Tippsportlasi treeninud hingamisguru Dan Brulé nõuanded

Hingamine

Eestisse on taas saabumas Dan Brulé, kes annab siin 2.–7. maini intensiivkursuse.

Dan Brulé on kogu maailmas tunnustatud ja hinnatud hingamistöö ekspert ning vaimse hingamise liikumise juht. Vietnami sõja ajal teenis ta Ameerika Ühendriikide mereväes ning tal on magistrikraad Cambridge’i ülikoolist. “Hingamine ja heaolu käivad käsikäes ning “Lihtsalt hinga” on parim hingamistöö käsiraamat,” on öelnud Tony Robbins.

Hingamismeistri näol on tegemist maailma muutva pioneeriga hingamistöö valdkonnas. Rohkem kui 100 000 inimest üle 50 riigi teevad täna Dani teadliku hingamise metoodika alusel hingamistehnikaid oma tööl ja eludes. Suur hulk nendest on olümpiavõitjad, võitluskunstide tippmeistrid, juhtivad psühhoterapeudid, meditsiinilised eksperdid, mungad, mediteerijad, joogaõpetajad, personaaltreenerid ja tippjuhid.

Brulé raamat “Lihtsalt hinga” aitab teadliku hingamise abil turgutada oma keha, meelt ja vaimu nii kriitilistel hetkedel kui igapäevaste asjatoimetuste juures.

Dan Brulé
Dan Brulé

Avaldame Dan Brulé raamatust “Lihtsalt hinga” peatüki Mikhail Ryabkost, kes on võitluskunstide meister Venemaalt!

Mikhail Ryabko on Vene erivägede elav legend. Maailmas on väga vähe inimesi, kes on kogenud või näinud seda, mida tema. Ta on juhtinud kõige erinevamaid missioone, alustades terrorismivastastest haarangutest ja lõpetades pantvangide päästmisega. Tema omanäoline võitlustehnika hõlmab hingamist, lõõgastumist, ja usu või mitte – ka armastust.

Nii tema kui ta peamised õpetajad on tõelised meistrid ning nad on kõrgelt hinnatud kõigi võitluskunstide harrastajate hulgas üle maailma. Mina külastasin meister Ryabkot tema treeningkeskuses Moskvas ning mida kauem ma temaga aega koos veetsin, seda enam tahtsin teda kallistada!

Ta kutsus kohale oma personaalse füsioterapeudi, kes masseeris mind tund aega. Ausalt öeldes meenutas see, mida ta minuga tegi, pigem piinamist. Kui ma poleks kasutanud oma oskust hingata ja n-ö valusse lõõgastuda, poleks ma seda kogemust ilmselt üle suutnud elada. Mida rohkem valu ma tundsin, seda sügavamalt ma hingasin ja end lõdvestasin, ja mida sügavamalt ma lõdvestusin, seda rohkem Ryabko füsioterapeut mulle haiget tegi. See oli täiesti hullumeelne. Mu tõlk ei suutnud meiega ühte ruumi jääda ja kaameramehel hakkas pelgast vaatamisest halb. Hiljem rääkisin ma Ryabkoga valust ja ta ütles: „Valu on hirm. Kõik.“

Ma olen sunnitud nõustuma, mis puudutab hirmu ja valu. Piinamise – see tähendab massaaži – ajal ma neil vahet ei teinud. Pärast selle seansi lõppu surises mu keha veel mitu tundi. Ja peab tunnistama, et järgmisel päeval tundsin ma end erakordselt mõnusasti – täiesti fantastiliselt, kui aus olla. Ning sellest ajast alates tundub mu keha kergema, tugevama, lõõgastunuma ja energilisemana.

Ryabko tutvustas mind ka oma isikliku arstiga, kes, vaatamata oma enam kui viiekümnele eluaastale, on suurepärane pingpongimängija ja tal on väidetavalt maailma kõige tugevam eeskäelöök.

Kõigil tema tipptreeneritel tunduvad olevat erinevad haruldased ja üliinimlikud võimed, mis kõlavad uskumatuna seni, kuni sa neid ise näed. Üks, milles nad kõik võrdselt meistrid on, on „Süsteemi“-nimelise hingamistehnika põhimõtted.

Ryabko partner, vene juurtega võitluskunstide treener Vladimir Vasiliev, selgitab seda süsteemi oma raamatus „Let Every Breath… Secrets of the Russian Breath Masters“. Vasiliev emigreerus Kanadasse ja elab Torontos. Kui sa harrastad võitluskunste, siis tema on üks neist meestest, kellega tasub kohtuda.

Nagu Ryabkol, nii on ka Vasilievil erakordne sõjaväeline karjäär seljataga. Ta suudab sellise kerguse ja lihtsusega uskumatut jõudu rakendada, et talle looduse ja füüsika seadused justkui ei kehtikski. Tegelikkus on sootuks vastupidine ja ta elab nende seadustega täielikus ja erakordses harmoonias. Ta on elav näide legendaarsest meistrist: hävitavad ja erakordsed võitlusoskused on peidus rõõmsameelses, tagasihoidlikus ja leebes, tõeliselt hoolivas ja armastavas inimeses.

Dan Brulé

Minu arusaama järgi võiks Vasilievi raamatus kirjeldatud seitse põhimõtet võtta kokku alljärgnevalt.

Harjuta nina kaudu sisse ja suu kaudu välja hingama.

Juhi hingamist, kujutades ette rongi. Hingamine on nagu vedur: mitte ükski su kehaosa (nagu ka ükski vagun) ei liigu ilma vedurita.

Ära üle- ega alahinga. Tööta välja intuitiivne võime kohandada hingamist hetkel oleva energeetilise seisundi ja liikumisvajadusega.

Õpi ära pidev või katkematu hingamine.

Harjuta ideaalse pendli liikumisrütmi. See tähendab loomulikke sisse- ja väljahingamistsükleid. See tähendab, et sa ei katkesta hingetõmbeid, ei tee neid lühemaks ega pikenda või kiirenda neid.

Harjuta sõltumatuse põhimõtet. „Sistema“ õpetab, et hingamine ei tohi sõltuda ühestki liikumisest. Ja löögid peavad olema võrdselt tugevad, sõltumata sellest, kas sa hingad sisse, välja või hoiad hinge kinni. See pöörab pea peale vanakooli põhimõtte, et „lüüa tuleb välja hingates“.

Keskendu täielikule lõõgastumisele. See on ilmselt kõige lihtsam, kuid võimsaim „Sistema“ hingamissüsteemi põhimõte.

Tekst: Monika Kuzmina

Fotod: Shutterstock.com / erakogu