Jõutõstja Gert Koovit peab värsket Eesti meistrivõistluste pronksi edusammuks

Gert Koovit

Gert Koovit sai äsja Eesti meistrivõistlustelt lamades surumises absoluutarvestuse pronksi, kuid tema isiklikust seisukohast oli viimane võistlus suur edusamm.

„Olen eelkõige kolmevõistleja, mis on siis võistlus, kus küki, lamades surumise ja jõutõmbe parimad tõsted liidetakse kokku ja selgitatakse välja võitja. Ehk siis minu lamades surumise tulemus ei ole võrreldav päris professionaalidega, kes ainult viimasele tõstele keskenduvad. Sellest hoolimata õnnestus saavutada kolmas koht üldarvestuses uue isikliku rekordiga,” räägib Koovit.

„Viimased lamades surumise võistlused olid kahes mõttes ajaloolised: esiteks Eesti mees tegi uue maailmarekordi ja teiseks meil on uus mees 300 kilogrammi klubis,” jätkab ta. „Maailmarekord kuulub loomulikult Kaido Leesmannile, kes nüüd võistleb M2 klassis ehk mehed üle 50. Kas pole vaimustav, et mees teises nooruses suudab katkematult toota tipptulemusi? Uus mees 300 kilogrammi klubis on aga Tarmo Pärna. Nii kaua kui ma Tarmot tean, on ta alati rääkinud oma unistusest 300 kilo ära suruda. Lõpuks ometi unistuse saavutamine võib rohkem kui magus olla!”

Gert KoovitKoovit tunnistab, et on lamades surumisega viimased kolm aastat tõsiselt hädas olnud. Eelmise aasta Euroopa meistrivõistlustel libises üldarvestuse pronksmedal näppude vahelt just ebaõnnestunud surumise tõttu. Edu saladuseks loeb ta Leesmanni koostatud treeningprogrammi ja Revali jõutõstmise meeskonnaga tehtud treeninguid, sealhulgas Pärna nõuandeid.

„Me kõik kolmekesi oleme kindlasti kasu saanud koroonaviirusest tulenevast elukorramuudatusest. Võimalus aeg maha võtta – isegi kui sunniviisiliselt -, paraneda vigastustest, tegeleda nõrgemate lihastega ja lihtsalt omada rohkem aega on kindlasti meid kõiki aidanud,” usub Koovit. Ta lisab, et katsub alati võtta välja positiivse olukorrast, mis esmapilgul võib tunduda ääretult niru.

Eestis on palju häid lamades surujaid, Revali meeskonna teeb Kooviti arvates aga tugevaks Leesmanni persoon. „Alati on kergem progresseeruda, kui visuaalselt näed, kuidas ebainimlikud raskused liiguvad pingutuseta. Ei saa olla paremat motivatsiooni! Lisaks Kaido enda aastakümnete pikkune kogemus, tarkused, mida mees heameelega meeskonnaliikmetega jagab. Rasketeks treeninguteks tuleb alati kogu meeskond kokku. Aidatakse üksteist, julgustatakse ja jagatakse teadmisi. Pole suuri isiksusi, kes võidu nimel teisi ohverdavad, vaid vastupidi, One For All, nagu on meie meeskonna moto võistlussärgil. Me oleme koos, et üksteist aidata ja saavutada parem tulemus. Nii meeskondlikult kui ka individuaalselt. Minu uue isikliku lamades surumise tulemuse taga on nii Kaido kui ka Tarmo tarkuseterad. Nende poisteta oleksin toppamas oma tavapäraste raskuste juures,” ütleb Koovit.

Mis on Leesmanni fenomen? „Kaido on suurepärane strateeg. Ta teab täpselt, kunas ja kui palju pingutada, et soovitud tulemus saada. Seda nii treeningutel kui ka võistlustel. Suurepärane omadus hoida ennast vigastustest eemal. Kahjuks on vigastused peamine põhjus, mis pidurdab sportlase arengut. Temalt on väga palju õppida,” lausub Koovit.

Gert Koovit

Jõutõstmine on selline tore ala, kus esikohal on toitumine. Toidu kvaliteet määrab, millised on sportlikud tulemused, eriti kui võistlemine toimub suuremas kaalukategoorias. Koovitilt küsitakse tihti, milliseid toidulisandeid ta kasutab, et nii tugev on. Kõrvalseisjale võib kõik tunduda väga lihtne: matsuta aga, palju jaksad ja kõik on korras… Tegelikult asjad nii lihtsad pole. Toit peab olema tasakaalus, õige kaloraažiga, sisaldama õiges vahekorras toitaineid. „Toidulisandid on spordis tähtsad, kuid siiski toidu kõrval teisejärgulised. Ärgem seda unustagem!” toonitab Koovit.

Gert KoovitPeamine toidulisand, mida jõutõstmises kasutatakse, on keratiin, mis suurendab lihaste plahvatuslikku jõudu. Spordikotti lisanduvad ka treeningu ajal joodavad joogid ja energiageelid – segu BCAA amiinohapetest elektrolüütide ja mineraalainetega. Treeningud on tihti üle kahe tunni pikad ja selleks, et mitte kaotada vaimset kontsentreerumisvõimet koos lihaste töövõimega, on toidulisandid hädavajalikud. Sõltuvalt inimtüübist – kasutatakse ka kohvilaadse toimega enne treeningut tarvitatavad preparaate, mis suurendavad keskendumisvõimet, osutab Koovit. Viimaseks on nimekirjas erinevad taastumiseks mõeldud valgu- ja süsivesikutejoogid. Viimane on vajalik just siis, kui tavapärane dieet pole kõige adekvaatsem.

„Tore on, et Kaido pood on meie meeskonna suur sponsor. Saame kõrge kvaliteediga kaupa kätte, millal iganes seda vaja läheb. Seega ei jää meil muud üle, kui olla karusemad mehed ja katsuda medalid ära tuua!” lagistab Koovit laia naeru.

Tekst: GoodNews

Fotod: erakogu