Eesti esimene üldrahvalik loodusmatk viib Hiiumaad avastama

Matk
Foto: Argo Nurs

Mai viimasel nädalavahetusel toimuv Hiiumaa Loodusmatk kulgeb piki RMK Hiiumaa matkateed ning viib osalejad kaunite loodusvaadete poolest hinnatud Kõpu poolsaarele kolme päeva ja neljakümne kilomeetri pikkusele matkale. Programm pakub looduses liikumisele lisaks ka meelelahutust, kultuuri ja lõõgastust. Toimuvad matkateemalised töötoad ja vestlused ning ürituse lõpetab aasta soulartisti Anett x Fredi kontsert.’

Hiiumaa Loodusmatka korraldaja Teele Koppeli sõnul sündis matka idee poolteist aastat tagasi Rootsis sarnasel matkaüritusel osaledes. „Rootsi matkakultuur võlus mind koheselt – rohkem kui 100 kilomeetri pikkusel rajal matkasid kõrvuti pensionärid, algklasside lapsed oma vanematega ning noored emad, kes kandsid kõhu- või seljakotis oma pisipõnne. Võhivõõrastega koos samal rajal matkates ei suutnud ma peast visata mõtet, et ka minu kodusaarel Hiiumaal võiks toimuda sarnane üldrahvalik matkaüritus, mis meelitaks kohale huvilisi nii Eestist kui mujalt,“ märkis ta.

Hiiumaa Loodusmatk toimub reedest pühapäevani, 24.-26. maini. Matk algab reede pärastlõunal Mägipä RMK telkimisalalt ja viib osalejad 40 kilomeetri pikkusele teekonnale ümber Kõpu poolsaare, kuhu jäävad Hiiumaa põnevaimad maamärgid Ristna ja Kõpu tuletornid, matsakad männimetsad ja katkematult kaunis rannajoon. Mõlema päeva ööbimine toimub hajutatult telkides, selleks ettenähtud kohtades.

„Tegu ei ole kindlasti kondimootori laadis matkaga ja ehkki rada annab kehale mõnusa väljakutse, on see tehtav pea igaühele, olgu ta siis põhikooli- või pensioniealine. Nagu õigel matkal kombeks, kannab iga osaleja kolmeks päevaks vajalikku matkavarustust ise ning ööbimine toimub telkides. Kokku ootame rajale umbes sadat matkajat,” märkis Koppel.

Matka vältel toimuvad ka erinevad vestlusringid ja töötoad. Sellest, mida teha, kui kohtad metsas karu, põtra või metssiga, räägib zooloog ja loodushariduse spetsialist Leif-August Kirs. Hiiumaa Kodutütarde ja Noorte Kotkaste noorteinstruktor Merje Reismaa juhendamisel õpitakse, kuidas teha kasetohust tuld ning ehitada metsas leiduvast endale ulualune. Üritusele panevad Pihla inspiratsioonitalus punkti Ilus Hetk DJ duo sett ning aasta soulartisti Anett x Fredi kontsert.

Hiiumaa Loodusmatka pääse sisaldab bussitransporti Heltermaa sadamast matka alguspunkti ja tagasi, Tactical Foodpack külmkuivatatud matkatoitu ja esimese päeva õhtusööki, matkapassi, kingitusi toetajatelt ning igakülgset tuge, sh vajadusel meditsiinilist abi korraldusmeeskonna poolt. Näiteks on matkateele on seatud üles mitmed vahepunktid, kus pakutakse soojendavat jooki ja vahepalasid ning aidatakse vajadusel villide plaasterdamise või muu vajalikuga.

Hiiumaa Loodusmatk toimub 24.-26. mail. Lisainfo, marsruut ja piletid www.hiiumaaloodusmatk.ee. Hiiumaa Loodusmatka teekonda toetavad Sportland Eesti, RMK, Keskkonnaamet, Hiiumaa Turismiklaster, Tactical Foodpack ja Deary.

Allikas: Hiiumaa Loodusmatk