Eviko suusarull hoiab suusatajad ka suvel tegevuses

Eviko suusarull

„Jõulumäe rullsuusaetapil juhtus nii, et peakorraldaja Andres Nurk rivistas võistlejad üles, andis stardi ja asus seejärel ise kõige viimasena maratoni läbi sõitma.”

Nii kirjeldab Ave Nurk, Eviko rullsuusasarja sekretär ja Andrese abikaasa, üht sarja osavõistlust, mil korraldajal oli ka endal suur tung rajale sõitma minna, et teistest mõõtu võtta. Nüüdseks on Eviko sari kasvanud aga nii suureks, et igal etapil on käed-jalad tööd täis. Eelmisel aastal osales etappidel keskmiselt 126 suuremat ja väiksemat rullsuusasõpra. Osavõistlusi oli kokku viis, mis toimusid Põlva kesklinnas, Tallinnas Lillepi pargis, Jõulumäe spordikeskuses, Viljandimaal, Holstre-Pollis ja Tartus Tähtvere pargis.

Harrastajatele ja noortele

Eviko rullsuusasari sai alguse aastal 2015, mil tolleaegsel EMT Rullituuril rullsuusatajad enam rajale ei mahtunud ja tekkis suurem vajadus eraldi suusatajatele mõeldud võistlussarja järele. „Esialgu koosnes sihtgrupp pigem harrastajaist, aga mida aeg edasi, seda kindlamalt läks rõhk üle noorte suusatajate kaasamisele. Tahame, et noortel oleks ka suvel võimalik üksteisega mõõtu võtta nagu talvistel Swedbanki ja Hawaii ekspressi noortesarja etappidel,” ütleb põhitöö kõrvalt sarja korraldav Ave.

Eviko suusarull

Entusiasmiga tehtud

Sarja organiseerimine on kõikidele korraldajatele pigem hobi eest, kuhu saab suvel panustada rohkelt vaba aega ja öötunde. „Tore seltskond, kes ajab seda asja puhtast entusiasmist,” mainib Ave. Lisaks Avele ja Andresele on algusest peale korraldustiimi kuulunud ka suured spordisõbrad Kristjan Külm ja Airi Undrits. Meeskond on aga suurem ja võistlustel on abis ka Tartu Suusaklubi harrastajad, kes on alati heameelega aitamas ning hätta ei jäta. Ave lisab tänulikult, et ilma tublide vabatahtliketa ei saaks kindlasti üritusi korraldatud. Eelmisel aastal oli näiteks Põlva etapil, mille võistlustrass läks läbi kesklinna, abiks ligikaudu 30 vabatahtlikku, kellest igaüks mängis väga olulist rolli võistluse õnnestumisel. Abikäsi oli vaja nii rajaturvamisel, ajavõtmisel, rullsuuskade kätte andmisel kui ka paljudel teistel positsioonidel.

Rullsuusad saab korraldajalt

Iga aastaga muutub korraldustiim aina kogenumaks ja rullipark üha suuremaks. Selleks, et kõikidel oleksid võrdsed võimalused, soetasid korraldajad eelmisel aastal toetajate abiga ligi 90 uut rullsuusapaari.Investeering oli hädavajalik, sest tänapäeval on niivõrd palju erinevaid rullsuusatootjaid, kellel kõigil teistest pisut erinev konstruktsioon. Mõni paar on teistest kiiruse poolest lihtsalt peajagu üle. On olnud ka juhtumeid, mil isegi korraldajate antud varustusel on nurga taga rattamutrid pisut lõdvemaks keeratud, et need ikka paremini liiguksid. Kes ikka sohki tahab teha, küll see ka võimaluse leiab, kuid siin loodavad korraldajad pigem osalejate südametunnistusele. Aus mäng ikkagi eelkõige.

Eviko suusarull

Mis ees seisab?

Selle aasta Eviko rullsuusahooaeg algas sprindietapiga Tartu lähistel Lange Spordikeskuse kardirajal. Kardirajal võistlemine pole Eviko osalejatele midagi uut, kuna üle-eelmisel aastal võisteldi Põltsamaa Kuningmäe radadel. Järgmine etapp on plaanis 15. juulil Valgehobusemäel, kus proovitakse üheskoos ära eelmisel sügisel maha pandud rullirada. Ave sõnul tuldi vastu Põhja-Eesti suusasportlastele, et ka neil oleks mõni lähem etapp, kust osa võtta. Seejärel liigub sari aga Jõulumäele, kus leiab aset pikem maratonidistants. Sarnaselt eelnevate aastatega kannab see Nevene rullsuusamaratoni nime. Tänavu on eesmärk ühendada jõud ka Võru Rolleri võistlusega, mis tooks kindlasti palju melu Võru kesklinna. Viimane etapp toimub aga harjumuspäraselt Tartus Tähtvere pargis iga-aastase Sügisrulli võistlusega. Erinevalt tavavõistlusest on sellel ühendatud jooksmine ja rullsuusatamine. Start antakse jooksurajal, läbitakse distants vastavalt vanusegrupile ning seejärel pannakse jalga suusasaapad ja rullsuusad ning algab rullsuusatamine. Selline kombineeritud võistlus on toimunud juba üle 20 aasta ning sobib suurepäraselt Eviko sarja hooaja viimaseks võistluseks.

Tipud stardis

Lisaks suurenevale noorsuusatajate hulgale on Eviko rullsuusasarja taset oluliselt tõstnud ka Eesti tippude osalemine meeste ja naiste põhiklassis. Eelnevatel aastatel on starti tulnud nii Karel Tammjärv, Algo Kärp kui ka kogu Veerpalude pere. Peamiselt on tipud oma tiheda suvegraafiku tõttu stardis oma koduradadel, et noortele eeskuju näidata. Algo Viljandis, Karel Tartus jne.

Sport ja meelelahutus koos

Selleks, et pealtvaatajatel samuti põnevust jaguks, on lisameelelahutuseks kohale kutsutud isegi tantsutüdrukud ja kõhu pidi täis saama maitsvatest pannkookidest. Korraldajatel igatahes motivatsiooni veel jagub ja nagu ütleb Ave: „Teeme seda nii kaua, kuni meil endal on lõbus ja tore.”

Täpsem info: http://tartusuusaklubi.ee/eviko-suusarull-2018/

Tekst: Ergo Kukk

Fotod: Margus Mustimets