Kõik Eesti koondislased naasesid jõutõstmise MM-ilt medalitega

Janeli Kang
Janeli Kang autasustamisel

24. augustist kuni 3. septembrini noorte ja juunioride MM-il võistelnud Eesti sportlased naasesid kõik vägevate tulemuste ja medalitega.

Eestlastest esimesena võistlustulle astunud Annela Aus võitis naisjuunioride -76kg arvestuses oma esimesel varustusega jõutõstmise tiitlivõistlusel kolmanda koha. Isikliku kükirekordiga (165kg) võistlust alustanud Saaremaa naine pidi esimese katse järel taluma korralikku närvipinget, sest katse luhtus lava abiliste käe läbi. Teisel katsel õnnestus kirja saada 175kg, kuid kolmas katse 187,5kg kahjuks ebaõnnestus. See oleks tähistanud uut Eesti juunioride rekordit. Hetkel kuulub -76kg juunioride rekord kükis 185kg-ga Eliise Mikomägile.

Verivärske jõutõstja Aus on vaid aasta jõutõstmisega tegelenud kuid kommenteerib esimest võistlust nagu kogenud sportlane. “Tean, et olen enamaks võimeline, täna polnud Eesti rekord esmatähtis, teadsime juba siia tulles, et püüame kolmandat kohta,” ütles ta.

Lamades surumises kordas Aus oma isiklikku rekordit ning jõutõmbe õnnestunud katse – 170kg tähendas isiklikku rekordit. 445kg- se kogusumme pronksile lisandusid ka küki ja jõutõmbe pronksmedalid.

Annela Aus
Annela Aus (paremal) õnnitlemas -76kg kategooria võitjat

31. augustil võistles eestlastest Janeli Kang, -76kg noorte neidude klassikalise jõutõstmise arvestuses. Janeli esitus esimese kahe ala puhul tundus pisut ebakindel, kuid sellegipoolest õnnestus Janelil nii kükis kui ka lamades surumises võtta selle päeva maksimum. Treener Tõnis Holmbergi sõnul olid nad ettevalmistuse ajal tegelenud palju just tehnika paikasaamisega. Kükis sai Janeli kirja 135kg ja lamades surumises 80kg, kahe esimese ala järel paigutus ta üldarvestuse 4. kohale ning viimase jõutõmbe eel oli isegi 5. kohal. Algas põnev lõppmäng, kus Janelil tuli panna mängu kõik oma võimed, et saavutada poodiumikoht. See ka õnnestus. Viiman jõutõmbe katse 175kg-ga õnnestus ning Janeli võitis tugevas konkurentsis kogusumma hõbeda tulemusega 390kg ning ka hõbemedali jõutõmbes.

Neidude seast olid võistlemas veel Marelin Jüriado (-84kg) ning Kiara Kullamaa (84+kg), mõlemad 2. septembril.

Marelin Jüriado
Marelin Jüriado koos treeneriga Mihkel Ruut

Hoolimata kogusumma pronksmedalist (405kg), lamades surumise pronksmedalist (85kg) ning jõutõmbe hõbemedalist (185kg) Jüriado ise oma võistlusega rahul ei ole. “Oli pettumuste rohke võistlus, ei teinud soovitud tulemust, aga alaselja tõttu poleks ka midagi suuremat korda saatnud. Algse plaani järgi ma pronksi järgi läksin ja selle ma ka sain, nii et mossitada pole midagi. Lõpuks on ikkagi vead need, millest õpitakse.”

Kiara Kullamaa
Kiara Kullamaa

Samal ajal võistelnud Kiara Kullamaa on aga enda saavutatuga rahul. Kogusummaga 375kg 4. kohale platseerunud neiu on eriti õnnelik 170kg jõutõmbe üle, millega õnnestus temalgi poodiumile pääseda.

Kokkuvõttes tulid kolm neidu ka 5-liikmeliste neidude võistkondlikus arvestuses 7. kohale 28 naiskonna seas.

3. septembril pani võistlustele punkti noor Reinhard Rebane, kes oma tiitlivõistluste debüüdi tegi mullu noorte Euroopa meistrivõistlustel, saavutades tol korral -105kg arvestuses 4. koha. Seekord oli aga siht veelgi kõrgem ning kõik, mis oli tol päeval võimalik, sai ka saavutatud. Rebane võistles seekord -120kg noormeeste klassis ning saavutas kogusummaga 753,5kg kolmanda koha.

Reinhard Rebane
Reinhard Rebane

Lisaks kogusumma pronksile võitis noormees ka pronksmedali kükis ning hõbeda jõutõmbes (321kg). Märkimisväärne on asjaolu, et kuigi vaid hetkeks, siis 321kg jõutõmme tähendas uut noorte maailmarekordit, mis kahjuks minut hiljem juba ületati.

Järgmine suurvõistlus ootab noori ees juba oktoobris, Euroopa noorte ja juunioride meistrivõistlustel, klassikalises jõutõstmises.

Tekst: Karmen Kaljula
Fotod: IPF