Fred Kudu ja tema ratsasaapad

Fred Kudu Tartu ülikooli ratsasportlaste rongkäigu eesotsas (1948−1949).
Fred Kudu Tartu ülikooli ratsasportlaste rongkäigu eesotsas (1948−1949).

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum peidab endas põnevaid eksponaate meie spordi ajaloost.

Fred Kudu Tartus 1950. aastal.
Fred Kudu Tartus 1950. aastal.

4. jaanuaril oli legendaarse sporditegelase Fred Kudu 100. sünniaastapäev. Rahvusvahelise tuntusega kergejõustikutreeneril oli arvukalt edukaid õpilasi eesotsas kümnevõistlejate Heino Lipu, Rein Auna, Valter Külveti ja olümpiavõitja Nikolai Aviloviga. Kudu eestvedamisel alustati Eestis ja Nõukogude Liidus erinevate mitmevõistluse maavõistluste korraldamisega, millest üks tuntumaid oli 1974. aastal Tallinnas toimunud Nõukogude Liit – Saksa Liitvabariik − USA kohtumine. Lisaks kergejõustiku edendamisele oli Fred Kudu pärast II maailmasõda Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna kujundaja ja spordibaaside arendaja. Ta oli kolmel perioodil teaduskonna dekaan, tema eestvedamisel alustati 1947. aastal Kääriku spordibaasi ehitamist, Tartus taastati võimlaid ja ehitati üles ülikooli staadion.

Fred Kudu ratsasaapad Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi kogus.
Fred Kudu ratsasaapad Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi kogus.

Fred Kudu ise harrastas kergejõustikku, suusatamist ja ka ratsutamist, seetõttu ei ole üllatus, et kiirete sõjajärgsete taastamistööde käigus algatas Fred Kudu ülikooli dekaanina Tartusse Tähtverre ratsabaasi ehitamise. Ülikooli ratsabaasist kujunes järgmisteks aastateks oluline võistlus- ja treeningpaik Eestis.

Muuseumis talletatud Fred Kudu pärandi seas on muuhulgas spordimehe ratsasaapad, millega Fred ise ligi 70. aastat tagasi Tartu linna võistlustel takistussõidus osales.

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum asub Tartus, Rüütli 15

Tekst ja fotod: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum