Maijooksu kaanestaarid jooksuradasid vallutamas

Maijooks

Eesti suurim naistele suunatud rahvaspordiüritus maijooks tuleb taas. Rajale on ühel päeval oodata kuni 15 000 aktiivset naist, kes hakkavad üheskoos 7 km rada vallutama. Distantsi on võimalik läbida nii joostes kui ka kõndides, nii on see jõukohane kõigile. Sedasama arvavad ka tänavused maijooksu kaanestaarid Margit Partei ja Ulvi Jukk, kellele sport on elu lahutamatu osa.

Tartu Ülikoolis ettevõtlusõppe programmi „Edu ja Tegu” seire spetsialistina töötav Margit sai pakkumise hakata maijooksu reklaamnäoks täiesti juhuslikult, kui kampaaniat korraldav reklaamiagentuur soovis üritusele esialgseid reklaamfotosid teha. „Need prooviks tehtud fotod korraldajale juba meeldisid ja nii ta läks,” räägib Margit oma teekonnast reklaamnäoks.

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuris töötava Ulviga võttis aga ühendust tema kauaaegne sõber ja ühtlasi ka maijooksu korraldaja Mati Lilliallik, kes naisele selle huvitava pakkumise tegi. „Eesmärk oli kujutada plakatitel eri vanuses sportivaid naisi ja see mõte mulle meeldis, lisaks hindan väga Spordiürituste Korraldamise Klubi meeskonda ja nende tegemisi,” räägib Ulvi põhjustest, miks ta ei saanud pakkumisest keelduda. Mõlema naise sõnul on ennast linnapildis natukene võõras vaadata, kuid sõprade ja tuttavate tagasiside on olnud positiivne ning lõpptulemusega jäädi väga rahule.

Margit
Margit

Sport ühendab

Ulvi ja Margit kinnitavad justkui ühest suust, et sport on see, mis annab suurepärase enesetunde ja boonusena ka hea väljanägemise. Mõlema sõnul annab sportimine võimaluse ka sõpradega aega veeta. „Ühised tegevused koondavad üldjuhul ka hea seltskonna, kellega koos on lihtsalt hea olla,” räägib Ulvi. Sedasama ütleb ka Margit, kes on sportimise kaudu leidnud rohkelt uusi mõttekaaslaseid ja sõpru, kuid mis kõige olulisem, sport on aidanud leida ka iseennast. „Elurõõm, tervis, sõbrad – see tuleb kõik sportides,” kinnitab Margit, kes leidis ka armastuse just jooksurajalt.

Sportimine rikastab

Nagu eelnevast võib aru saada, pole spordi tegemine maijooksu tänavustele reklaamnägudele võõras. Tõkkejooksus Eesti koondisesse kuulnud ja ka mitmel korral Eesti meistriks tulnud Ulvit on sport ja liikumine saatnud terve elu. Praegusel eluetapil tegeleb Ulvi jooksmise, jalgrattasõidu ja jõutreeningutega. „Meelisala on kahtlemata jooksmine, mis annab suurepärase enesetunde,” avaldab ta.

Margiti põhi- ning ühtlasi ka lemmikalaks on saanud pikamaajooks. Seda poleks Margit viis aastat tagasi end ütlemas ettegi kujutanud. „Oli suursündmus, kui suutsin 4 km ilma kõndimata ära sörkida, eelmisel sügisel jooksin aga täispika maratoni alla 4 tunni,” räägib Margit uhkelt oma saavutustest.

Motivatsiooni leida ei ole raske

Mõlema naise jaoks on sportimine kujunenud elustiiliks, seega motivatsiooni taga ajama ei pea. „Vahel on muidugi raske pärast kurnavat päeva diivanilt tõusta või millegi arvelt trenniks aega leida, aga iga minut treeningsaalis või spordirajal on seda väärt,” usub Margit, kelle motivatsiooni aitavad üleval hoida inimesed, kellega koos treenitakse, ja blogi, mida naine peab. Ta loodab siiralt, et ka teised annavad spordile võimaluse, eks ikka selleks, et oma elu üht- või teistpidi paremaks muuta.

„Mul on kolm tütart ja asjaolu, et saan nende riidekappidest endale meelepärast selga valida, on kindlasti motiveeriv,” naljatleb Ulvi, kellele keha annab ise märku, kui on liiga laisaks mindud. „Kui trenni ei tee, muutub enesetunne kehvaks ja kindlasti hakkab kuskilt valutama.”

Ulvi
Ulvi

Kiitus Eesti naistele

Üha rohkem on spordiklubides ja jooksuradadel näha naisi, kes oma füüsise eest hoolt kannavad. „Eesti naine on pigem liikuv, hea väljanägemisega ning huvitub rahvaspordi- ja liikumisüritustest,” arvab Ulvi. Ka Margiti sõnul ei ole Eesti naisel motivatsiooniga probleeme, küll aga julgustab ta naisi oma piire nihutama ja end ka pikematel distantsidel proovile panema. „Muutused sünnivad ju väljaspool mugavustsooni,” motiveerib ta.

Maijooksule esimest korda

Huvitav on fakt, et kumbki kaanestaar ei ole maijooksul varem osalenud. Margiti sõnul on maikuu olnud niigi võistlustega täidetud ja valituks on osutunud kodule lähemal olevad rajad. Sel aastal võib stardis näha Margitit: „Jooksule lähen rada nautima ja mitte rekordaega jooksma, seega ootan eelkõige mõnusat ilma ja rõõmsat tuju,” räägib ta oma ootustest.

Ulvi paraku ei saa tänavu osaleda, kuna viibib samal ajal Eestist ära, küll aga hõiskab ta välja lubaduse, et võtab järgmisel aastal maijooksu kindlasti plaani.

Ulvi ja Margiti kolm mõtet spordist

Sea väikeseid eesmärke – iga eesmärgi täitmine on võit!

Sportlik eluviis tagab tervise ja tõstab oluliselt elukvaliteeti.

Üheskoos sportimine teeb alati tuju heaks.

Tekst: Taisi Kõiv

Fotod: Spordiürituste Korraldamise Klubi / Tauri Trummal