Piljardi Euroopa karika etapi korraldaja lubab pealtvaatajatele tõelist elamust

Ralf Souquet
Ralf Souquet Foto: Eesti Piljardiliit

18.–20. veebruarini 2023 jõuab esmakordselt Eestisse piljardi 9-palli formaadi Euroopa karika etapp. Pealtvaatajad saavad kõrgetasemelisele turniirile kaasa elada Kalevi Spordihallis, kus peetakse mänge korraga 24 uhiuuel piljardilaual.

Euroopa karika etapi näol on tegemist esimese Eestis toimuva A-kategooria piljarditurniiriga. “Eestis on toimunud mitmeid kõrgetasemelisi spordivõistlusi, aga mitte piljardis. Nüüd on võimalik pealtvaatajatel näha, milline on n-ö päris piljarditurniir,” ütles Eesti Piljardiliidu president Kristjan Kuusik. Ta lisas, et piljard on spordiala, mida pea igaüks on vähemalt korra proovinud ja seeläbi on kõigil mingi side piljardimänguga olemas.

Nii Euroopa karika etapi kui sellele vahetult eelneva Datel Tallinn Open turniiri jaoks sõidutatakse Kalevi Spordihalli Saksamaalt otse Dynamici tehasest kohale 24 uhiuut piljardilauda. “Kui varasemalt on Eestis piljarditurniire peetud piljardiklubides korraga maksimaalselt 12 laual, siis nüüd oleme võistluspaiga osas suure sammu edasi astunud,” ütles Kuusik. Pealtvaatajate jaoks paigutatakse võistlusareeni ümber tribüünid. “Publikul on võistlust mugav jälgida ja põnevus püsib sellise tasemega turniiril iga mängu lõpuni,” lisas Kuusik.

Kunagi varem ei ole Eestis toimuval turniiril võistlustulle astunud nii palju kõrgetasemelisi mängijaid. “200st mängijast vähemalt 50 on võimelised finaali jõudma,” rääkis Kuusik. Kes täpselt kuldmedali kaela saab, on aga võimatu ennustada. “Piljard on niivõrd psühholoogiline ala, mida mõjutab isegi see, mis tujuga mängija hommikul üles ärkab,” lisas Kuusik.

Lisaks maailmaedetabeli praegustele tippudele saabuvad Eestisse ka tõelised legendid nagu Ralf Souquet, kes on viiel järjestikusel kümnendil tulnud Euroopa meistriks. “Ralf juba kirjutas mulle ja ütles, et ootab väga esmakordselt Eestisse reisimist ja võistlemist,” rääkis Kuusik.

Mõlemad turniirid on pealtvaatajatele tasuta. Euroopa karika etapp avatakse pidulikult reedel, 17. veebruaril kell 19, millele järgneb Datel Tallinn Openi finaalmäng. “Euroopa karika etapi avatseremoonial saavad pealtvaatajad nautida meeleolukat muusikalist etteastet ning seejärel elada kaasa eelturniiri kõrgetasemelisele finaalile,” ütles Kuusik.

Allikas: Eesti Piljardiliit