Kellele sobib sõudespinningutreening?

Sõudespinning

Nii mõnegi jaoks on sõudeergomeeter kõigest masin, mis esmapilgul võib meenuda kooliaegsetest kehalise kasvatuse tundidest ja mille peal aeg-ajalt jõusaalis treenida. Sõudespinningutreening on aga harrastus, millel on tohutult positiivseid kasutegureid.

Sõudespinningutreeningute eestvedaja ja peatreeneri Aleksei Lipintsovi sõnul, kes ise on sõudmisega tegelenud juba viimased 19 aastat, on selle näol tegemist rühmatreeninguga. „See on väga meeldiv spordiala. Sisesõudmine on sama, mis sõudmine vee peal, ainult see toimub kuival maal, ja sõudespinning on olemuselt sama mis sisesõudmine, selle vahega, et treenime rühmades”

Aleksei tegutseb Tallinna Sõudeklubis. “Meil on praeguseks 15 sõudeergomeetrit ja viiel päeval nädalas on kõik masinad töös,” jagab Aleksei oma rõõmu.

Sõudespinning1

Kas see sobib sulle?

Sõudespinningu rühmatreeningud leiavadki aset sõudeergomeetritel. „Treeningud toimuvad treeneri juhendamisel energilise ja rütmilise muusika saatel. Treeningtundidest võtab olenevalt sõudeergomeetrite arvust osa 10–15 inimest,” selgitab Aleksei. Kogu tunni vältel jagab treener näpunäiteid ja juhiseid, parandades osalejate tehnikat, et kõik saaksid sellest maksimaalse kogemuse.

„Treeningud kestavad 45–60 minutit ja koosnevad kolmest osast. Esimene osa on soojendus, millele järgneb treeningu põhiosa, ja viimaks nii-öelda mahasõit ja venitusharjutused. Soojenduse ajal teeme hulgaliselt tehnilisi harjutusi, mis aitavad paremini omandada õiget sõudetehnikat. Põhiosas sõidame eri pikkuse ja tempoga lõike. Venitus- ja lõdvestusharjutusi teeme samuti kõik koos,” räägib Aleksei sõudespinningu ülesehitusest. „Soovitan julgelt sõudmist ka neile, kel probleeme ülekaalu või põlvedega ja kes seetõttu ei saa harrastada jooksmist. Samuti neile, kes tunnevad, et ei jaksa ilma puhkepausideta trepist üles kolmandale korrusele kõndida. Ka neile, kes tahaksid näha ja tunda tõelisi treeningu tulemusi,” ütleb treener.

„Spordiharrastaja võiks teha trenni kolm korda nädalas, selleks võib olla ükskõik missugune füüsiline aktiivsus – suusatamine, jooksmine, ujumine, sõudmine –, ja ideaalis võiksid need kolm päeva olla ülepäeviti. Usun, et see garanteerib positiivse mõju sportija organismile.”

Mida meeles pidada?

Treener kinnitab, et sõudespinninguga alustada on äärmiselt lihtne. „Tuleb lihtsalt juba homme kohale tulla! Kindlasti peaks treenerile teada andma, missugused on sinu varasemad sportlikud kogemused – edasine on juba tema teha. Isegi kui sa pole viimastel aastatel sportlikult kuigi aktiivne olnud, pole see takistuseks,” kinnitab Aleksei, kelle sõnul saab iga harrastaja ergomeetril ise oma koormust reguleerida. „Meie trennides on osalenud nii 3-aastased lapsed kui 78-aastased härrad. Mõlemad said teha sama treeningu, aga enda kehale ja võimetele vastava koormusega.”

Sõudespinningutrenni minnes on vaja tavalist spordiriietust. „Spordijalatsid, püksid ja särk ning vajadusel ka dressipluus. Hea oleks kaasa võtta ka veepudel ja kui sul on pulsikell, võiks seda samuti treeningu ajal kasutada. Kell aitab trenni jälgida ja saavutada püstitatud eesmärki. Usun, et meie trennides ongi just eesmärk üks tähtsamaid elemente. Trennis osaleja peab teadma, mida ta saavutada soovib,” ütleb Aleksei.

Sõudespinning

Miks sõudespinningut harrastada?

„Sõudespinningutreeningutes on tähtsal kohal personaalne lähenemine,” sõnab Aleksei Lipintsov. „Tegeleme kõigiga, kes trenni kohale tulevad – räägime põhjalikult lahti sõudetehnika nüansid ja miks midagi just teatud viisil tegema peaks. Trennid on põnevad ja põhiline on see, et harrastaja tunneb oma füüsilise vormi tõusu. Trenni tulevad paljud kindlate hädadega, olgu selleks haiged põlved, pinges õlad, ülekaal või vähene võhm. Sõudeergomeetril saab igaüks oma koormust reguleerida (muidugi eelnevalt treeneriga läbi arutades). Meil on hulk harrastajaid, kes on tänu sõudespinningule saavutanud soovitud kaalunumbri, vabanenud õla- ja kaelaprobleemidest ning ka põlvemuredega inimesed saavad edukalt ja valutult sõuda. Treeningu ajal töötab 80% kõikidest lihastest ja üldine füüsiline toonus paraneb märgatavalt. Just seepärast inimesed trenni tulevadki.”

Kuidas sõudespinning treenijale mõjub?

Arendab vastupidavust

Kasvatab jõudu

Õpetab hapniku tarbimise oskust ja funktsiooni

Tõstab südametegevust

Parandab koordinatsiooni ja painduvust

Tugevdab liigeseid

Aitab alandada kehakaalu

Parandab lihastoonust

Harrastaja Merike Ellen:

Merike

„Sõudespinningu trenni kutsus mind abikaasa ja teda omakorda tema sõber. Varem olin sõudeergomeetriga spordiklubi jõusaalis soojendust teinud, kuid treeneri pilgu all ja õpetussõnade saatel sai sõit hoopis teise tunnetuse. Tehnikat õppides hakkasin treeninguid sõudeergomeetril üha enam nautima, paranesid füüsiline vorm ja tulemused ning tekkis soov üha pikemaid vahemaid läbida ja osaleda ka võistlustel. Vaatamata sellele, et olen Tallinna Sõudespinningus käinud juba kuus hooaega, avastan jätkuvalt uusi tehnilisi nüansse. Kõige keerulisem oli ehk õppida ettesõidul lõdvestuma, kuid oma keha tunnetamise oskus paraneb iga trenniga. Mulle meeldib, et ühe tunni jooksul saavad koormuse nii käed, selg, kõht, tuharad kui ka jalad. Grupitreeningus hea muusika saatel ühes tempos sõites tekib treeningsaalis mõnusalt ühtne energia, mis annab veelgi enam jõudu ja naudingut. Oma kogemustele toetudes saan öelda, et sõudeergomeeter on ka väga hea abimees põlveoperatsioonist taastumisel. Lisaks sobib trenn kõigile, olenemata vanusest ja füüsilisest ettevalmistusest.”

Mine trenni!

Sõudespinningut saab harrastada nii Tallinnas, Tartus, Pärnus kui Viljandis. Uuri lähemalt www.soudespinning.ee

Tekst: Kairit Kütt

Fotod: Tallinna Sõudeklubi / erakogu