Vahel tuleb osata rihm lõdvaks lasta

Ergo Kukk

„Tööl on nii palju teha, septembrist peab veel kooli ka jõudma ja tahaks ju ilus välja ka näha, seega trenni lihtsalt peab minema,“ nii tunnen aeg-ajalt mina ja usun, et tunnevad paljud teised. Kuid juba niimoodi mõelda on tohutult koormav.

Nagu öeldakse: elada tuleb tasakaalus. Pisut ühte ja teist ning küll hingerahu ja õnn ka tulevad. Nii vähemalt tundub ideaalmaailmas, kuid ega see tõdemus tõest kaugel ei olegi. Mul on endalgi mitmeid nädalaid, kus töö lihtsalt koormab ja ülesannetel ei näi lõppu tulevat. Õnneks enda kogemusest näen selle kohe läbi ja tean, et aeg on tõmmata pidurit ja võtta aega puhkamiseks.

Minu jaoks on puhkus see, kui saan olla inimestega. Lausa uskumatu, kuidas mõjuvad mulle mõned tunnid tüdruksõbra, sõprade või lihtsalt võhivõõraste seas. Eks kõigil on see erinev ning paljud kindlasti ei taha inimesi nähagi, kui puhkuse peale mõtlevad. Minul on aga see ainuke võimalus muudest asjadest mõelda ja tööasjad korrakski kõrvale jätta.

Ergo Kukk

Kuna õpin ajakirjandust ja kommunikatsiooni Tartu Ülikoolis, siis näen sageli ajakirjanduse köögipoolt, kus üha enam ja enam noori lihtsalt põlevad läbi. Ei juleta puhata ning tagajärjeks on stress ja kogu elu korralik kokku vajumine. Näiteid enda tutvusringkonnast on teisigi ja lihtsalt laastav on näha, kuidas inimene iga kohtumiskorraga kaotab ära oma sära ning enesekindluse.

Läbipõlemise vältimiseks tuleb lihtsalt katsetada, mis kellelegi sobib ja elurõõmu tagasi toob. Olgu see siis pidudel käimine või trenn. Aga midagi tuleb leida ja selle nimel tööd teha, sest ka vaimselt on vaja end vormis hoida. Mitte ühelgi õppejõul ega tööandjal pole kasu läbipõlenud õpilasest/töötajast.

Teisalt ei tohiks piirduda vaid tasakaalu leidmisega iseendas, vaid hoida silmad lahti ka sõprade ja tuttavate osas. Kui ikka on näha kellegi puhul ületöötamise märke, siis aeg-ajalt tulebki tal tõesti kratist kinni võtta ja meelde tuletada, et nii ei jõua kuskile. Vahel tuleb aeg teadlikult maha võtta ja ennast laadida.

Varasemaid postitusi loe siit!

Tekst: Ergo Kukk, IRONMAN Tallinn / Trismile

Fotod: erakogu