Arthur-Herman Entsik: korvpalli mängitakse eelkõige enda lõbuks

Arthur-Herman Entsik

Arthur-Herman Entsik (18) on noor korvpallur, kes töötab tõsiselt selle nimel, et saada väga heal tasemel mängijaks.

Kuidas sattusid korvpallitrenni?

Esimeses klassis hakkasid klassivennad kooli korvpallitrennis käima ja mõne aja möödudes kutsusid mind ka.

Miks jäid korvpalli juurde?

Mulle meeldis koos teiste poistega trenni teha ja see tundus mulle üldse kuidagi sobilik. Kuna trennis mängisime peale korvpalli teisigi pallimänge, siis paranes minu üldine pallitunnetus, ja tänu sellele sain oma uusi oskuseid praktiseerida kehalise kasvatuse tunnis.

Millises klubis sel hooajal mängid?

Praegu mängin klubis nimega TalTech Basketball ehk vana nimega TTÜ korvpalliklubi.

Millal tundsid esimest korda, et sinust võiks saada heal tasemel korvpallur?

Kindlat sellist hetke või situatsiooni ei meenu, aga enesekindlust kõrgemate sihtide poole edasi püüelda andis Eesti Meistritiitli võit U14 vanuseklassis ja võimalus mängida noortekoondiste ridades. Töö selle nimel, et saada heal tasemel korvpalluriks, käib.

Millist oma senist saavutust hindad kõige rohkem ja kui tähtis oli sinu jaoks osalemine noorte olümpiamängudel?

Siiamaani olen kõige rohkem hinnanud hetki, kui mulle on antud võimalus esindada Eesti riiki korvpallis. Seega oli osalemine noorte olümpiamängudel minu jaoks väga oluline.

Eesti esindus noorte olümpiamängudel. Arthur-Herman paremal.
Eesti esindus noorte olümpiamängudel. Arthur-Herman paremal.

Mis on sinu eesmärk korvpallis?

Et korvpalliga lõpetades ma ei kahetseks, et midagi oleks võinud paremini teha.

Eesti korvpallil ei ole praegu parimad ajad. Mis ja millal Eesti koondise sinu meelest mõõnast välja tooks ja kas näed seal ka endal mingit rolli?

Ei tahaks väita, et Eesti korvpallil on praegu mõõnaperiood. Meil on palju mängijaid, kes omandavad korvpallitarkust välismaa tugevates noortesüsteemides ja on võimelised seal näitama väga head mängu. Meestekoondise mängu parandab ainult aeg, sest põlvkonnavahetusega juurde tulnud ja juurde tulevatele andekatele mängumeestele on vaja aega, et kogemusi, enesekindlust ja jõulisust juurde saada. Minu roll selles on suure tõenäosusega ainult minu enda teha.

Kas sul on korvpallis eeskujusid?

Minu eeskuju on kunagine NBA mängija Dennis Rodman, sest kuigi ta oli oma positsioonil teistest mängijatest väiksem ja mitte nii osav, suutis ta oma tahtejõuga paljusid ületada. Võitlusvaim oli tal omal ajal üks parimaid.

Milline on kõige parem nõuanne, mille oled saanud ja mis alati väljakul kasuks tuleb?

Kõige kasulikum nõuanne on see, et korvpalli mängitakse eelkõige enda lõbuks. Seega peaks mängu ajal naeratus suul endast maksimumi andma ja eelkõige ise sellest rõõmu tundma.

Miks võiksid endale sobivat ala valivad noored minna just korvpallitrenni?

See on meeskonnamäng. Tänu korvpallile saad endale sõbrad kogu eluks ja omandad väärtused, mida läheb vaja ka igapäevaelus.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Siim Semiskar / EOK