Match Race’i Euroopa tipud Tallinnas!

Mati Sepp Match Race Germany 2017 Foto Nico Martinez MRG
Mati Sepp Match Race Germany'il 2017 Foto: Nico Martinez MRG

Üsna pea toimuvad Eestis purjetamise Match race Euroopa meistrivõistlused, mis peetakse 8.–12. augustini Haven Kakumäel. Miks tasuks pealtvaatajatel kohale tulla ja kas eestlastel on võiduvõimalusi?

Tingimused võistluse läbiviimiseks on Kakumäel suurepärased ja just see on põhjus, miks Eesti pealinn tiitlivõistluse toimumispaigaks valiti. Match race on oma olemuselt väga lihtsasti jälgitav võistlus, kus kaks paati võistlevad teineteise vastu. Kuna Haven Kakumäel saab purjetamisvõistlust jälgida väga lähedalt, suisa 50 meetri kauguselt, teeb see unikaalne võimalus stardid ka publiku jaoks väga põnevaks.

EM-il saab starti 16 neljaliikmelist paatkonda, kes kõik sõidavad võrdsete paatidega. Seekord minnakse veele kiiljaht Bluesail 24-ga, mis on lihtne ja sportlik purjekas.

Haven Kakumäe tribüün
Haven Kakumäe tribüün Foto: Haven Kakumäe

Paat paadi vastu

Turniiri süsteem on nn Round-Robin, kus kõik sõidavad kõigiga läbi ja tekkinud paremusjärjestuse alusel pannakse paika veerandfinaalide paarid. Veerandfinaalides sõidetakse kahe võiduni, poolfinaalides ja finaalis on võitja see, kes suudab vastase alistada kolm korda.

Võistlusraja pikkus on ca 500 meetrit, ühe stardi jooksul tehakse kaks ringi ja ühe sõidu kestus on ca 12–14 minutit. Sõidud on väga põnevad ja vaatemängulised, sest vastase paati võib ka vastavalt reeglitele segada. Seda, kas reegleid täidetakse või mitte, otsustab võistlejate järel sõitev kohtunike paatkond. Kui üks paatkond arvab, et neid segati reeglitevastaselt, tõstavad nad punase lipu ja kohtunikud langetavad otsuse, kõik vaidlused lahendatakse kohe. Kui reegleid rikuti, peavad rikkujad tegema karistuseks kohapeal n-ö trahviringi. Paremusjärjestus selgub kokkuvõttes väga lihtsalt ja selgelt – kes esimesena finišijoone ületab, ongi võitja.

Stardis ka eestlased

Vaatama tasub kindlasti tulla, sest esiteks on võistlus tehtud tavapublikule hästi atraktiivseks ning eelteadmisi võistlejate või reeglite kohta olema ei pea – staadionil on kommentaatorid, kes jagavad pidevalt kahes keeles (eesti ja inglise) infot, mis täpsemalt toimub.

Tegu on esmakordse nii kõrgel tasemel võistlusega Eestis ja EM Kakumäel tõotab tulla tuline, sest Kopli lahel näeb sõitmas Euroopa tipptegijaid, nende hulgas kaks Eesti paati. Meie esinumber on Mati Sepp koos oma tiimiliikmetega, kelleks on Janno Hool, Karl Kolk ja Ago Rebane.

Mati Sepp Foto: Keiti Väliste
Mati Sepp Foto: Keiti Väliste

Mati, kel täitub sügisel 50 eluaastat, on purjetamisega tegelenud alates aastast 1984. Oma sõnul sattus ta Haapsalu poisina kogemata purjetamistreeningutele, hakkas ka kohe võistlemas käima ja jäigi selle ala juurde. Täna on mehest saanud elukutseline purjetaja, kes võistleb erinevates paadiklassides ja eri tiimide koosseisus.

Tiimitöö on tähtis

Match race’iga tutvus Mati 11 aastat tagasi Soomes ja tõi koos kaaslasega ala ka Eestisse. Tema sõnul võistleb sel alal kogu maailma profipurjetamise paremik, sõitudel on kõrge tase ning selle kaudu saab palju kontakte ja sidemeid. „Match race on keerukas ja ning selle õppimine võttis üksjagu aega. Võrreldes tavapurjetamisega on seal tohutult palju rohkem manöövreid ja meeskonnatöö osatähtsus on väga suur,” tutvustab ta ala. „Paadi peal on rollid kõikide meeskonnaliikmete vahel nii ära jaotatud, et kokku saab nelja mehe töö ja mõtte jõul liikuv purjekas. Kogu taktikaline mõtlemine käib neljakesi koos, ma olen küll roolimees, aga nii kõrgel tasemel on purjetamises rollid läinud teistsuguseks ja kõik oskavad kõike.”

Tule kaasa elama!

EM-il ei ole Eesti tiimil oma koduvetel väiksemat eesmärki, kui võtta võit. „Match race on lühike ja intensiivne võistlus, olulised on pisinüansid, mis tulemuse otsustavad, ja väga palju kaldal ära teha ei saa, kõik pannakse paika merel. Me tunneme oma konkurente väga pikalt ning teame nende tugevaid ja nõrku külgi,” ütleb Mati ja soovitab kindlasti võistlust vaatama tulla. „Match race toimub hästi kalda lähedal ja seda on kerge jälgida – üks paat on ees ja teine taga ning kes esimesena finišisse tuleb, ongi võitja.”

Tekst: Merilin Piirsalu