9 põhjust jalgrattaga sõitmiseks

jalgratas-internetipoest

Füüsiline aktiivsus on parim garantii hea tervise tagamiseks, mis on samas ka igaühe enda kontrolli all. Paljude võimaluste hulgast on jalgrattasõit üks treeningviis, mida saavad nautida praktiliselt kõikjal igas vanuses inimesed, lastest pensionärideni.

Jalgrattasõit on kardiotreening

Kardiotreening ehk aeroobne treening on mõõdukal pulsisagedusel tehtav trenn, mis hoiab treenija pulsi ühtlasemalt kõrgemal pikema aja vältel. Keha tarbib hapnikku, ning samal ajal põletab rasvu ja süsivesikuid. Lisaks rattasõidule on kardiotreeninguks muuhulgas ka jooksmine ja tantsimine.

Anaeroobne treening seevastu on kõrge pulsisageduse ja intesiivsusega treening, mille jooksul tekib kehas ajutine hapnikuvõlg. Aeroobne treening võib muutuda ka anaeroobseks, kui pulss tõuseb treeningu käigus maksimumile lähedale. Kardiotreeninguks on jalgrattasõit mõõdukal kiirusel, ning anaeroobseks treeninguks rattasprint või spinningutreeningus osalemine.

Regulaarsel kardiotreeningul on palju positiivseid külgi, olgu see siis jooksmine, rattasõit või hoopis midagi muud. See:

  • parandab aju töövõimekust
  • põletab kilokaloreid
  • vähendab kortisooli ehk stressihormooni hulka veres
  • väldib südame- ja veresoonkonnahaigusi
  • tugevdab immuunsüsteemi

Järgnevalt toome välja ainult jalgrattasõidule omased positiivsed küljed.

Rattasõiduks on lihtne aega leida

Jalgrattaga sõitmiseks on lihtne aega leida, sest saad seda kasutada punktist A punkti B jõudmiseks. Võid sõita rattaga tööle, poodi või panka. Rattaga tööle sõitmine on lihtne viis parandada istuva eluviisiga kaasnevaid probleeme.

Suuremates linnades tipptunni ajal jõuad rattaga ka kiiremini kohale.

Loodussõbralik viis ringi liikumiseks

Erinevalt autodest jalgratas heitgaase ei väljuta ja fossiilkütust ei tarvita, nii et see on väga loodussõbralik viis ringi liikumiseks.

Ei koorma liigeseid

Rattasõit koormab liigeseid ja kõõluseid vähem kui sörkimine või jooksmine.

Tugevdab lihaseid

Lisaks südame tugevdamisele tugevdab jalgrattaga sõitmine ka sääre-, kintsu- ja tuharalihaseid. Kui maastikul sõites mäkke tõusta, siis töötavad ka õlad ja selg, sest pead väntamiseks tõusma sadulast üles ja panema raskuse suuremal määral kätele.

Lihtne alustada

Kui jalgrattaga sõitmine kord selgeks saab, siis see enam meelest ära ei lähe. Sul ei ole tarvis eelnevat suurepärast füüsilist vormi, et hakata jalgrattaga sõitma, sest trenni intensiivsust on väga lihtne ise kiirust muutes reguleerida.

Veedad rohkem aega õues

Rattaga sõitmine annab põhjuse õues rohkem aega veeta. Päikese käes saad kätte vajaliku D-vitamiini, parandad ööund ja vähendad stressihormooni kortisooli hulka veres.

Halva ilmaga on võimalik ka jõusaalis „rattaga sõita“, kuid siis pead palju kauem tööd tegema, et samu tulemusi saada. Toas ei ole tuuletakistust ja erinevaid pinnaseid, mis lihaseid proovile paneks. Väljas ringi sõitmine on efektiivsem ja vaheldusrikkam treeningviis.

Jalgrattasõit on lõbus

Jalgrattaga on imehea mäest alla tuhiseda ja uusi piirkondi avastada. Saad ise valida, kuhu sõita soovid. Võid minna avastama mõnda uut linnaosa või sõita sõbrale külla. Võid sõita nii metsas kui linnas.

Kui treening on lõbus ja mitmekülgne, siis on suurem tõenäosus, et hakkad seda regulaarselt tegema.

Jalgrattasõit võib olla sotsiaalne tegevus

Kogu pere saab sõidule kaasa tulla. Kõige pisemad saavad istuda rattatoolis ja isegi vanaemad-vanaisad võib kaasa võtta. Lapsed õpivad vanematelt, et rattaga sõitmine ja trenni tegemine on tore ning suure tõenäosusega on nad ka ise täiskasvanutena aktiivsemad.

Lisaks on olemas igasuguseid ratturite gruppe ja üritusi, kus võib uusi sõpru leida, kellega hiljem näiteks rattamatkale minna.

Tundud seksikam

The British Heart Foundation tegi 600 inimesega uuringu ja nad leidsid, et ratturid (eriti liibuvates rattariietes) nägid targemad, lahedamad ja seksikamad välja kui tavalised inimesed. 23% osalejatest ütlesid, et nad valiksid pimekohtingu kaaslaseks ratturi.

Viimaks toome välja King’s College Londoni uuringu, kus võrreldi üle 2400 ühemunakaksikut ja nende harjumusi. Leiti, et need kes tegid võrdväärset trenni kolme 45-minutise rattasõiduga nädalas, olid bioloogiliselt 9 aastat nooremad. See erinevus tuli ka siis välja, kui tegemist oli ülekaalulise või suitsetava isikuga.

Regulaarne trenn on tervisele ja enesetundele uskumatult kasulik. Rattasõit on hea viis ennast treenida ja õues olemist nautida. Leia vaid omale sobiv ratas ja võta sõber ka järgmisele rattasõidule kaasa.

Vaata lisainfot jalgratta valimise kohta Kaup24.ee ostusoovitustest.

https://kaup24.ee/– kõik treeningvahendid internetist.

Sisuturundus, tekst: Kaup24.ee, foto: pexels.com