Miks sport minu jaoks oluline on?

IRONMAN Tallinna tiimis Tallinna Maratoni raja ääres ergutamas
IRONMAN Tallinna tiimis Tallinna Maratoni raja ääres ergutamas

Sport on võtnud üle iga mu keharaku. Ma hingan igapäevaselt spordirütmis ja mulle meeldib see.

Tähtis ei ole, kas käid iga päev trennis või hoopis nädalas korra. Pigem on oluline, et me mõistaksime, missugune on spordi roll meie endi elus ja kogu ühiskonnas. Isiklikult ma ei käi iga päev sportimas, vahepeal toimub see ehk liigagi kaootiliselt, aga ma tean, missugune on trenni mõju mu kehale ja vaimule.

Usun siiralt, et spordil on võime arendada inimest paremuse poole. Juba lasteaiast peale oleme kehaliselt aktiivsed. Kasvõi lihtne kullimäng on ju tegelikult sport. Sportimise eesmärk on meid innustada pürgima oma eesmärkide poole, kuid samaaegselt ausa mängu reegleid järgima ja teineteist austama. Need on ju samad tõekspidamised, mis kuuluvad ka ühiskonna väärtushinnangute hulka.

Ei saa üle ega ümber ka võitudest ja kaotustest, mida sport meile pakub. Elus on samamoodi nii suuri õnnestumisi kui meeletuid põrumisi. Küsimus on aga selles, kuidas me nendega hakkama saame. Juba noorest east alates, olles kehaliselt aktiivne, mängides just neidsamu õuemänge, õpimegi nendega toime tulema. Me ei tohi kuidagi alavääristada võitude ja kaotuste tähtsust, eelkõige just võite ja kaotusi enese üle.

Olgugi et sport on olnud mulle alati hingelähedane ja kehalise kasvatuse tunnis polnud mul mingi kunst viis koju tuua, siis olen alati pooldanud isikuarengul põhinevat kehalise tundi, kus ei vaadata lapse arengut võrdluses teistega, vaid just iseendaga. Õpilane saab siis hinde viis, kui on näidanud eelmise aastaga võrreldes edasiminekut. See paneb loodetavasti noored pingutama ka väljaspool kooli ja teeb nad enesekriitilisemaks. Ükskõik, mis ülesandeid meile osaks ei lange, alati on võimalus teha neid üle jala ning võimalikult kiirelt, või siis maksimaalselt pingutades, nii et iga viimnegi detail on timmitud. Sport õpetab meid püüdlema täiuslikkuse poole ning enesekriitlilisemalt mõtlema: „Kas mina, arvestades enda võimeid ja oskusi oleksin saanud antud ülesande paremini täita?“

Seetõttu olengi võtnud eesmärgiks aidata kogu oma jõu ja nõuga kõikvõimalike spordiürituste toimumist. Nii IRONMAN, õigepea toimuv Terve Tartu Sõprade Sõit, Otepää MK ja paljud teised mängivad olulist rolli, et üha rohkem inimesi tuleks spordi juurde ja mõtestaks enda jaoks väärtusi, mis spordiga kaasnevad. Kui me saame täiskasvanud liikuma, siis küll nemad oma eeskujuga panevad liikuma ka järgmise generatsiooni.

Varasemaid postitusi loe siit!

Tekst: Ergo Kukk, IRONMAN Tallinn / Trismile

Foto: Kaspar Mölder