Jõusaal vabas õhus

Saku jõujaam

Kellele ei meeldiks ühendada värskes õhus liikumine spordiga? Tavaliselt oleme harjunud õues jooksma, suusatama või rattaga sõitma, aga tegelikult saab õues teha ka jõutrenni. Kuidas? Uurisime lähemalt Saku välijõusaali näitel.

„Kuuldes sõna Saku, tuleb esimesena silme ette klaas kihisevat keelekastet ja iga-aastane uuringutulemus, kus järjekordne rühm teadlasi teeb kindlaks, et õlu on peale intensiivset treeningut kõige parem taastumist soodustav jook. Eesti õllekultuuri pealinnas Sakus elades võin seda kinnitada, kuigi minu vaatluste põhjal kehtib see pigem alkoholivabade õllesortide puhul. Nende teistega võib kogustega lappama minna ja tulemused on sel juhul vastupidised,“ räägib sakukas Peeter Leidmaa. Ta arvab, et just sellepärast ongi Saku valla rahvas nooruslik, sportlik ja tegus ning kohalike ootused spordirajatistele ja -võimalustele suured.

Jõutrenniks õue

Peeter loeb üles senised valla sportimisvõimalused: Saku Gümnaasiumiga ühe katuse all olevas Saku Spordikeskuses ja Kurtna koolis on pallimängusaal, nendele lisaks keskmist ja väikest mõõtu jõusaalid, Saku spordikeskuses asub ujula. „Kauaoodatud kolme palliväljaku suuruse areeniga ja suure jõusaaliga spordikeskuse rajamine on kahjuks lükkunud aina edasi. Nii tekkiski vajadus panustada senisest rohkem aastaringses kasutuses olevatele välispordirajatistele,“ selgitab ta. Varem sai Sakus vabas õhus sportida valgustatud kergliiklus-, jooksu- ja suusaradadel, rannavõrkpalliväljakutel ning rabametsa jooksu- ja suusaradadel, kuid jõutreeningu tegemise võimalust pole senini olnud.

Oma silm on kuningas

David City Line’i jõumasinate esindaja Gunnar Kaurvõttis just sel adra seadmise perioodil Peetriga ühendust ning tema pakutavad välijõuväljaku seadmed tundusid Saku vallavolikogu spordikomisjonile sobivat, et kohaliku spordirahva õuespordivõimalusi avardada. „Kutsusime Gunnari külalisena spordikomisjoni koosolekule seadmeid tutvustama. Esitlus avaldas komisjoni liikmeile ja Saku Spordikeskuse juhatajale muljet. Teemaga edasi tegeledes selgus, et Sakku välijõuväljaku rajamine oli pikka aega mõtetes olnud ka sportlikel Saku Lions Klubi liikmetel,“ meenutab Peeter. Nii istutigi koos Saku lõvide ja spordiaktivistidega praamile, et üle lahe Helsingi linna rajatud David City Line’i seadmetega varustatud spordirajatisi kaema minna. „Kohapeal kohtusime seadmete tootja ja arendajaga. Saime seadmeid proovida ja kohalike spordisõprade treeninguid jälgida. Et just tol 2017. aasta oktoobripäeval oli maha sadanud esimene lumi, veendusime, et seadmeid saab kasutada ka talvistes oludes,“ räägib Peeter. 

Ühiselt õlg alla

Peale Helsingist tulekut otsustasid Saku Lionsid paari aasta jooksul heategevusüritustel kogutud annetused anda välijõuväljaku rajamiseks. Valla mittetulundusühingute toetamise fondile projekti kirjutades saadi kogutule lisa ning Saku vallavalitsus panustas piirdeaia, valgustuse ja ligipääsutee rajamisega.

2018. aasta juuni algusesavatigi kohaliku spordirahva rõõmuks Saku aleviku rekreatsioonialal välijõujaam.„Välijõusaali sarjas on kaksteist ilmastikukindlat trenažööri, millest üheksa töötavad plokkmasina põhimõttel. Treenida saab alates 5 kg raskusest, kuid maksimumraskused on kõigil seadmetel erinevad ja võivad ületada 100 kilo,“ sõnab Gunnar. Trenažöörid seadistati sobivaks võimalikult laiale kasutajaskonnale, et vanus või füüsiline võimekus ei oleks oluline. See annab igas eas spordisõpradele võimaluse treenida kõiki lihasgruppe.

Millest seadmed on tehtud?

Helsingi linna tellimusel välja töötatud David City Line’i välijõusaali seadmete eesmärk oli see, et värskes õhus trenn oleks sama kvaliteetne kui trenn siseruumides. Eelkõige seetõttu, et inimesed, kes päeval töötavad kontoris, saaksid teha kvaliteetse trenni väljas. Jõulinnakud olid varem küll olemas ning seal sai teha venitusharjutusi, lõuatõmbeid ja jooksu, aga pühendunud treenijal jäi sellest väheks. Nii tuli leida lahendus, kuidas viia klassikalised plokkmasinad kvaliteedis kaotamata välitingimustesse. „David selle leidis, sest kõik nende tooted on hästi läbi mõeldud – 2015. aastal sai David Soomes parima sporditoote auhinna,“ on Gunnar uhke.

Välitrenažööride raamid on valmistatud 4–6 mm paksusest terasprofiilist. Raskuspaki käepide on vedrulukuga, et kasutajal oleks lihtne seda 5 kg kaupa liigutada. Kaalupakil on hooldusvabad kuullaagrid ja seadmetele on tehtud AkzoNobel Duplexi töötlus, et need peaksid vastu ka kõige karmimates ilmastikuoludes. Libisemise vältimiseks on istmed ja seljatoed tehtud polüuretaanist. Lisaks ilmastikukindlusele pöörati seadmete disainimisel suurt rõhku turvalisusele. Kõik treeningseadmed on sertifitseeritud, vastavad Euroopa standarditele, ning neil on 20-aastane tootjagarantii.

Pidevalt kasutuses

Vallavanem Marti Rehemaa

Sakus avatud David City Line’i välijõusaal on Eestis esimene. Kohalikud panid selle ametlikuks nimeks Saku Jõujaam ning pool aastat peale jõujaama avamist võib öelda, et Saku spordirahvas on selle hästi omaks võtnud. Suvel korraldasid aktivistid jõujaamas soovijatele tasulisi näidistreeninguid ja iseseisvalt treenijaid jätkub iga ilmaga kõigile nädalapäevadele. Head eeskuju annab vallavanem Marti Rehemaa, kes on tihe jõujaama kasutaja.

Edasised kavad jõujaama täiustamiseks on treenijate ettepanekul seadmetele raskuste lisamine ja veel ühe uue seadme soetamine. „Olen veendunud, et Saku Jõujaama rajamine oli tark otsus. Võin soovitada seda teistelegi sportlikele kogukondadele sportimisvõimaluste avardamiseks,“ ütleb Peeter.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Peeter Leidmaa / Victoria Parmas