Bosch Eesti Maastikurattasari ootab rattasõpru põnevatele radadele

Bosch Eesti Maastikurattasarjas saavad rattasõbrad end sel hooajal proovile panna seitsmel etapil. Alustatakse 5. mail Viljandis ja sarjale tõmmatakse joon alla 24. augustil Kõrvemaal.

Lisaks Viljandile ja Kõrvemaale viib rattasari sõitjad Rõugesse, Alutagusele, Jõelähtmele, Rakverre ja Rakkesse. „Võrreldes varasemate hooaegadega toimuvad etapid veidi teises järjekorras. Kuna Alutagusel jagatakse välja ka Eesti meistrivõistluste medalid rattamaratonis, siis on see etapp liikunud juuni algusesse. Seni tavapäraselt hooaja lõpus peetud Rõuge Rattamaraton toimub seekord juba maikuus sarja teise osavõistlusena,“ tutvustab sarja juht Enno Eilo.

Igal etapil on kavas põhisõit, noorte- ja matkasõit ning lastesõidud. Alutagusel, Jõelähtmes ja Rakkes saab lisaks minna XXL-rajale, mis on põhisõidust märgatavalt pikem ja ekstreemsem väljakutse. Kui põhisõitude rajad on vahemikus 42-50 km, noorte- ja matkasõidud kuni 20 km, siis XXL-distantsid on 65-95 km pikkused. „XXL-distantsid lülitasime kavva osalejate soovil, sest leidub neid, kes soovivad pikka pingutust ja keerulisemat rada. Võrreldes varasemate aastatega on uuenenud punktisüsteem, mis tähendab, et aktiivseima ratturi arvestuses jagatakse vahefinišis preemiapunkte ka XXL-sõitudel. See teeb osalejatele selle sõidu palju atraktiivsemaks,“ ütleb Eilo.

Rakke Rattamaraton
Rakke Rattamaratoni lastesõit

Kogu sarjale võib tulla terve perega, sest jõukohase distantsi leiavad ka kõige nooremad ratturid. Lastesõidud on mõeldud kuni 10-aastastele tüdrukutele ja poistele ning vanuse alampiirangut ei ole – sõitma võivad minna kõik, kes ratta seljas püsivad. Lastele on sõitudest osavõtt tasuta ja registreerimine on võrreldes varasemaga muutunud mugavamaks. „Tänavune uuendus on see, et laste registreerimine on viidud täiskasvanutega kokku ja seda saab teha samal platvormil,“ toob Eilo välja. Ta soovitab lapsed varakult kirja panna, sest nii on korraldajatel lihtsam kogu võistlust ette valmistada. Lisaks loositakse eelnevalt registreeritud laste vahel koostööpartnerite poolt välja pandud põnevaid auhindu, mille noor rattur saab loosiõnne korral kätte juba koos stardinumbriga.

Sõitudele saab registreeruda veebilehel www.rattamaratonid.ee ning kogu sarjale saab ennast kirja panna kuni 24. aprillini, peale seda saab registreeruda ühe etapi kaupa. Kui on plaanis igast etapist osa võtta, siis on kindlasti mõistlik kohe end kogu võistlusele kirja panna, sest nii on oluliselt soodsam. „Ootame sõitma kõiki rattahuvilisi, sest kellegi jaoks midagi kontimurdvat ei ole. Kohe ei pea minema põhidistantsile, alustada võib noorte- ja matkasõidust. Kui see on läbitud, siis selle põhjal on hea järgmisi valikuid teha – kas jätkata lühemal distantsil või panna end proovile pikematel sõitudel,“ soovitab Eilo ja kinnitab, et hooaja sees on võimalik esialgseid valikuid ka tasuta muuta. „Kui vähemalt nädal aega varem teada anda, et soovitakse distantsi vahetada, siis see ei ole probleem. Päris viimasele minutile ei tasuks muudatusi siiski jätta,“ lisab ta

Hetk Mulgi Rattamaratonilt
Hetk Mulgi Rattamaratonilt

Osalema saab tulla nii individuaalselt kui ka võistkondlikult või naiskonnaga. Võistkonnas ja naiskonnas võib olla 3-6 liiget ning vastavas arvestuses läheb kirja kolm paremat tulemust igal etapil. „Võistkondade arv on igal aastal tõusnud, rajale tullakse sõpruskondade ja kollektiividega. Sel aastal on juba näha, et eelmise aasta numbrid saavad ületatud,“ rõõmustab Eilo.

Hea on ka teada, et kõik, kes osalevad Bosch Eesti Maastikurattasarjas vähemalt viiel etapil ja saavad kirja tulemuse ükskõik millisel distantsil, saavad tasuta osaleda Läti sõsarsarja Vivus MTB-maratons viimasel etapil, mis toimub 7. septembril. Start antakse sellele Eestimaa pinnal Vastse-Roosas Võrumaal.

Tule sinagi ja veeda sportlikult aega värskes õhus ning naudi rattasõitu mitmekülgsetel maastikuradadel.

Bosch Eesti Maastikurattasarja etapid 2019

5. mai Autoeksperdi 19. Mulgi Rattamaraton
18. mai 21. Rõuge Rattamaraton
1. juuni 5. Alutaguse Rattamaraton – Eesti meistrivõistlused rattamaratonis
15. juuni 13. Jõelähtme Rattamaraton
14. juuli 17. Rakvere Rattamaraton
28. juuli Škoda Laagri 19. Rakke Rattamaraton
24. august 22. Tallinna Rattamaraton

Tekst: Ajakiri Sport

Fotod: Bosch Eesti Maastikurattasari