Uuring: 54% inimestest ei pööra tähelepanu ekraanidelt kiirguvale sinisele valgusele või ei tea mis see on

Hoolimata eestlaste kõrgest tehnoloogia- ja IT-teadlikkusest näitab hiljutine uuring, et paljud kasutajad ei ole nutiseadmetega kaasnevate võimalike ohtudega kursis või ei pööra nendele piisavalt tähelepanu.

Eestlaste harjumusi kaardistanud uuringust selgus, et töö või õpingute tarbeks kasutatavate nutiseadmete valikul hinnatakse enim seadme kompaktset suurust ja väikest kaalu (76%). Teisena hinnati oluliseks aku kestvust pärast laadimist (57%) ning kolmandaks ekraani suurust ja eredust (41%). Samas toodi välja, et enim tuntakse puudust seadmete kiirusest (43%) ja hõlpsamast võimalusest ühenda üht seadet teiste seadmetega (22%).

“Olukorras, kus töö ja õpingud nii meie elukorralduse kui üleüldise organisatsioonikultuuri arengu tõttu liikuvamaks muutunud, on sellised ootused tehnikale igati ootuspärased,” kommenteeris tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina uuringu tulemusi.

Kuigi seadmete kasutuse kasv on kodukontori, kaugtöö ja distantsõppe tulemusel kasvanud, ei ole paljud kasutajad kursis seadmete kasutusega kaasnevate võimalike ohtudega, ei pööra neile piisavalt tähelepanu või ei pea probleemi kriitiliselt oluliseks. Nii näiteks märkis 40% vastajatest, et ei pööra tähelepanu ekraanilt kiirguvale sinise valguse hulgale, 30% ei pea seda kriitiliselt oluliseks ning 14% vastajates ei teagi üldse, mis on ekraanilt kiirgav sinine valgus.

“Ekraanidelt kiirguv sinine valgus aeglustab keha melatoniini tootmist, mis vastutab une ja ärkveloleku tsükli eest. Seega võib une kvaliteet muutuda kehvemaks, ärkvelolekuaeg aga unisemaks,” selgitas Mishina. “Sellest peaks nutiseadme kasutaja teadlik olema ja otsustama, kas piirab seadme kasutamise aega või valib viisi, kuidas teha seda enda tervist ohustamata.”

Näiteks arvestades, et iga seitsmes uuringus osalenu kasutab igapäevaselt tahvelarvutit, tasub Mishina sõnul kaaluda kasutamiseks sellist mudelit, millel on TÜV Rheinlandi sertifikaadid nagu näiteks MatePad 11 mudelil. Nii on eksperdi sõnul võimalik teha seadmega tööd ilma värvimoonutusteta või kuvarežiime vahetamata ning ekraanilt puudub värelus, mis kurnaks silmi.

“Kuigi näeme, kui palju võimaldavad nutikad seadmed igapäevatööd mugavamaks ja kiiremaks muuta, tasub olla tähelepanelik, et tehnoloogiaseadmete pidev intensiivne kasutamine ei tekitaks tervisele kahju,” tõdes Mishina. “Selge see, et töö vajab tegemist, aga täna on pea alati võimalik valida alternatiivide vahel, mis on meile vähem kahjulikud.”

Küsitluse korraldas Huawei tellimusel uuringufirma Norstat 2021. aasta juulis. Uuringus osales 302 inimest vanuses vähemalt 25. eluaastat, kes märkisid, et kasutavad tehnoloogiaseadmeid.

Allikas: Huawei Eesti