Telia lühitriatlon pakub triatlonikogemust kõigile huvilistele

Ain-Alar Juhanson

Tahaksid ka proovida triatloni, aga IRONMAN-i distantsid tunduvad hullumeelselt pikad? Tegelikult ei peagi kohe IRONMAN-ile minema, alustada võib hoopis rahvatriatlonist, mis on jõukohane igale sportlikule inimesele.

Hea võimalus lühikest triatlonidistantsi proovida avaneb huvilistel 17. juunil Otepääl ja 5. augustil Tallinnas, sest rahvatriatlon on IRONMAN 70.3 Otepää poolpika ja IRONMAN Tallinn triatlonifestivali lisasündmus, eesmärgiga pakkuda lisaks põhidistantsile triatlonikogemust võimalikult paljudele huvilistele. Mõlemad triatlonid kannavad nime Telia 4:18:4 ning nagu nimestki järeldada võib, tuleb rahvatriatlonil ujuda 400 meetrit, sõita rattaga 18 kilomeetrit ja joosta 4 kilomeetrit. „Tahame pakkuda kõigile, kes ei ole veel valmis poolpikka või täispikka triatloni tegema, võimaluse saada osa rahvatriatlonist, millega saavad hakkama kõik hakkajad inimesed,” ütleb IRONMAN 70.3 Otepää ja IRONMAN Tallinn peakorraldaja Ain-Alar Juhanson.

Uju, sõida rattaga ja jookse

Rahvatriatloni läbimiseks ei ole tõepoolest tarvis midagi erilist. „Kui sa oskad ujuda, sul on ükskõik milline jalgratas ja valmidus läbida mõni kilomeeter oma jalgadel, siis oledki valmis triatloniga tutvust tegema,” sõnab Juhanson. Kui inimene on füüsiliselt aktiivne, siis mingit spetsiaalset ettevalmistust rahvatriatloniks tarvis ei ole, kuid teatud ettevalmistus tuleb siiski kasuks. Kindlasti on hea käia ujumas ja harjutada avavees ujumist. Kui ise ei tea, kus ja kuidas avaveeujumist treenida, siis saab alati head nõu mõne triatloniklubi juurest. Rattakilomeetrite kogumiseks või harjutamiseks sobivad kõik rattad ja võimalused. Matkata ja jooksutrenne saab samuti igaüks endale sobival ajal ja kohas teha.

Lühitriatlon

Võistlus käib aususe põhimõttel

Telia 4:18:4 triatloni läbimine ei eelda erivarustust nagu kalipso või triatloniratas. Ujuda saab tavalises trikoos ja ujumispükstes. Rattadistantsiks olgu linnaratas, maastiku- või maanteeratas – 18 kilomeetrit saab läbida ükskõik millisega neist.

Reeglid on rahvatriatlonil lihtsad. Ujumisdistantsi ajal on kohustuslik kanda korraldaja antud ujumismütsi. Rattasõidu ajal on jalgrattakiivri kandmine kohustuslik ja tuulessõit on keelatud. Võistlusrajal kehtivad Eesti liikluseeskirjad. Tegu on džentelmenide ja daamide võistlusega, kus võisteldakse aususe põhimõttel.

 

Lühitriatlon – uus kogemus

Rahvatriatloni korraldajad kinnitavad, et juba registreerunute hulgas on neid, kes teevad esimest korda triatloni, kui ka triatloni harrastajaid. Triatlon pakub mitmekesist liikumise võimalust, sest koosneb mitmest alast ning selleks valmistumisel tulebki teha nii ujumist, rattasõitu kui ka jooksu, aga ka teisi spordialasid ja lisaks üldfüüsilist ettevalmistust.

Kui on huvi triatloni proovida, siis esimeseks valikuks sobib lühitriatlon ideaalselt. See võistlus ei kesta pikki tunde, aga annab ettekujutuse, mida tähendab ühendada ühel päeval kolm ala.Lühitriatlon sobib kindlasti ka nendele, kes harrastavad püsivamalt mõnda muud ala, aga soovivad tuua oma sportimisse pisut vaheldust.

Ja mis veel eriti vahva – osaleda saab ka võistkonnaga! Leia sõbrad, sugulased, töökaaslased, jagage alad võistkonnaliikmete vahel ja saate ühise vahva triatlonikogemuse.

Lustiga rahvatriatlonile

Kaire Vilgats ja Annely Adermann valmistuvad samuti rahvatriatloniks ning stardivad nii Otepääl kui ka Tallinnas.

Kõige keerulisem on naiste sõnul ujumine, sest kogemust napib. „Minu ujumise kõrghetked jäävad noorusaega ja pioneerilaagrisse Artek, kus ma ainsa veidigi ujuda oskajana noppisin kõik medalikohad. Ühesõnaga – ilmselgelt alustame mõlemad algusest. Kuid oleme optimistid ja eesmärk on meie endi sarnaseid rahvasportlasi isikliku eeskujuga innustada ning tervislikuma eluviisi juurde ja minitriatlonile kutsuda,” ütleb Adermann.

Kaire Vilgatsi sõnul on triatlon tema silmis midagi sellist, mida ta poleks eales osanud iseendaga seostada. „Nüüd on aga tekkinud suurepärane võimalus Telia 4:18:4 rahvatriatloni näol, kus saab osaleda tõesti iga inimene. Mõtlesimegi siis, et miks mitte proovida! Varem Annelyga Tartu maratoni avatud raja sõitudel käinuna tean, et kui, siis just temaga võiks midagi nii pöörast kui triatlonidistants ette võtta. Meie eesmärk pole minna kes-teab-mis rekordit püstitama, vaid püüame distantsi läbi teha nii jõukohases tempos, et suudaks omavahel suhelda, möödujaid ergutada ja täiesti kindlalt ka viisijupi üles võtta! Me läheme asja lustiga võtma, mis võikski olla ühe tavalise eestlase rahvatriatlonist osavõtmise eesmärk!”

Hea teada

Triatlonidistants 4:18:4 on kümnendik täispikast triatlonist ja selle mõtlesid välja IRONMAN-i triatlonivõistluse korraldajad Taanis.

Telia 4:18:4 triatlonid toimuvad stardi ja finišiga 17. juunil Otepääl Pühajärve ääres ja 5. augustil Tallinnas Lennusadama juures.

Osalemine on tasuta vabatahtlikele, kes on abiks Otepää ja Tallinna võistluse korraldamisel.

Lisainfo www.telia4184.ee

Miks Telia?

Telia on IRONMAN 70.3 Otepää ja IRONMAN Tallinn tehnoloogiapartner ning active.telia.ee portaali väljatöötaja, et pakkuda triatlonisuveks valmistuvate hea eeskuju isikute treeningutest ülevaadet, jagada soovitusi ja juhiseid erinevateks triatlonidistantsideks valmistumisel ning laiemalt aktiivseks ja sportlikuks eluviisiks.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Rando Kall / Telia