Kuumad rütmid salsapõrandal. Proovi järele!

Salsa

Salsatrennis pole jahedatel sügisõhtutel vaja külma karta, sest palavad salsarütmid ootavad kõiki huvilisi oma rüppe ja kütavad kuumaks.

Eestlane on tantsuhing, kuid mõnikord jääb julgusest vajaka. Salsa on seltskonnatants, mis poeb ajapikku südamesse ja enam sealt välja ei roni. Rütmitunnetuse puudumise pärast muretseda ei tasu, see tuleb vaid kasuks – salsa puhul on oluline end hästi tunda ja lõbutseda.

Treenerid Andre Põlm (Casa de Baile) ja Marino Bresciani (Latin Passion) selgitavad, mida peaks salsast enne trenniminekut teadma. Kaasa räägivad harrastajad Anne-Ly Elhi, Triin Küngas, Liilia Lillmaa, Peeter Uustal ja Magnus Liikvart.

Mis alaga on tegu?

Andre: Salsa on maailma populaarseim seltskonnatants, mida tantsitakse paaris ja alati improviseerides. Salsa juured ulatuvad Aafrika rütmidesse. Tantsustiilina kujunes see põhiliselt välja Kuubal ja teistel Kariibi mere saartel ja oma nime sai see New Yorgis.

Marino: Kuigi tantsimisel ei ole rangeid reegleid ja igaüks võib tantsupõrandal loominguliselt tegutseda, on salsal teatud hulk põhisamme ja -võtteid, mida kõik järgivad ja mis tantsu rikastavad.

Esiplaanil Andre Põlm
Esiplaanil Andre Põlm

Kellele salsa sobib?

Andre: Casa de Baile tantsukeskuse harrastajate vanus on umbes 25–45 eluaastat, kuid väga palju on ka nooremaid ja vanemaid harrastajaid. Kuigi tegemist on paaristantsuga, ei pea trenni minema koos partneriga. Paarilisi vahetatakse kogu aeg ja tantsimata ei jää kellelgi.

Marino: Salsa sobib põhimõtteliselt kõigile vanusest, pikkusest ja kehakujust hoolimata. Olenemata koordinatsioonist ja üldfüüsilisest vormist saab igaüks õppida salsat tantsima ja nautida seda endale sobivaimal viisil.

Marino Bresciani koos tantsupartneriga
Marino Bresciani koos tantsupartneriga

Millist varustust on vaja?

Andre: Ainus varustus, mida me soovitame salsatrenni kaasa võtta, on hea tuju. Ja kui sul ei ole seda parasjagu kaasa võtta, siis trennist saad.

Marino: Salsaga alustamiseks ei ole vaja erilist riietust ega kingi. Küll aga soovitan algajail kanda mugavaid riideid, mis lasevad vabalt liikuda, ning kergeid sileda tallaga sisejalanõusid, mis võimaldavad lihtsasti pöördeid teha. Meie kõige pühendunumad tantsijad tulevad stuudiosse trenniriietuses ja tantsukingades, milles nad tunnevad end mugavalt ka kõige keerulisemaid tantsuliigutusi harjutades.

Millised kulud salsa tantsimisega kaasnevad?

Andre: Mõne trenni kuutasu jääb alla 50 euro. Lisaks võiks taskusse jätta veel mõne euro, et salsapidudel joogiks vett või mahla osta.

Marino: Kõik entusiastlikumad salsatantsijad teavad, et on selline mõiste, mida kutsume naljatamisi „salsa eelarveks“ – kuna salsa tantsimine nõuab iga kuu mõningat rahalist panust. Osa raha kulub tantsutundidele ja -pidudele ning vahetevahel soetatakse mõni uus rõivaese või tantsukingapaar. Viimane, kuid mitte vähetähtis osa kulust läheb ühel heal salsatantsijal reisimiseks, et võtta osa üle kogu maailma korraldatavatest eriüritustest ja tantsufestivalidest.

Kus seda harrastada saab?

Andre: Salsat saab harrastada pea kõigis suuremates linnades üle maailma. Eestis toimuvad regulaarsed salsatreeningud Tallinnas ja Tartus. Meie klubis alustab uus rühm iga kuu alguses. Lisaks treeningutele soovitan soojalt, et kõik huvilised astuksid läbi mõnelt salsapeolt.

Marino: Kõik tantsukoolid korraldavad aeg-ajalt mõne eriürituse rahvusvaheliste artistide ja õpetajatega. Need toimuvad valdavalt nädalalõppudel ning toovad kokku paljud tantsijad kogu riigist ja kaugemaltki.

Mis omadusi salsatants arendab?

Andre: Salsa on hea kardiovaskulaarne treening, mis arendab koordinatsiooni, kehatunnetust, vastupidavust ja rühti.Vaimse poole pealt on salsa põhjal tehtud mitu uuringut, mis tõestavad, et tantsul on ajule ja mälule hea mõju. Lisaks on salsatantsul tugev sotsiaalne aspekt, mis aitab leida ja luua uusi sõprussuhteid, teha inimesi enesekindlamaks ja avatumaks.

Marino: Olen veendunud, et salsatantsijatel arenevad head refleksid ja paraneb tähelepanuvõime. Need on olulised omadused selleks, et osata nii juhi kui ka järgnejana kõige pöörasemate tantsuliigutustega toime tulla!

Miks salsa?

Anne-Ly Elhi
Anne-Ly Elhi

Anne-Ly: Minu esimene kokkupuude salsaga oli Prantsusmaal Toulouse’i linnas salsaklubi peol aastaid tagasi. Mind võlus, et seda tantsu tantsisid erineva pikkuse, suuruse, kehakuju, nahavärvi ja vanusega inimesed. Oluline oli vaid põhilisi sammukombinatsioone osata ning tunnetada muusikat ja partnerit. Inimesed nautisid tantsu ja see nakatas.

Olen käinud palju rahvusvahelistel tantsufestivalidel ja leidnud uusi sõpru kogu maailmast. Tants liidab inimesi ja tekitab palju positiivseid emotsioone!

Triin: Salsa lõõgastab ja annab samal ajal energiat. Paljud tulevad trenni peale pikka päeva kontoris, siin on aga meeleolu ja õhkkond lõbus, alati ootavad sind rõõmsad ja toredad inimesed. Rütmitunnetuse puudumine pole probleem, salsat tantsitakse enda jaoks.

Liilia: Ma tean, miks Jumal mulle puusad lõi – salsa jaoks!

Peeter: Ma olen kolm korda üritanud salsaga alustada, kuid alles nüüd, kümme aastat hiljem, sain sellega hakkama. Ma olen üldse selline tantsulembene. Enne tegelesin pikalt kantriga, aga see tüütas ära – salsas on ka väga ilusad tantsupartnerid. Salsa arendab väga hästi rütmitunnet, tasakaalu, sotsiaalseid oskusi, ja kindlasti julgust naisterahvast tantsule paluda.

Magnus Liikvart abikaasaga
Magnus Liikvart abikaasaga

Magnus: Tantsupartnerit juhtides ei tule alati kõik plaanitult välja, ent teha eksimusest sekundi murdosaga midagi uut, mis näib tantsu osana, on minu jaoks nauditav, nagu ka muusika tunnetamine, millele kirjutan spontaanse tunnetusega oma koreograafia.

Enne salsaga alustamist ei meeldinud mulle tantsida – nagu enamikule meestest. Nüüd on salsast saanud minu elu lahutamatu osa. Salsa on minu tervitus tantsupõrandal, minu väljendusvabadus. Sellest on saanud põhjus reisida ja tantsufestivale külastada. Salsa tõmbab mind tantsupõrandale juba viis aastat ja on edaspidigi minu visiitkaart, mida lahkelt kõigiga jagan.

Tekst: Laura Jaansen

Fotod: erakogu