Eesti ratturid noppisid Euroopa karikasarja etapilt kaks poodiumikohta

Oskar Lehto (885)
Uko Rasmus Luht (883) ja Oskar Lehto (885)

Aprilli eelviimasel nädalavahetusel toimus BMX krossi Euroopa karikasarja Zolderi etapp. Tegemist oli Euroopa karikasarja 3. ja 4. etapiga, mis sel korral kestsid osalejate rohkuse tõttu varasema kahe võistluspäeva asemel kolm.

Osalejate arvukuse üheks põhjuseks võis olla ka asjaolu, et sel aastal toimuvad juulis Zolderi rajal maailmameistrivõistlused. Seega oli Euroopa karikasarja etapp heaks võimaluseks ennast juba praegu antud rajal proovile panna. Sel korral osales Eestist rohkem rattureid kui varasemalt, kokku neliteist sõitjat. Eesti ratturite jaoks olid võistlused igati edukad, sõideti välja poodiumikohti ning viiel korral sõitsid meie ratturid finaalis.

Esimene võistluspäev algas Eestile suurepäraselt, sest B11 vanusegrupis tõi Sten Tristan Raid (B11, TÜASK) Eestisse kolmanda etapi võidu.Oma vanusegrupi finaalides sõitsid ka kõige nooremad Eesti esindajad Paula Palmiste (G8, SK Velo) ja Jakob Maaten (B8, SK Velo). Mõlemad saavutasid finaalis väga tubli 6. koha. Ruudi Lumiste (B10, TÜASK) sõitis ennast välja 1/2 ja Tõnis Mugra (B13, SK Velo) 1/4 finaali. Joonas Vaikmäe (B12, SK Velo), Uko Rasmus Luht (B12, SK Velo), Oskar Lehto (B12, TÜASK), Oliver-Sten Saar (B13,  BMX Turku), Rommi Maidla (B9, Airpark) ja Konrad Kasemaa (B9, Airpark) sõitsid 1/8 finaalis. Nende hulgas olid enamik poistest enda esimesel suurvõistlustel. Martti Härmoja (B15/16, SK Velo) jõudis sel korral 1/16 finaali. Kristofer Raul Puri (B14, SK Velo) ja Loviisa Ly Puri (G11/12, SK Velo) eelsõitudest edasi ei pääsenud.

Ruudi Lumiste
Ruudi Lumiste

Neljandal etapil sõitsid ennast finaali välja noorimad Eesti esindajad. G8 vanusegrupis võitis Paula Palmiste (G8, SK Velo) teise koha ja Jakob Maaten (B8, SK Velo) taas 6. koha. Ruudi Lumiste (B10, TÜASK) ja Sten Tristan Raid (B11, TÜASK) sõitsid ennast 1/2 finaali. Mõlemad sõideti poolfinaalis viraažis välja, nii et kahjuks sel korral nad finaali sõitma ei kvalifitseerunud. Oliver-Sten Saar (B13, BMX Turku) jõudis 1/4 finaali ning kahjuks lõpetas tema sõidu kukkumine.  Joonas Vaikmäe (B12, SK Velo), Uko Rasmus Luht (B12, SK Velo), Oskar Lehto (B12, TÜASK), Kristofer Raul Puri (B14, SK Velo), Rommi Maidla (B9, Airpark) ja Konrad Kasemaa (B9, Airpark) sõitsid 1/8 finaalis. Martti Härmoja (B15/16, SK Velo), Loviisa Ly Puri (G11/12, SK Velo) eelsõitudest edasi ei pääsenud. Eelsõitudest ei pääsenud sel korral edasi ka Tõnis Mugra (B13, SK Velo), kes tegi mõlemal võistluspäeval väga korralikke sõite, kuid kahjuks ebaõnnestumise ja kukkumise tõttu lõppes võistlus sel korral tema jaoks varem.

Peale võistlusi jäid ratturid koos koondise treener Artis Zentinsiga veel Zolderisse treeninglaagrisse.

Osalejad kommenteerivad

Palula Palmiste (G8, II koht 4. etapil): „Esimest korda sellisele suurele võistlusele minna ei olnud üldse hirmus. Ma arvasin, et mul võibki päris hästi minna, sest ma olen palju trenni teinud. Siis kui ma sain esimesel päeval 6. koha, olin ma natukene õnnetu. Teisel päeval aga 2. koha üle olin ma küll rõõmus.“

Paula Palmiste poodiumil
Paula Palmiste poodiumil

Sten Tristan Raid (B11, I koht 3. etapil): „Esimesel päeval läks mul väga hästi. Kui ma sõitsin 1/8 finaali ja võitsin, siis mõtlesin, et kõik tuleb hästi välja ja et ma võingi võita. Ja tuligi hästi välja, ma võitsingi. Teine võistluspäev algas aga suure kukkumisega treeningsõitude ajal. Mulle sõideti tagant sisse ja ma kukkusin nii halvasti, et ratas ja kiiver olid katki ning terve parem külg valutas. Võistluste ajaks sai isa ratta korda teha ja sain ka uue kiivri ning proovisin oma sõidud ikka ära teha. Eelsõidud tulid küll hästi välja, aga tunne polnud see, mis esimesel päeval ja kahjuks poolfinaalist edasi ei pääsenud.“

Sten Tristan Raid
Sten Tristan Raid

Artis Zentins (Eesti BMX krossi noortekoondise treener): „BMX krossi võistluste nädalavahetus Belgias oleks tulemuste osas võinud olla edukam. Meie sõitjatel on küll piisav ettevalmistus tehnika ja füüsilise valmisoleku osas, kuid puudu jäi vaimsest valmisolekust. See aga tekibki ainult läbi võistluskogemuse.

Ma tahan väga tänada treenereid, lapsevanemaid ja kõiki teisi, kes on toonud need noored ratturid Euroopasse võistlema. Nad saavad siin võistelda koos teiste riikide esindajatega ning läbi nende kogemuste saada juurde ka eneseusku – usku oma võimetesse, sõidu oskusesse, tehnikasse ja ka vaimsesse valmisolekusse.

See kõik aitab kaasa valmistumiseks Euroopa meistrivõistlusteks, mis sel aastal toimuvad Lätis Valmieras ja muidugi Belgias toimuvate maailmameistrivõistluste jaoks. Need kaks ongi ju aasta kõige olulisemad võistlused. Treenerina olen ma väga uhke, et minu sõitajad on nii töökad ja pühendunud.“

Tekst: Kadri Raid

Fotod: BMX Emotions / erakogu