Shukokai karate tipud võistlevad Eestis

Karate

11.–15. oktoobrini toimuvad värskelt renoveeritud Tallinna Kalevi spordihallis Kimura shukokai karate lahtised Euroopa meistrivõistlused, mis toovad kokku rohkem kui 500 karatekat üle maailma.

Et paremini aru saada, kes shukokai harrastajad on ja millega nad tegelevad, rääkisime Eesti Shukokai peainstruktori sensei Rene Toomega, koondise peatreeneri sensei Margus Lillinurme ning sportlaste Mikk Ilvese ja Gunnar Krivuniga.

Mis on shukokai karate?

Rene: Shukokai karate on seotud Jaapanist pärit shito ryu karatega ning selle olulisemaks isikuks on Soke Kimura. Kimura eesmärk oli võimas tehnika, ta ütles isegi, et on kogu elu harjutanud ühte lööki ja pole seda ära õppinud.

60. aastatel läks Kimura Lõuna-Aafrikasse, sealt edasi Euroopasse, 1975. aastal liikus USA-sse, kus avas oma esimese dojo New Yorgis. 1977. aastal kutsus Soome peainstruktor sensei Pursiainen Kimura Soome õpetama. Viis aastat hiljem tuli

Pursiainen omakorda Eestisse ning demonstreeris shukokai tehnikaid ja filosoofiat. Ta viis läbi kahepäevase treeninglaagri, kus osalesid paljud tolle aja Eesti parimad karatekad. See õpetus jättis väga sügava jälje, mille tõttu otsustasin mina jätkata shukokai harjutamist iseseivalt. Nõukogude korra tõttu katkes side sensei Pursiaineniga kuni 1989. aastani, mil Eesti shukokai’ga liitusid ka RE-KA klubi tegijad Kalev Põlluaas ja Rein Raud.

Karate

Mis eristab Kimura shukokai karated sportlikust karatest (WKF Karate)?

Rene: Sportliku karate eesmärk on võita palju medaleid. Shukokai karate tuleneb sõjakunstist ja filosoofiast, selle eesmärk on kasvatada tublisid ja terveid kodanikke. Võistlemine on ainult üks osa karatest. Shukokai võistlustel hinnatakse, kui tugev ja puhas oli tehnika, mitte seda, kes esimesena vastast puudutas, nagu toimub see võistluskarates. Kuna shukokai on täiskontakt, siis on keelatud käelöögid pähe. Samuti kasutatakse keha kaitset.

Karatevõistlus toimub kahel alal – kumite ehk rahvakeeli kahevõitlus ning kata ehk n-ö võitlus nähtamatu vastasega. Miks peaks keegi nähtamatu vastasega võitlema?

Rene: Kogu karate õpetus on algusaegadest toimunud kata vormis. Kumite ja harjutused partneriga on lisandunud hiljem, kui karated hakati pärast II maailmasõda välismaalastele õpetama. Kata on loogiliselt järjestatud kombinatsioonide vorm, kus näidakse tehnikaid, õiget hingamist jne.

Milline on eestlaste tase shukokai karates?

Margus: Aastatega on eestlaste tase shukokais tublisti tõusnud. Viimastel aastatel oleme lisaks tehnikale kõvasti treeninud ka psüühikat ja vaimu spetsiaalsete tehnikate ja harjutustega. Oleme võitnud palju eri tooni medaleid nii maailma- kui ka Euroopa meistrivõistlustelt. Täna osalevad noored ka erinevatel WKF-i reeglite järgi toimuvatel võistlustel ja oleme ka seal arvestatavaid tulemusi saavutanud.

Kas eestlased on tugevamad kumite’s või kata’s?

Margus: Kumite’s. Ei, tegelikult mõlemas, tänaseks oleme ka kata’s juba väga tugevad.

Koondis 2017
Koondis 2017

Kuidas hindad meie sportlaste ettevalmistust eelseisvaks EM-iks?

Margus:  Hindan pigem heaks. Mikk Ilves on noorteklassis toonud medaleid nii EM-ilt, kui ka MM-ilt ja nüüd võistleb ta esmakordselt meeste seas. Tema vorm on praegu väga hea. Veteranide klassis on suured lootused palju medaleid võitnud ja väga kogenud Gunnar Krivunil. Aga nagu öeldakse: elame, näeme!

Mikk ja Gunnar, teie olete ühed tugevaimad koondise sportlased, kuidas on ettevalmistus kulgenud?

Mikk: Ettevalmistused on kulgenud väga hästi. Tunne trennides läheb aina paremaks ja füüsiline vorm on tõusuteel. Võrreldes varasemaga olen sellel korral viinud füüsilise ettevalmistuse palju mitmekesisemaks, alustades jõutreeningutest ja lõpetades ujumisega. Ka tõsistest vigastustest olen siiani pääsenud ja maksimaalselt olen pidanud puuduma treeningust ühe päeva korraga. Väljakutsetest on vast praegu suurim harjumine täiskasvanute klassiga, kuid õnneks aitavad siin tugevad trennikaaslased.

Gunnar: Ettevalmistus on kulgenud mõnusas rütmis. Tuleb targalt ja optimaalselt treenida, sest väga lihtne on tahtmisega üle pingutada. Ületreenimise tulemus annab kohe tunda pikemas taastumises. Kiiruslikes näitajates on noored tublisti paremas seisus, kuid võitmiseks ei pea alati olema kõige kiirem. Kogemus, taktikaline taiplikkus, tarkus ja vastase tunnetamine on minu puhul muutunud olulisemaks kui tehniline kiirus. Loomulikult annab hea füüsiline vorm ja võistluspingest vaba meel eelnevale lisaks tugeva eelise. Tähtis on, et suudaksid oma parimatest tugevustest võtta vajalikul hetkel maksimumi.

Mikk Ilves

Kas tunnete ka veidi survet, kuna olete varasemalt suurvõistlustel hästi esinenud?

Mikk: Kodus võisteldes on ikka suurem surve. Eelkõige on pinge just tuttavate tõttu, kes tulevad vaatama ja teavad varasematest tulemustest. Sellel korral lisab pinget ka esimene kord täiskasvanuna võistlemine, mille kohta ei tea, mida oodata. Kuid üldiselt mõtlen, et tuleb, mis tuleb, teistele ennustusi tulemuste kohta ei jaga ja annan endast parima.

Gunnar: Oma pead ei tohi ootuste ja kohustustega koormata. Ettevalmistavaid treeninguid tuleb teha vaimus, et oled valmis kõige raskemat oponenti kindla vajaliku varuga võitma. Nii on sinu vaim ja keha pingutanud parimatest eeskujudest kaugemale.

Kui võistluspäev on käes, tuleb võtta järjest üks lahing korraga, hoida mõnusat meeleolu ja keskenduda ainult hetkele. Loomulikult oleks ilus kodus võisteldes ka medalile jõuda, kuid see on vaid jadamisi õnnestumiste tulemus. Parimad tulemused tulevad siis, kui sa oled oma kehas ja vaimus vaba.

Võitmisest veelgi nauditavam on tunne, kui tatamil toimub midagi ägedat. Teeb siis vastane midagi eriti nutikat, mida poleks oodanud, või õnnestub endal vastane mõnes elemendis puhtalt üle mängida. Sellised hetked annavad võimaluse näha midagi uut ja sellest õppida.

Suures plaanis olen aga rohkem meeskonnamängija, meeskonna eest võisteldes tunnen end alati palju võimsamalt. Seda head energiat käivitav mootor on ühtekuuluvustunne suurepäraste tiimikaaslastega. Meeskonna õnnestumise nauding on asendamatu ja individuaalsest mitmekordselt tugevam, seda soovin veel kord kogeda.

Ajakiri Sport hoiab omadele ikka pöidlad peos ja soovib tugevat lööki!

Vaata oma silmaga!

Facebooki-lehel KSI European Open Tournament 2017 on planeeritud teha kõigi viie tatami otseülekanded live stream’ina.

Kus shukokai karated proovida?

Treeningud toimuvad peaaegu igal pool üle Harjumaa keskuste. Kellel on rohkem huvi, siis Eestis on kokku kolm klubi: Impact, Kimura Shukokai ja Ki, internetist leiab rohkem infot.

Tekst: Ailar Väärtmaa

Fotod: Karel Radiko