Kuidas sünnivad SEB Tallinna maratoni rinnanumbrid?

Rinnanumbrid

Nii nagu jooksuvarustus on läbi teinud suure arengu, on ka võistlustel kohustuslikud numbrid aegade jooksul palju muutunud. Selle aasta SEB Tallinna maratoni ootuses heidame pilgu telgitagustele ja uurime, kuidas sünnivad rinnanumbrid.

Kunagi võeti suurtel rahvaspordiüritustel aega käsitsi, kus eksimisvõimalus oli suur, aga tänapäeval on eri suurusega ajakiibid kinnitatud kas numbri taha või mõnel võistlusel ka jala ümber. Sõltuvalt harjumustest kinnitatakse number kas särgi või geelivöö külge pükste ette lipendama, kui ei ole kehtestatud erinõudeid, et võistlusnumbri kinnitamine on kohustuslik vaid särgiesisele.
SEB Tallinna maratonil antakse rinnanumbrid kõikidest distantsidest osavõtjatele, kuid kiipideta ja vaid numbriga lähevad rajale Mesikäpa jooksust ja 10 km ajavõtuta jooksmisest või käimisest osavõtjad.

Riigilipu tähisega numbrid saavad endale vaid maratonijooksust osavõtjad, kuid siin peab arvestama asjaoluga, et kohapeal registreerijatele ja viimasel hetkel otsustajatele ei jõuta nimelist riigilipuga numbrit enam valmistada ja rajale minnakse ilma nimelise numbrita.

Kui rinnanumbril poleks nime ega riigilippu, ei saanukski publik teada, et see elegantne härrasmees on Pierre Prantsusmaalt. Foto Riho Lüüs/Sportfoto.com
Kui rinnanumbril poleks nime ega riigilippu, ei saanukski publik teada, et see elegantne härrasmees on Pierre Prantsusmaalt. Foto Riho Lüüs/Sportfoto.com

Kes ees, see mees stardikoridoris?

SEB Tallinna maratonil joostav maratonidistants 42 km on ühtlasi ka Eesti meistrivõistluste maratonidistantsiks. Maratoni esimesed sada rinnanumbrit antakse Eesti meistrivõistlustel osalejatele ja rahvusvahelise grupi eliitjooksjatele. Järgnevalt jagunevad grupid nii: 101−300, 301−1000 ja sealt edasi juba tuhande kaupa. Maratoonarid peavad silmas pidama järgmist:

  • maratoni ja poolmaratoni distantsil osalejatel, kes 2015. aastal või 2014. aastal jooksudest osa ei võtnud, võetakse arvesse võistleja planeeritavat tulemust;
  • tippjooksjad ja EMV arvestuses osalevad võistlejad stardivad esimesest stardigrupist;
  • startima peab oma stardikoridorist, valest koridorist startinud diskvalifitseeritakse.

Nimeline number tekitab elevust

Isikliku kogemuse põhjal on rõõm tõdeda, et nii Tallinnas kui ka välismaal omanimelise numbriga maratoni joostes elatakse häälekalt kaasa ja hüütakse sinu nime. Hääldus sõltub riigist, näiteks Nice’i maratonil oli minu nimi kirjutatud numbrile eestipäraselt KÄRT, Valencias ja Hamburgis KART, kuid igal pool hüüti mu nime ühtemoodi − Kaart.

Numbrite meisterdaja

Nagu paljud teised võistlusnumbrid, valmivad ka SEB Tallinna maratoni numbrid Championchip Eesti OÜ-s. Nende valmistaja ning rahvusvahelise haardega Championchip Eesti OÜ asutaja ja juhatuse liige Olavi Valner räägib lühidalt, kuidas numbrid on sündinud.

Kuidas te jõudsite võistlusnumbrite valmistamiseni ja mis oli tõukejõuks?

Tõukejõuks oli otsene vajadus, kuna Eestis oli numbrite tootmine sajandi alguses ebapiisav ja korraldajad vajasid kvaliteetset teenust. Samuti läks see kokku meie ülejäänud tegevusega.

Milliste suurvõistluste numbrid (nii Eestis kui välismaal) valmivad teie käe all?

Olen teinud numbreid seitsmesse riiki, sealhulgas Namiibia kergejõustikuliidule (maailm on väike), kõikidele olulisematele Eesti massivõistlustele, Harkivi maratonile Ukrainas, White Nights maratonile Peterburis, Helsingi poolmaratonile, mis on ilmselt praegu seal suurim jooksuvõistlus oma 3500 rinnanumbriga. Eesti kõrval on kõige rohkem kliente Soomes.

Mitu numbrit aastas kokku tuleb?

2015. aastal trükkisime 108 000 rinnanumbrit.

Mis aastast alates olete teinud koostööd Spordiürituste Korraldamise Klubiga?

Meie koostöö sai alguse aastal 2003.

Kui kaua varem algab SEB Tallinna maratoni rinnanumbrite trükkimine?

Tavaliselt paar kuud enne starti ehk juulis.

Mitu päeva enne SEB Tallinna maratoni läheb nimeliste numbrite trükk lukku?

See oleneb registreerimisvoorudest, aga nimelisi maratoni ja poolmaratoni numbreid teeme viimase hetkeni, 10 km on ilma nimedeta.

Kas maratoninumbrile riigilipu lisamine, mida Euroopa maratonide EXPO-del on Tallinna maratoni puhul kiidetud, on suur käsitöö?

Ei ole, on vaja lihtsalt välja mõelda, kuidas oleks endal kõige otstarbekam ja lihtsam seda teha.

Olev Vahemaa Varssavis foto erakogu
Olev Vahemaa Varssavis
foto erakogu

Harrastusmaratoonar Olev Vahemaa kontol on juulikuise seisuga 14 täispikka maratoni. Küsisime, millised on tema kogemused rinnanumbritega.

Millistel maratonidel oled jooksnud väljaspool Eestit ja mitu maratoni oled koos Eesti maratonidega lõpetanud?

Hetke seisuga olen lõpetanud 14 täispikka maratoni. Käesoleval aastal olen kokku jooksnud kuus täispikka maratoni, väljaspool Eestit olen jooksnud kolm maratoni. Välismaratonidel olen osalenud Riias ja Berliinis aastal 2014, tõsi, Riias jooksin poolmaratoni, ning sel aastal jooksin Varssavis täispika maratoni.

Selle aasta lõpuks olen registreerunud veel seitsmele täispikale maratonile, üks neist on toimumas väljaspool Eestit – oktoobris joostakse Ukrainas Wizz Air Kyiv City Marathon 2016, kus olen ka kirjas.

Kuna pärast täispika maratoni läbimist tekib rõõm ja mõnus tunne, siis olen endale seadnud tagasihoidlikuks eesmärgiks joosta 2022. aasta lõpuks vähemalt 100 maratoni.

Kas kõikidel maratonidel on rinnanumber olnud nimeline?

Rinnanumber paraku ei ole olnud kõikidel maratonidel nimeline, aga vähemalt täispikal maratonil võiks ta tõesti ikka nimeline olla.

Milliseid emotsioone toob kaasa nimelise rinnanumbriga jooksmine (tähelepanu, hüüded pealtvaatajatelt jne)?

Nimeline rinnanumber toob ikka positiivseid emotsioone. Tore, kui võõrad inimesed raja ääres kaasa elavad: jõuad-jõuad Olev, tubli-tubli Olev jne.

Meenub, et ka Berliinis ja Varssavis, kui olin maratoniga jõudnud kusagile 35. kilomeetrini, siis andis ikka jõudu ja pani suunurgad mõnusasti muigama, kui kohalikud kaasaelajad üritasid minu nime omas häälduses välja hüüda ja elasid häälekalt kaasa.

Kas peale Tallinna maratoni on ette tulnud veel mõni maraton, kus osaleja nime juures on riigilipp, või on see haruldane?

Riigilippu koos jooksja nimega on kasutatud ainult Tallinna maratonil ja see on SEB Tallinna maratoni korraldajatel kena traditsioon

Tekst: Kärt Radik
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2016 augustis