Sajandi suurjooks sai teoks

Sel nädalalõpul, 7.-9. septembrini toimunud Tallinna Maraton ja Sügisjooks on saja aastase Eesti ajaloo osavõturohkeim spordisündmus.

Reedel Tallinna vanalinnas ja selle ümbruses toimunud viie kilomeetri pikkusest Nike Noortejooksust võttis osa 3 914 jooksusõpra. Laupäeval Hirvepargis kavasolnud Mesikäpa Lastejooksudel lõi kaasa 3 637 erinevas vanuses poissi ja tüdrukut. Samal õhtul toimunud kümnekilomeetrise Sügisjooksu finišisse jõudis 10 201 liikumist nautivat inimest. Pühapäeval toimunud 21,1 kilomeetrisel poolmaratonil sai tulemuse kirja 3 697 jooksusõpra. 42,2 kilomeetri pikkuse klassikalise maratonijooksu lõpetas 2 491 vaprat jooksjat, millega kerkiti Baltimaade ajaloo suurima osalejate arvuga rahvusvaheliseks maratonijooksuks.

Tallinna Maratoni ja Sügisjooksu erinevatel distantsidel tuli Eesti sajandat juubeliaastat sportlikult tähistama viis tuhat väliskülalist kuuekümnest riigist. Needki näitajad on rekordilised ja tõstavad Eesti ajaloo suurima rahvaspordisündmuse ka kõigi aegade suurimaks välisosalejatega spordisündmuseks.

Osalejaid oli kõigist Eesti maakondadest ja linnadest, kaasa tegi enam kui tuhat töökollektiivi ja ettevõtet. Kõik osavõtjad kokku läbisid üle 300 000 kilomeetri ja jõid ära enam kui 50 000 liitrit vet ja spordijooki.

Sügisjooksu 10 kilomeetri distantsi võitis keenialane Weldom Kerich, teiseks tuli Yuriy Rusyk Ukrainast ja kolmandaks Eesti 3000 meetri takistusjooksu rekordimees Kaur Kivistik. Naistest oli kiireim keenialanna Norah Chebet, teise koha võitis Liina Tšernov ja kolmandaks tuli Kelly Nevolihhin.

Poolmaratoni võitis Tiidrek Nurme, kellele järgnesid keenlased Peter Kiprotich ja Weldom Kerich. Naistest sai Lily Luik keenlanna Norah Chebeti ja ukrainlanna Olha Kotovska järel kolmanda koha.

Tallinna Maratoni võidu ja Eesti meistritiitli pani taskusse Roman Fosti. Naistest tuli võitjaks üldarvestuses kolmandana lõpetanud Daisy Langat Keeniast. Meestest saavutas teise koha Ülari Kais ja kolmanda koha Aleksandr Kuleshov. Naiste teine ja Eesti meistritiitli omanik on Kaia Lepik. Kolmanda koha sai naistest Amane Sedi Chewo Etioopiast.

Tallinna Maratoni ja Sügisjooksu ettevalmistamises ja läbiviimises lõi esmakordselt kaasa üle tuhande kolmesaja inimese.

Allikas: jooks.ee