Kiire tervisenõuanne äpi abil

Esmaabiäpid

Ega õnnetused mööda kive või kände käi, vaid ikka mööda inimesi, ütleb vanarahvatarkus – õnnetus võib ootamatult juhtuda igal ajal ja igal pool. Aga kas me teame alati, mida sel juhul teha? Hea on teada, et mõnikord on abi ka sellest, kui taskus juhtub olema nutitelefon.

Ükskõik, kas tabab sportides astmahoog, nikastame joostes jala, juhtub koduses jõusaalis õnnetus kangiga või oleme külma või sooja ilmaga liialt kauaks õue jäänud – Punase Risti esmaabiäpp pakub hädaolukorras kiiret ekspertnõuannet, tänu millele oled valmis kärmelt reageerima ükskõik millisele õnnetusjuhtumile.

Kuumas ole ettevaatlik

Tänu rakendusele saad teada, mida teha näiteks siis, kui pärast kuuma ilmaga sportimist tunned ennast halvasti. Kui tundub, et kuumas liikumine on liiga teinud, tasub minna varjulisse, jahedasse kohta, kergelt tõstetud pea ja ülakehaga lamama, võtta seljast pealisriided, teha keha võimalusel külma veega märjaks, asetada laubale ja kuklale külmad mähised ning juua lonkshaaval vett, õpetab äpp. Puudulikku sooja äraandmist kehast soodustab füüsiline koormus, vähene vedelikutarbimine, kitsas riietus, väsimus, stress, liigne kehakaal ja rikkalik kuum toit. Kuumas sportimise suhtes tasub eriti ettevaatlik olla võistlustel, kus adrenaliin on jõukatsumisest laes, mistõttu keha antud signaale kiputakse eirama.

Esmaabiäpid

Õpi tervist parandama

Esmaabiäpist pole kasu mitte ainult siis, kui õnnetus on juba juhtunud, vaid see aitab end võimalikeks õnnetusjuhtumisteks ette valmistada – äpp aitab olemasolevaid teadmisi esmaabi kohta kontrollida ja parandada. Koos videote, testide ja lihtsate sammsammuliste kirjeldustega on äpi toel lihtne tervisega kaasnevaid küsimusi selgemaks teha ja ehkki mõnes teemavaldkonnas võib jääda mulje, et küsimused-ülesanded on liiga lihtsadki, on see siiski hea võimalus baasteadmisi omandada. Lisaks õpetab äpp valmistuma hädaolukordadeks nagu näiteks üleujutused ja käre külm, kuni liiklusõnnetustesse sattumiseni välja.

MediKeep aitab meeles pidada

Neil, kes tahavad olla õnnetusjuhtumiks valmis ka ravimite poole pealt ning veenduda oma ravimikapi ohutuses, tasub tutvuda kodumaise rakendusega MediKeep. See on äpp, mis aitab meeles pidada ravimite võtmise aegu, märgata, mil rohi hakkab kodust otsa saama või aeguma, vaadata digiretsepte, ravimipakendite infolehti jms. Lisaks on Eesti piires võimalik kasutada kaarti lähima apteegi leidmiseks.

VitamiinidÄpp on suureks abiks, kuna meelespeasid seades ei jää ükski ravim ega vitamiin unustamise tõttu võtmata ja kodus on alati olemas piisav varu vajalikke arstimeid. Kõik võetud ravimid ja vitamiinid jooksevad kokku tervisepäevikusse, kuhu saab lisada vabas vormis tekstina kommentaare sümptomite ja kõrvalmõjude kohta, tänu millele on pere- või spordiarsti külastades lihtsam meenutada, mida võetud ja millal midagi toimus.

MediKeep on ka selle poolest huvitav, et pakub personaalse ravimikapi analüüsi ravimite koostoimete suhtes – kuna ravimite soovimatu koostoime esinemise sagedus suureneb ühes kasutatavate ravimite arvu kasvuga, aitab Skandinaavias välja töötatud koostoimete andmebaasil töötav patsiendiversioon hoiduda võtmast rohtusid, mis omavahel kokku ei sobi ja koostoimes vastavalt soovitule ei mõju.

Soovitused treeninguteks kuumas kliimas (üle 27 kraadi)

Enne treeningut juua 300–500 ml vedelikku, treeningu ajal alates 20. minutist.

Liikuda aeglasema kiiruse ja väiksema intensiivsusega kui tavaliselt.

Kontrollida pulssi, see ei tohiks ületada 10 lööki tavalisega võrreldes.

Riietus peab vastama ilmale, päikeselise ilmaga heledad riided, mitte avatud kehapinnaga joosta, kindlasti peakate.

Pärast jooksu palju juua, eeskätt tarbida süsivesikuid.

EsmaabiäpidKülmad ilmad ei ole enam mägede taga, seetõttu on hea meelde tuletada ka paar tõde külma kohta:

Punase Risti esmaabiäpp teavitab, et hüpotermia ehk alajahtumine võib tekkida ka jahedas ruumis, mitte ainult väljas, ning selle sümptomid on värisemine ja kahvatus, nahk võib katsumisel jahe tunduda. Kannatanu tuleks õrnalt teda suunates (inimene võib olla segaduses) siseruumidesse viia ja katta soojade tekkide või riietega. Keha aitab üles soojendada soe jook, kuid soojaallikatest nagu soojenduspadjad ja soojenduslambid tasuks hoiduda.

Külma ilmaga

·      Riietu temperatuurile vastavalt, soovitavalt kihiliselt, ent mitte liiga paksult. Liikudes saad sooja, nii et välja minnes peaksid end tundma veidi jahedalt. Üleriietumine tekitab liigset higistamist ja märg nahk hakkab kiiresti soojust kaotama, mis toob kaasa alajahtumise ohu.

·      Enne trenni tee korralik soojendus.

·      Püüa vältida vihmast ja tuulist ilma, sest niiskuse ja kõva tuule käes kaotab keha soojust mitu korda kiiremini kui lihtsalt jahedas ja kuivas.

Vaata lähemalt:

Valik esmaabiäppe: bit.ly/esmaabiapp

MediKeep: www.medikeep.eu

Tekst: Urve Kask

Fotod: Shutterstock.com