Spordimuuseum avas suure pallimängude elamusnäituse

Näitus

Tartus asuva Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi uuenduskuuri esimene avalikkusele märgata olev etapp on edukalt lõpule jõudnud – alates märtsi lõpust saavad kõik uudistajad näha muuseumi ajaloo suurimat näitust.

Ja mitte ainult näitust, vaid elamusnäitust. Elamusnäitus tähendab väga lihtsalt öeldes seda, et muuseumi eesmärk on näitust külastavatele spordisõpradele elamust pakkuda. Seda nii väikestele, noortele, lapsevanematele kui ka vanaemadele ja vanaisadele. Selleks on näitusel klassikalise pallimänguajaloo jutustamise kõrval suurel hulgal seninägematuid tehnilisi lahendusi ja põnevaid võimalusi end proovile panna nii oma sõprade-tuttavate kui ka Eesti tippsportlaste vastu.

Näitus

Põnevad lahendused

Näitusel saab end proovile panna näiteks reaktsioonikiirust mõõtval seinal, aga ka end spordikommentaator Kalev Kruusi kingadesse asetades ja koos temaga suuri pallimängulahinguid kommenteerides. Samuti saab end sportlase olukorda panna ja Kalev Kruusile võistlusjärgset intervjuud anda. Tehniliste lahenduste loodud materjali saavad külastajad oma e-posti aadressile, et seda siis sõprade ja perega jagada.

Näituse looja, muuseumi juhi Siim Randoja sõnul on muuseum astunud suure sammu kaasaaegse spordiajaloo- ja spordielamuskeskuse pakkumise suunas. „Üks näituse eesmärke on aidata kaasa noortele spordipisiku andmisele,” selgitas Randoja näituse laiemat eesmärki.

NäitusTulemus ei saabu kohe

Siim Randoja sõnul läks näituse esimene nädal oodatust veelgi paremini. „Andsime endale aru, et müüdi purustamine spordimuuseumist kui pigem noorte jaoks igavast paigast võtab üksjagu aega ja sellega tuleb tööd teha, seetõttu on ääretult hea meel, et juba esimene nädal andis signaali, et oleme õigel teel,” räägib Randoja. Tema sõnul on esimesed paar nädalat näituse avamisest tavaliselt n-ö sisseelamisperiood, kus viimased tehnilised lahendused veel peenhäälestatakse ja kõik vaikselt muuseumile omasesse temposse liigub.

Innovaatiline koostöö

Näituse arenduse ja projektijuhtimise taga on Neway loovbüroo, kes hiljuti teenis aasta turundusteo tiitli Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania loomise eest. „Koostöö Newayga on olnud suurepärane, tegemist on meeskonnaga, mille liikmed on suurepärased visionäärid, kained kalkuleerijad ja mis kõige olulisem – suured spordisõbrad,” kiidab Randoja ja kinnitab, et just suuresti tänu Neway loodavatele lahendustele on uus elamusnäitus saamas endale hulka tehnilisi lahendusi, mis seninägematud Eestis, aga võib-olla isegi terves maailmas.

Näitus

Uued tuuled

Otsus Eesti Spordimuuseumi nime ja õigusliku seisundi muutmise kohta sündis 2016. aasta esimeses pooles. Nii muutus muuseumi nimi Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumiks ning endisest riigiasutusest sai kultuuriministeeriumi ja Eesti Olümpiakomitee osalusega sihtasutus. Juulikuust sai muuseumi uueks juhiks Siim Randoja, kelle juhtimisel on muuseumis läbi viidud struktuurilised ümberkorraldused ja võetud kasutusele uus, 21. sajandi elamusmuuseumile sobilik visuaalne identiteet. Muuseumi pikaajalisem eesmärk on saada kiiresti muutuvas infoühiskonnas järjest rohkem Eesti spordielu südameks. Seda, et spordiajaloo süvitsi pakkumist muuseumis vähemaks hakkaks jääma, spordisõbrad Randoja sõnul kartma ei pea. „Tegelikult just vastupidi, spordiajaloost sügavamalt lugupidajatele hakkab muuseumil järjest rohkem pakkuda olema – tegutseme aktiivselt ka muuseumi kogude parema kättesaadavuse ja avatuma suhtluse tagamise nimel,” kinnitas Randoja.

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi pallimängudele keskenduv näitus „Kõik mängu!” on kõikidele huvilistele avatud igal nädalal kolmapäevast pühapäevani kell 11–18. Vaata lähemalt siit!

Tekst: Toomas Koitmäe

Fotod: Kris Süld