad võistlustel eritellimusel valmistatud kristallidega kaunistatud bikiine, mis reeglina maksavad 500-1000€. Lisaks veel mitusada eurot soengu, meigi, ehete ja muude iluhoolduste peale.

Kuna fitnessi meik erineb tavalisest jumestusest, on pakkujaid vähe ja järjekorrad pikad. Ka sel hooajal teevad populaarsemad meigikunstnikud tööd läbi terve öö.

Kõik see võtab igapäevaelust suure aja, aga Tiina moto võiks olla: “Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab”.

Näiteks leidis ta võimaluse, kuidas kiire elutempo juures lavalist liikumist harjutada. Tiina töötab massöörina Tallinna kesklinnas, Aurea tervisekeskuses ja enne võistlusi kõndis ta trennist tööle kontsakingadega ning tegi nii massaažegi. Ka koeraga jalutamas käis ta kontsakingades.

„Tiina edu taga on kolm asja”, ütleb tema treener Kristjan-Johannes Konsap. „Head geenid, eluaegne spordiarmastus ja distsipliin. Ühest küljest on tippspordis geenid kõige tähtsamad, aga neist pole kasu, kui sportlane on laisk. Tiina on see haruldane eksemplar, kellel on nii looduse poolt head eeldused kui ka suur töötahe.

Teda on meeldiv treenida. Ta peab plaanist ilusti kinni, aga annab tagasisidet ning uurib ka ise toitumise ja treeningu kohta lisaks. See on koostöö.“

Tiina
Tiina 2023. a võistlusel. Foto: Eduard Iganus

FitLap Cup 2024 fitnessis ja kulturismis

Tiina järgmine võistlus on 19. oktoobril 2024 Tallinnas toimuv FitLap Cup. Seejärel on plaanis lasta kehal puhata, et saavutada pikem eesmärk – 50. sünnipäevaks elu parim vorm.

Fitness-alade populaarsus Eestis ja maailmas on viimastel aastatel kõvasti kasvanud. Seda osalt põhjusel, et naiste kulturismi kõrvale on tekkinud terve hulk naiselikumaid võistluskategooriaid nagu bikiini fitness ja fitmodel, mis ei vaja väga suurt lihasmassi.

Viimatimainitud alal teeb FitLap Cupil oma debüütvõistluse ka seltskonnastaar Brigitte Susanne Hunt.

Tekst: Ajakiri Sport