Eesti Terviseradade elutööpreemia pälvis Enn Tasalain

Enn Tasalain

Sihtasutus Eesti Terviserajad tunnustas 25 000 euro suuruse elutööpreemiaga Jõulumäe Tervisespordikeskuse rajajat ja hinge Enne Tasalaini. 82-aastane legendaarne spordimees on korraldanud erinevate spordialade võistlusi üle 50 aasta, neist ligi 50 aastat Jõulumäel.

Eesti Terviseradade nõukogu esimees Rait Pallo ja Eesti Terviseradade juhataja Assar Jõepera õnnitlesid Enn Tasalaini terviseradade rajameistrite kevadseminaril Jõulumäel, kus 82-aastane keskuse looja siiani kaasa aitab. „Meil on suur au anda Eesti Terviseradade esimene elutööpreemia välja mehele, kes on enda initsiatiivil loonud märgilise mõjuga spordikeskuse ja terviserajad, mida kasutatakse väga aktiivselt nii suvisel kui talvisel perioodil nii harrastajate kui sportlaste poolt,” sõnas sihtasutuse nõukogu esimees Rait Pallo. „Lisaks sellele, et Jõulumäe tervisespordikeskus on Eesti terviseradade võrgustiku üks aktiivsema kasutusega keskusi, tegutseb Jõulumäe ka terviseradade rajameistrite koolituskeskusena. Teeme üheskoos kõikide rajameistritega suure kummarduse Ennule, sest Jõulumäe keskuse oskusteave aitab paljudel terviseradade rajameistritel teha suurepärase kvaliteediga radu,“ lisas Assar Jõepera.

Eesti Terviseradade terviseradade seminar

Elutööpreemiast pisarateni liigutatud Enn Tasalain sõnas, et tal on hea meel näha, kuidas terviserajad on kõikjal arenenud ja see, et Jõulumäe koolitusruum on Eesti parimaid rajameistreid täis, lisab ainult head emotsiooni. „Jõulumäe keskuse loomise visiooniga alustasin 56 aastat tagasi ja see, kuhu me täna oleme jõudnud, teeb rõõmu. Hea meel on selle üle, et Jõulumäe keskus ei seisa kohapeal paigal, vaid on arenev keskus minu poegade Eido ja Eiko eestvedamisel. Värskelt avatud liivahall on üks näide sellest,“ lisas Enn Tasalain.

Enn Tasalain on töötanud Pärnus kehalise kasvatuse õpetajana ning tegutsenud kergejõustiku-, jalgratta- ja suusatreenerina ja kohtunikuna. Lisaks on ta olnud ametis erinevates spordiorganisatsioonides. Alates 2002. aastast juhtis ta SA Jõulumäe Tervisespordikeskust ning alates 2015. aastast töötas seal haldus- ja arendusjuhina ning 2020. aastast nõunikuna. Täna töötavad Jõulumäe keskuses tema pojad Eido ja Eiko Tasalain.

Enn Tasalaini on tunnustatud erinevate autasudega, sh Pärnumaa vapimärk (1998), Tahkuranna valla vapimärk (2002), Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärk (2003), Norra Kuningriigi Buskerudi maakonna teenetemedal (2006), Kultuurkapitali aastapreemia (2000), Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia (2009 ja 2014), riiklik spordi elutööpreemia (2014).

Jõulumäe spordikeskuse sünnipäevaks loetakse 18. märtsi 1976. aastal, mil alustati suusastaadioni rajamist. Ettevalmistav töö radade ehituseks algas juba aasta varem. Enn Tasalain on meenutanud, et kõik sai alguse sellest, kui ta toonase Pärnu 4. keskkooli õpetajana otsis kohta, kuhu lastega laagerdama minna. Tahkuranna vallast pärit mehena sõideti sõudetreener Mihkel Leppiku Jawaga just sealseid metsaradu. Esimesena hakkas silma Kanamardi talu, mis osteti 800 rubla eest. Õige pea koliti sealt 700 meetrit eemale Jõulu mäe jalamile, samanimelisse tallu ning Enn Tasalain hakkas otsima kambajõmme, kellega see ära osta.

Täna on rahvusvaheliselt tunnustatud multifunktsionaalses Jõulumäe keskuses kokku üle 200 kilomeetri jagu väga erineva loodusliku reljeefiga liikumisradu, sh matka-, jooksu- ning talvel suusarajad. Lisaks Eesti tasemel võistlustele on siin toimunud rahvusvahelisi võistlusi nagu Skandinaavia karikavõistlused suusatamises ja laskeorienteerumise maailmameistrivõistlused. Jõulumäe Tervisespordikeskus on Pärnumaa kõige populaarsem spordikeskus, mida 2023. aastal külastati terviseradade loendurite andmetel 170 000 korda.

Allikas: Eesti Terviserajad