Millised põnevad motovõistlused toimuvad Eestis aastal 2018?

Supermoto

Eestlased on läbi ajaloo suutnud maailmatasemel motoüritusi korraldada, mida FIM ja FIM Europe hindavad kõrgelt ja nii peetakse ka 2018. aastal Maarjamaa pinnal kolm rahvusvahelist tippvõistlust.

Enduro maailmameistrivõistluste etapp

Esmakordselt toimub Eestis ja Baltikumis enduro maailmameistrivõistluste etapp. Maailma mastaabis on etapp, mis peetakse 1.-3. juunil Tallinnas ja selle külje all, ainulaadne, kuna eelnevalt pole MM-etappe riikide pealinnas peetud. Lisaks maailma parimatele, kes võistlevad maailmameistritiitlile, heitlevad kohalikud ja lähinaabrite sportlased Eesti meistritiitli eest.

Enduro Tallinn GP võistluse südameks saab olema lauluväljak, kus lisaks võistluskeskusele on laulukaare ette rajatud superenduro katse, millel 1. juuni õhtul kihutavad mees-mehe vastu maailma parimad endurosõitjad. Lauluväljakul leidub kõikidel võistluspäevadel tegevust kogu perele ning saab ka süüa ja juua.

enduro

Lisaks lauluväljaku supertestile sõidetakse laupäeval ja pühapäeval motokrossi katse atraktiivsel Maardu krossirajal, kus on ka võistlejate servicpark.

Enduro ja extream katsed on lähestikku (stardikohtade vahe 150 m) ja asuvad Jõelähtme vallas Võerdla endisel kaevandusalal. Seal on pealtvaatajatel samuti võimalus keha kinnitada. Kõikidel katsetel on ohtralt atraktiivseid vaatamiskohti ja need on eraldi ära märgistatud.

Laupäeval ja pühapäeval on start lauluväljakull kell 9.00 ja Maardust algavatele katsetele starditakse kell 9.20. Kokku sõidetakse Maardus ja Jõelähtmel kolm ringi st, üheksa kiiruskatset päevas ja päeva lõpetab supertest lauluväljakul. Kõikidel katsetel on olemas teadustaja, kes jagab infot kogu võistluse kohta. Võistlused on pealtvaatajatele tasuta va. lauluväljaku sõidud, mis on kindlasti väga vaatemängulised ja eriti mugavalt jälgitavad. Pileteid saab nii kohapeal kui ka Piletilevist.

Kogu info: www.endurotallinngp.com

Motofestival Kiviõlis

Juba üheteistkümnendat korda peetakse Kiviõli vanal tuhamäel motofestivali, mis on taas ka külgvankrite motokrossi maailmameistrivõistluste ja quadide Euroopa meistrivõistluste etapiks. Kui paar viimast aastat oli festival kolmepäevane, siis 2018 pöördutakse tagasi traditsioonilise kahepäevase formaadi juurde, kus esimesel päeval sõidetakse mõlema klassi kvalifikatsioonid, võisteldakse mootorrataste mäkketõusus ja õhtupimeduses selgub valgustatud krossirajal parim soolosõitja, peale mida toimub vägev ilutulestik. Pühapäeval sõidetakse aga külgvankrite ja quadide finaalsõidud. Erinevalt eelmistest aastatest, kui üritus toimus augustis, peetakse tänavune festival juba 16.-17. juunil.

kivioli

Võistluse ametlik kodulehekülg on: www.motokross.ee.

SuperMoto

Kolmas motospordiala, mille rahvusvaheline osavõistlus Eestis peetakse, on SuperMoto, mille MM-etappe on meil juba kaks korda peetud. Tänavu maailmameistreid ei selgitata, mistõttu kõrgeim sari on Euroopa meistrivõistlused, mille osavõistlus Eestis peetaksegi. EM-punkte jagatakse sarnaselt viimasele Eestis peetud MM-etapile Tabasalu kardirajal ja etapp toimub 4.-5. augustil. Vaheklassidena jagatakse võistlusel ka Eesti meistrivõistluste punkte kõikides meil peetavates masinaklassides.

supermoto

Kohalik suvine hooaeg

Kohalik motoelu käib samuti täistuuridel ning võistluseid peetakse 2018 hooajal veidi enam kui mullu. Tänavused Eesti meistrivõistlused teeb eriliseks Eesti 100 tähistamine ja nii saavad kõik 2018 Eesti meistrid spetsiaalselt Eesti 100 jaoks disainitud ja toodetud ainulaadsed medalid. Ajakirja trükki minemise ajaks on talvised võistlused selja taga ning vaatamegi otsa suvisele hooajale.

Motokross

Eesti suurima motoala motokrossi meistrivõistlused jätkuvad sarnaselt eelmistele aastatele, kui sõidetakse neli kahepäevalist etappi, millele lisanduvad kaks külgvankrite ja quadide etappi ning Lätis peetavad ühisetapid.

Iga aastaga populaarsust kasvatav harrastajate TOP200 sari elab läbi väikesed reeglimuudatused, mis peaksid sarja veelgi põnevamaks tegema. Ühtekokku peetakse antud sarjas üheksa etappi ning võistluspaikadeks on parimad Eesti krossirajad.

Eesti noorte karikasari tuleb ka tänavu ning sarnaselt eelmisele aastale kaheksa etapilisena. Ka tänavu on lisaks noortele samadel võistlustel osalemas Pitbike klasside sõitjad, kellele peetakse nende võistluste raames neli meistri- ja neli karikavõistluste etappi.

Võistlejatest saab rajal näha kõiki meie parimaid nagu Tanel Leok, Harri Kullas, Gert Krestinov, kes kõik võistlevad välismaasarjades, kuid kui kalender vähegi lubab, on nad ka kodumaal stardis. Lisaks nendele on sirgumas palju kiireid noori mehi, kellel kindlasti on juba oma sõna sõitudes öelda, mistõttu on oodata väga huvitavat hooaega.

motokross

Enduro

Lisaks MM-etapile toimub Eestis palju rahvusvahelisi enduro võistlusi, kuna mitmed osavõistlused kuuluvad lisaks meie tiitlivõistlustele ka Läti, Leedu või siis Balti meistrivõistluste arvestusse. Laias maailmas kiirelt populaarsust koguvad ekstreemsed hard ja super endurod on ka lõpuks Eestis ametlikult tiitlivõistluste kategooriasse lisatud. Samas jätkuvad ka traditsioonilised endurod ja kestvuskrossid, kuhu on lisandunud huvitavaid võistluspaiku nagu näiteks Kohtla-Nõmme ja Rummu karjäärialad.

Võistlemas on alati Eesti parimad eesotsas Rannar Uusna, vendade Aigar ja Martin Leoki, Toomas Triisa ja Priit Bienega, kellest viimane osaleb ka MM-sarjas.

Motoringrada

Motoringraja Eest meistri- ja karikavõistlused peetakse tänavu viie-etapilisena, millest üks etapp sõidetakse Soomes ning ülejäänud Eesti ainsal ringrajal Pärnu külje all asuval auto24 ringil. Üle pika aja peetakse võistlus koos autodega ja see saab toimuma 30. juunil ja 1. juulil peetava Estonian GP Suur Võidusõit raames.

Sõitjatest on Eestis rajal kindlasti eelmise hooaja SuperStock600 EM karikavõitja Hannes Soomer ning teised kohalikud ässad ning külgkorvidel ka Soome meistrid ja MM-karussellis osalevad Eero Pärm ja Mairon Meius.

ringrada

SuperMoto

SuperMotos peetakse sel aastal kuus osavõistlust, millest kaks toimuvad Lätis Madonas. Sarnaselt kahele eelmisele hooajale toimub ka sel aastal Soome meistrivõistluste avaetapp Tabasalus. Eestis peetakse etapid ikka vanadel headel tuttavatel kardiradadel nagu Rapla, Tabasalu ja Aravete.

Tänavu saab taas meie sõitjatele EM-sarjas kaasa elada, kuna eelmise aasta Eesti MV hõbe Patrick Pals sõlmis lepingu Itaalia meeskonnaga Degasoline ja teeb kaasa terve hooaja. Suure tõenäosusega osaleb ka Soomes elav Eero Madisson Euroopa meistrivõistluste sarjas. Peale eelmise aasta trillerit, kus Eesti meistritiitlile võistlesid viimase etapi viimaste meetriteni Patrick Pals, meistriks tulnud Prants Pals ning soomlane Sami Salstola, on 2018 oodata nende noorte meeste vahelise võitluse jätku.

Speedway

Kunagine Eesti motospordi paraadala speedway (vanasti tunti rohkem hipodroomisõidu nime all) on varjusurmast üle saamas ja astub tänu ala entusiastidele arengus jõudsalt edasi. Tänu nendele sai Tabasalu rada mõned aastad tagasi kenasti korda ja ka Kohtla-Nõmme rada läbis eelmisel aastal uuenduskuuri ning on välisvõistlejate arvates parim koht, kus meil võistlemas käia.

Staarsõitjaid meil veel ei ole, kuid tugev töö noortega on vilja kandmas ja nii sai Eesti noorte Euroopa meistrivõistlustele üle pika aja ka osalemiskvoodi.

Trial

Atraktiivne trial on tänu ala fanaatikutele samuti tõusuteel ning nüüd saab Keilas asuvas sisehallis aastaringselt trenni teha. Hästi jälgitavad ja põnevad trialietapid peetakse ka huvitavates paikades, näiteks legendaarses Vasalemma karjääris, kus kunagi peeti kuulsaid rallikrosse.

Keity Meier
Keity Meier Foto: Ingmar Eriste

Eesti kuulsaim sõitja on vapper Keity Meier, kes näitab igal aastal Euroopas aina paremaid tulemusi ja samas osaleb ka Maarjamaa meistrivõistlustel.

Mäkketõus

Üks vaatemängulisimaid motospordialasid on ka üks suurimaid publikumagneteid ja seda lisaks Kiviõli motofestivali raames peetavale võistlusele ka teistel etappidel. Tänu harrastajate stabiilsele arvule on võistlustel näha palju monstrumeid, millega terasest mehed (ja naised!) ekstreemseid mägesid vallutavad.

Kiirendus

Teine asfaldil peetav spordiala hakkab vaikselt mõõnast üle saama, kiirusrekordid purunevad pea iga aastaga ja lisandumas on huvitavat tehnikat. Kuna meil ei ole piisavalt motokiirendajaid, siis peetakse siiani kõik võistlused koos autosportlastega.

Kokkuvõtvalt saab nii öelda, et tuleb väga põnev ja võistluste rohke hooaeg ning kodusel publikul on, mida vaadata ja kellele kaasa elada.

Ole kursis!

Kõikide motoalade kalendrite ja jooksva infoga saab end kursis hoida külastades EMFi kodulehte www.msport.ee, kus leidub alati värskeim ja detailsem info.

Tekst ja fotod: Rauno Kais