Wings For Life – jookseme nende eest, kes ise ei saa!

Wings for life jooks2

7. mail toimub kõikjal üle maailma heategevuslik Wings For Life jooks, mille eesmärk on koguda raha seljaajuvigastuste uurimiseks ja ravivõimaluste leidmiseks.

Wings for Life World RunEestis toimub jooks Wings For Life äpi vahendusel, mis on tasuta allalaaditav nii iOS-i kui ka Androidi kasutajatele. Jooks algab 34 riigis üle maailma ühel ja samal ajal, Eestis kell 14:00. Jooksu korraldavast organisatsioonist ja sellest, kuidas end jooksuks ette valmistada, räägib pikamaatriatleet Kirill Kotsegarov, kes on ka ise sündmusest osa võtnud.

Mis asi on Wings For Life?

Wings for Life on heategevuslik jooksuvõistlus, mis toimub mai esimesel nädalavahetusel. Jooksu eesmärk on koguda vahendeid seljaajuvigastuste ravivõimaluste uurimise ja arendamise jaoks.

Kuidas kõik alguse sai?

Wings for Life fondi rajajad ja eestvedajad on kahekordne motokrossi maailmameister Heinz Kinigadner ja Red Bulli asutaja Dietrich Mateschitz. 2003. aastal juhtus Kinigadneri pojaga õnnetus, mis jättis ta halvatuks. Kinigadner ja Mateschitz kutsusid kokku teadlaste grupi ja üsna pea sai selgeks, et on alust loota, et seljaaju vigastusi on võimalik ravida. 90. aastate alguses näitasid teadlaste Sam Davidi ja Martin Schwabi tehtud avastused, et seljaajus paiknevad kahjustatud närvirakud on pärast spetsiaalset ravi võimelised regenereeruma.

Kirill Kotsegarov
Kirill Kotsegarov
Foto: Dan Vojtech / Red Bull Content Pool

Millal toimus esimene Wings For Life jooks?

Esimene jooks toimus aastal 2014 ja seda 34 eri asukohas. Kolme aastaga on jooksudel osalenud 280 000 inimest 193 riigist ja kokku on joostud 2,8 miljonit kilomeetrit.

Kuidas võib seljaajuvigastus tekkida?

Õnnetus võib juhtuda ootamatult. Kahjuks juhtub õnnetusi, kui hüpatakse tundmatus kohas pea ees vette, satutakse avariidesse või kukutakse – see kõik võib kaasa tuua tõsise seljaaju vigastuse. Õues rattaga sõites proovin mitte mõelda sellele, mis võib juhtuda, kuid näiteks alles hiljuti keeras mulle auto ette ja olin väga lähedal sellele, et saada tõsine vigastus. Tuleb olla tähelepanelik, kanda kiivrit ja mõelda positiivselt.

Kuidas organisatsioon rahastust saab? Kui palju raha on tänaseks kogutud?

Nii organiseeritud jooksude registreerimistasud, äpi vahendusel tehtud annetused kui ka muud annetused lähevad otse mittetulundusühingule Wings for Life, kes vahendab rahastust ülikoolidesse ja instituutidesse üle maailma. Kõik organisatsiooni administratiivkulud ja Wings for Life jooksu organiseerimise kulud katab Red Bull, seega läheb tõesti iga annetatud sent ravivõimaluste uurimiseks. Tänaseks on kogutud 13,8 miljonit eurot.

Wings for life jooks

Kuidas erineb Wings For Life jooks teistest?

Üle maailma toimub start samal ajal, vahet pole, kas päeval, öösel või hommikul Jooks on aus, finišijoon püüab su kinni n-ö püüdja-autoga. Kui auto on sinuni jõudnud, on jooks sinu jaoks läbi. Jooksevad nii professionaalsed sportlased, harrastajad kui ka ratastoolis olijad.

Mitu korda oled sina sellel jooksul osalenud? Kui pika distantsi läbisid, enne kui püüdja-auto sinu kätte sai?

Osalesin jooksul 2015. aastal. Kuna eesmärk ei olnud püstitada rekordit, vaid nautida koos teistega sportimist õilsa eesmärgi nimel, läks tõsisemaks jooksmiseks alles 20. kilomeetri juures. Selleks ajaks kui virtuaalne auto mind kätte sai, olin jõudnud joosta ligi 30 kilomeetrit.

Miks osaleda Wings For Life jooksul?

Tavaliselt läbin ma rattal, ujudes ja joostes tuhandeid kilomeetreid üksinda, tegutsedes kindla eesmärgi nimel. Selline treening on väga individualistlik ja tihtipeale ka egoistlik. Kui saan oma igapäevase sportliku tegevusega aidata kaasa ühe tõsise vigastuse ravile ja inimeste elukvaliteedi parandamisele, on see ju suurepärane! Liikumine on elu. Miks mitte aidata liikumise kaudu ka teiste elu parandada.

Kuidas jooksuks valmistuda?

Kuna auto hakkab jälitama alles 30 minutit pärast starti, ei pea ilmtingimata jooksma, võib ka mõnusalt jalutada. Kui eesmärk on auto eest võimalikult kaua põgeneda, tasuks vähemalt kolm korda nädalas ennast aktiivselt liigutada. See ei pea olema ilmtingimata jooks, vaid võib olla ka ratasõit, rulluisutamine või näiteks ujumine. Ära unusta füüsilise töö ajal juua ja vajadusel ka süüa. Liikumisest tuleb tunda naudingut, seega pole vaja proovida trennis, kui kaua ma suudan auto eest joosta. Oota ära 7. mai ja proovi siis!

Kuidas saab joosta Eestis?

Eestis organiseeritud jooksu ei toimu, kuid osaleda saab igal pool, oma valitud trajektooril. Tõmba alla äpp, tee endale sobivas summas vabatahtlik annetus Wings for Life organisatsioonile, pane äpp käima täpselt kell 14.00 ja jookse!

Tallinnas Stroomi rannas saab jooksma minna ka koos Kirilliga. loe lähemalt siit!

Lukas Müller
Lukas Müller

Lukas Müller – 23-aastaselt ratastoolis

Lukas Müller on 25-aastane suusahüppaja Austriast, kelle elu võttis karmi pöörde kaks aastat tagasi pärast treeninglaagris toimunud õnnetust. Õnnetus juhtus varustuse rikke tõttu ja tagajärjeks on raske seljaajuvigastus, mis aheldas Lukase ratastooli. Arvukad operatsioonid tema alaseljale ei ole tänaseni täieliku taastumist kaasa toonud.

Tekst: Katherin Liimets

Fotod: Reb Bull Content Pool