Spordimuuseum kutsub külastama uut näitust „Maskid ette!“

Alates 1. veebruarist on Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseumis avatud ajutine näitus „Maskid ette!“. Ekspositsiooni inspireeris praegune olukord maailmas, kus Covid-19 viirus sunnib inimesi näokatteid kandma.

„Loomeprotsessi aluseks võeti absoluutselt kõik spordialad, mille üheks vajalikuks elemendiks on mask. Nõnda koguneski kolmekümnene grupp alasid, kusjuures eksootilisematest on esindatud lacrosse, kendo, mägironimine ja sukeldumine. Seejärel kontakteeruti silmapaistvamate esindajatega, kes oleksid nõus oma olulise töövahendi muuseumile andma. Enamus neist tundsid koostöö tegemise vastu siirast huvi ja see väljendus ka esemete rohkuses – kokku koguti ligi poolsada eset,“ sõnas muuseumi teadur Kalle Voolaid.

Voolaidi arvates on iga eksponaat kahtlemata eriline, sest räägib vaatajale eriilmelise ning põneva loo. Kuid kui rõhuda mõnele väljapanekule konkreetsemalt, siis tasub esile tuua esiteks Erika Kirpu epeemaski, millega ta võitis 2017. aastal naiskondliku MM-tiitli ning teiseks katselenduri ja poksija Enn Kaarma lennukiivri. Lisaks annetasid ettevõtmise hüvanguks isikliku näo- või peakatte Eesti üks parimaid jäähokimängijaid Robert Rooba, saalihoki väravavaht Veiko Raudsepp, juunioride maailmameister Stefan Arand, pikamaajooksja Roman Fosti ning paljud teised.

„Maskid ette!“ näitust saab külastada kuni 30. maini.

Allikas: Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseum