Kas kopsumaht tagab basseinis edu?

Kopsumaht

Kas oled kunagi mõelnud, mitu korda hingavad ujujad sprindidistantsidel või mitme tõmbe tagant ahmitakse õhku pikal maal?

Ujumisstiilide ja distantside juures on kopsumaht erineva tähtsusega. „Üldiselt on soovitatav ujuda võistlustel 50 meetrit ja lühemad distantsid võimalikult vähese hingamisega, seda just selle pärast, et hingamisele kulub aega ja see võib segada rütmi,” vastab küsimusele tippujuja Martin Liivamägi. „Olümpiafinaalis ujub enamik ujujad 50 meetrit vabalt hingamata. Pikamaaujumise juures on ujujatel erinev hingamissagedus, kuid üldiselt on see iga kahe tõmbe tagant,” lisab ta. Siiski rõhutab Liivamägi, et kopsumaht on ujumise juures küll olulisel kohal, kuid kindlasti mitte kõige tähtsam. „Kopsumahust on tähtsam süvalihaste tugevus ja see, kuidas kopsud töö ajal suudavad reageerida,” selgitab ujuja.

Trennis tugevaks

Üldiselt treenivad ujujad oma kopsumahtu ikka ainult trennis. „Seda võib suurendada hingamispeetusega harjutusi tehes, kuid kasutatakse ka hingamisaparaate,” räägib Liivamägi. „Kindlasti ei ole nende eesmärk ainult kopsumahtu kasvatada, vaid just vajalikke lihaseid treenida,” lisab tippujuja. Liivamägi on veendunud, et kopsumaht sõltub peamiselt inimese treenitusest ja vähem vanusest. „Sportlikel inimestel on kopsumaht kindlasti suurem ja usun, et see sõltub ka spordialast,” tõdeb ujuja.

Kopsumaht

Kui kaugele on võimalik kopsumahu arendamisega aga minna? „Arvan, et mingist hetkest enam ei ole lihtsalt vaja kopsumahtu suurendada, kuid samas usun, et kindlasti tuleb inimestel kopsumahu arendamises piir ette,” räägib ujuja. „Ka siin rõhutan, et suurest kopsumahust üksi ei piisa. Kopsud ja lihased peavad olema piisavalt tugevad, et kõik hästi toimiks,” lisab Liivamägi.

Uskumatud numbrid

Sukelduja Karoline Mariechen Meyer on ehe näide sellest, et harjutamine teeb meistriks. Brasiillanna hoiab 2009. aastast enda nimel Guinnessi rekordit – nimelt hoidis neiu vee all hinge kinni koguni 18 minutit ja 32,59 sekundit.

Meestest on vee all kõige kauem suutnud hinge kinni hoida Aleix Segura Vendell. Möödunud aastal seadis hispaanlane uuteks Guinnessi rekordite numbriteks koguni 24 minutit ja 3,45 sekundit. Hullumeelne või mis?

Tekst: Laura Kalam

Fotod: Shutterstock.com