Kristo Siimer: kõige tähtsam on järjepidevus ja kindel režiim

Kristo Siimer

Möödunud nädalavahetusel saavutas laskesuusataja Kristo Siimer Lenzerheides toimuval juunioride karikaetapil noormeeste 10 km sprindis 12. koha. Tulevikus soovib ta konkureerida kõige kõrgemas tipus.

Kuidas sattusid laskesuusatamise trenni?

Laskesuusatamise juurde sattusin tänu murdmaasuusatamisele ja murdmaasuusatamise juurde tänu vanaemale. Seega võib öelda, et just vanaema oli see, kes mind selle ala juurde tõi. Nimelt töötas vanaema murdmaasuusatajatega ja tänu temale 11-aastaselt suusatrenni proovisingi.

15-aastaselt sain esimest korda katsetada laskesuusatamist. Tegelikult tahtsin seda teha juba varem, aga toona oli meie klubis laskesuusatajate punt täis ja pidin oma aega ootama.

Miks jäid laskesuusatamise juurde?

Laskesuusatamine paelus mind kohe. See on murdmaasuusatamisest palju põnevam ja kõike võib juhtuda. Kui murdmaas oled rajal tugevaim, siis üldjuhul ka võidad. Laskesuusatamises on aga lõpuni kõik lahtine ja viimane lasketiir otsustab, kes väljub võitjana. See on põnev!

Kelle käe all treenid?

Treenin Spordiklubis Biathlon Tõnu Pääsukese käe all.

Millised on laskesuusataja treeningud?

Laskesuusatamise trenn hõlmab endas kõike, mida suudad ette kujutada – jooks, rull, ratas, jõusaal, isegi kajakiga sõitmine. Kõik tuleb kasuks. Mida mitmekesisem treening on, seda parem.

Kristo Siimer

Millist oma sportlikku saavutust hindad kõige rohkem?

Hindan kõige rohkem Otepääl toimunud noorte ja juunioride maailmameistrivõistluste kaheksandat kohta. Kui ma kaks aastat tagasi Türgis Euroopa noorte olümpiafestivalil hõbeda võitsin, siis ei olnud sellel küljes nii erilist tunnet kui oma kodus esikümnesse sõita.

Mis on sinu eesmärk laskesuusatamises?

Eesmärke on väga palju, alates väiksematest ja jõudes suuremateni välja. Peamine siht on see, et suudaksin ruttu viia nii laskmise kui ka füüsilise vormi tasemeni, millega suudaksin konkureerida kõrges tipus.

Millised on sinu parimad nipid enda motiveerimiseks?

Mul nippi ei ole, mul on seltskond. See ehk ongi minu salanipp? Kui inimesed on lahedad ja nendega saab heal tasemel koos trenni teha, siis see motiveeribki.Pundiga koos jõuab kaugele, olen selles veendunud. Seda nippi kasutades ei väsi ära – saab teha kõvasti trenni, aga samal ajal saab ka palju nalja. See motiveerib ja hoiab vaimu värske.

Kas sul on laskesuusatamises eeskujusid?

On küll! Kõik need, keda telekast vaatan, kes on maailma esiotsas, innustavad mind. Ja loomulikult on mul teistelt spordialadelt ja valdkondadest eeskujusid. Ühte välja tooma ei hakka. Eeskujuks on ka minu enda trennikaaslased, nendelt on iga päev palju õppida.

Milline on kõige kasulikum nõuanne, mille oled saanud ja mis alati spordis kasuks tuleb?

Järjepidevus ja kindel režiim. Need on kõige tähtsamad asjad! Kui järjepidevalt trenni ei tee, siis ei jõua ka kõrgele. Kui mõlemad on paigas, siis on suurem võimalus kuhugi jõuda.

Miks võiksid noored just laskesuusatamise trenni minna?

See on hästi mitmekülgne ja palju tegevusi toimub ka hooajaväliselt. Nii naljakas kui see ka ei ole, siis tegelikult olid suvelaagrid üks põhjus, miks ma suusatamisega tegelema hakkasin. Seal leidub alati palju inimesi eri aladelt, kes üheskoos mängulises võtmes treenivad. See on äge!

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Hendrik Osula