Laupäevane Eesti koondise mäng seob kokku laulupeo ja jalgpalli juubelid

ETV tütarlastekoor

Laupäeval A. Le Coq Arenal toimuval Eesti – Põhja-Iirimaa EM-valikmängul esitab Eesti hümni ETV tütarlastekoor dirigent Aarne Saluveeri juhatusel.

„Tänavu tähistame 150 aasta möödumist esimesest üldlaulupeost ja 110 aasta möödumist Eesti jalgpalli sünnist, mistõttu on meil väga hea meel, et need kaks juubelit saavad sümboolselt jalgpalliväljakul kokku läbi ETV tütarlastekoori,” lausus Eesti Jalgpalli Liidu peasekretär Anne Rei.

Esimene üldlaulupidu toimus 30. juunist kuni 2. juulini 1869. aastal Tartus ja 150 aasta möödumist sellest tähistatakse tänavu 4.-7. juulini Tallinnas toimuva laulu- ja tantsupeoga.

Esimene kahe Eesti võistkonna vahel peetud ja dokumenteeritud jalgpallimatš leidis aset 6. juunil 1909 Lasnamäel Valge majaka taga väljakuks kohandatud karjamaal, kus Meteor alistas Merkuuri 4:2. Seda loetakse juba enne teist maailmasõda tehtud kokkuleppe alusel Eesti jalgpalli sünnipäevaks, mida tänavu tähistatakse 8. juunil A. Le Coq Arenal peetava Eesti – Põhja-Iirimaa matšiga.

„Meil on hea meel olla osaline Eesti meeste jalgpallikoondise selle aasta esimesel kodumängul. Oleme laulurahvas ja julgustame seda näitama ka laupäevasel mängul kogu maailmale!” ütles ETV tütarlastekoori dirigent Aarne Saluveer.

Eesti Televisiooni tütarlastekoor kasvas välja ETV lastesaadete toimetuse juurde loodud laste laulustuudiost, mille asutaja ja muusikajuht aastatel 1990-2004 oli koori dirigent Aarne Saluveer. Täna laulab kooris kakskümmend üheksa 14-20aastast tütarlast. Koori repertuaaris on vaimulik ja ilmalik muusika erinevatest ajastutest, efektse liikumisega rahvamuusikatöötlused, modernsed popmuusika- ja džässikavad ning vokaalsümfoonilised suurvormid.

Koori arengule on andnud impulsse koostöö paljude tunnustatud muusikute ja heliloojatega. Koorile on kirjutanud teoseid Arvo Pärt, Tõnu Kõrvits, Urmas Sisask, Roxanna Panufnik, Valeri Petrov, Pärt Uusberg, Tauno Aints, Kadri Voorand, Rasmus Puur ja Karin Kuulpak. Koori repertuaaris moodustab väga olulise osa Veljo Tormise looming, mida on esitatud mitmel autorikontserdil Eestis ja välismaal. Koor on jaganud lava Eesti tippkooride ja orkestritega ning esinenud Neeme Järvi, Eri Klasi, Andres Mustoneni, Eric Whitacre’i ja Paul Hillieri dirigeerimisel.

Eesti – Põhja-Iirimaa kohtumine toimub A. Le Coq Arenal laupäeval, 8. juunil. Festivaliala, kus esineb Liis Lemsalu ja on palju tegevusi kogu perele, avatakse kell 17, avatseremoonia ja hümni esitamine toimub kell 18.45 ning avavile kõlab kell 19.00. Pääsmed saadaval Piletilevis.

Alliks: EJLi pressiteenistus

Foto: Kaupo Kikkas