Vinyasa jooga ja matitreening koos Monikaga

Jooga

Täna saame tuttavaks Monika Mägiga, kes on Vinyasa jooga treener. Monika on äärmiselt sõbralik ja kena inimene, kellega on väga mõnus suhelda. Tema arsenalis on kaks trenni: matitreening ja Vinyasa jooga.

Mina proovisin mõlemaid treeninguid ja tean nüüd, et jooga sobib väga hästi nendele, kel on selja taga raske ja stressirikas tööpäev ja nendele, kellele meeldib, et kõik lihased saavad koormust. Trennid toimuvad rahulikus atmosfääris lõõgastava muusika saatel. Uurisin Monikalt nende trennide kohta lähemalt.

Miks sa hakkasid joogaga tegelema?

See on vist tänapäeval üsna tavapärane vastus, et kiire elutempo ning suurenenud nõudmised iseenda suhtes, ootused elule, töö-kodu-lapsed ring pigistas igast kandist. Alustasin õpilasena juba 10-15 aastat tagasi, proovides erinevaid joogastiile (kundalini, hatha, bikram, ashtanga, yin).

Eri eluetappidel olen tundunud tõmmet ja vajadust ka eri joogastiilide vastu. Arvan, et nii nagu meie elukaar on tõusude ja mõõnadega, nii võib ka läbi elu meeldida kord rahulikum, kord jõulusem stiil.Aga üsna müstilisel kombel jõudis minuni (poolnaljaga lapse jõulupeol tehtud taotlusena saada teistele treeneriks või juhendajaks) vinyasa jooga õpetajakoolitus 2018. aastal. Veel koolituse keskel ei olnud ma kindel, et hakkan päriselt tunde andma. Täna on mul au ja rõõm juhendada oma tunde kodulähedases väikses stuudios „Fun & Zen“ ja see on olnud väga põnev ja arendav teekond.

Jooga

Miks see sulle meeldib?

Joogalik eluviis on üsna terviklik lähenemine inimesele. Nagu teada, aitab joogapraktika tasakaalustada vaimset ja füüsilist poolt. Tänapäeval on levinud see, et me liigume vähem ja teeme rohkem vaimset tööd, stressi ja muremõtteid on rohkem kui võiks ning iseend kaotame aina rohkem infomürasse ja teiste vajaduste rahuldamisse. Lisaks uputame oma töö ja muu stressi ebatervislikesse maandajatesse, mis teevad olukorra veelgi keerulisemaks. Ma olen kogenud elus kaotusi, depressiooni, ärevust, läbipõlemist ja lihtsa inimesena ka otsinud ja proovinud pealtnäha lihtsaid lahendusi – antidepressante, rahusteid, unerohtu, alkoholi, ohtralt magusat süüa, põgeneda treeningutesse või raamatute lugemisse jms. Abi oli alati lühiajaline ning tegeliku tuumani ma ei jõudnud, pigem kaevusin sügavamale auku. See on olnud minu teekond. Tänu headele õpetajatele, olen juba mõnda aega tagasi pööranud selja vanadele lahendustele. Ja vinyasa jooga praktika on olnud üks, mis andis tugeva tõuke edasiliikumiseks tervislikuma ja tasakaalukama elu suunas.

Kellele seda soovitad?

Vinyasa jooga sobib inimesele, kes tunneb, et liikumine annab talle energiat. Minu tunnid on võib-olla veidi rahulikumad kui klassikaline vinyasa tund. Püüan arvestada sellega, et kontoritoolist tulnud inimene vajab pikemat ja rahulikumat soojendust tunni aktiivsema osa jaoks. Tunni lõpupoole on alati rahulikum venituste seeria ning loomulikult väljateenitud puhkus savasana asendis 10 minutit koos mõne lõõgastava aroomõliga, pehme puudutusega või heliteraapiaga. See tund annab sulle võimaluse kohtuda matil iseendaga, oma nõrkuste ja tugevustega ning neile otsa vaadata ja sellest parema ning targemana välja tulla.

Artikli autor Jelena
Artikli autor Jelena

Mille poolest vinyasa jooga on eriline?

Vinyasa tunni teeb eriliseks iga õpetaja omal moel, kuna ei ole ette antud kindlat harjutuskava. Minu tund algab matil hingamisharjutuste või lihtsate soojendavate harjutustega. Kui keha on piisavalt soe, tehakse püstiseid asendeid ühe seeriana koos hingamisega või siis ka üksikult. Edasi minnakse matile venitusharjutuste ja mõnede tugevdavate pooside juurde ning siis lõpulõdvestus.

Milliseid omadusi selle harrastamine arendab?

Vinyasa jooga aitab säilitada liikumisvõimet (eriti vajalik istuva eluviisi toetuseks, aga ka füüsilise töö tasakaalustamiseks), tugevdab lihaseid, liigeseid, arendab painduvust. Toetab kõiki inimkeha süsteemide toimimist (tervis paraneb vähehaaval, aga tervislikul moel). Lisaks on joogapraktikal väga suur mõju meie ajule ja närvisüsteemile. Liikumine ja teadlik hingamine aitab tekitada mõttevaikust. Tuua meid kohale iseendasse (kohtuma iseendaga) ning selle igakordne praktiseerimine võib teha meid meistriks oma elu loomisel. Mis saab veel parem olla?

Milliseid riideid joogatajale soovitad ja mida tundi kaasa võtta?

Tundi tule mugavates spordiriietes, joogatunnis oleme paljajalu, matitreeningus sokkides. Vajalikud matid ja pleedid on kohapeal olemas. Kaasa võid võtta joogipudeli.

Monika
Monika

Mis on matitreening?

Minu matitreening on välja kasvanud minu enda erinevatel treeningutel käimisest. Algas see vajadusest saada leevendust seljavaludele. Lisaks olen täiendanud seda raamatutest, videotest ning teiste treenerite tundidest saadud harjutustega. Ning püüan seda ka pidevalt uuendada ja muuta, et liiga üksluiseks ei läheks. Vahel teeme tunnis ka erinevate pallidega massaaži.

Tund algab soojendusharjutustega, kava keskel teeme matil keha tugevdavaid ja liikuvust arendavaid harjutusi ning tund lõppeb mõne joogaharjutuse ja venitustega. Kõige krooniks on minu harjutuskava ka füsioterapeudi poolt analüüsitud ja heaks kiidetud. Seega soovitan julgelt tulla proovima. Tule tee oma kehale pai! Kui esimene kord tundub raske, ära löö käega. Kui keha on pikka aega olnud stressis või vähe liikunud, siis ongi iga muutus raske. Kõik algab sinu enda otsusest ja tahtest midagi paremaks muuta!

Mida veel silmas pidada?

Ükskõik, mis laadi treeninguga alustamisel on oluline, et sa kuulad oma keha. Seda, kas kuskilt on valus või pinges, tunned ja tead ainult sina. Ja ainult sina saad jagada oma kehale armastavat tähelepanu ning üliagaruse ja püüdlikkusega talle mitte liiga teha. Teine oluline moment on järjekindlus. Tee kasvõi vähem aga käi regulaarselt. Treening ei pea olema tohutu mahviga ja valuga või tohutu pingutusega, et see mõjuks. Nagu minu õpetaja ütles: „Elu ei ole sprint vaid maraton.“ Ehk jaksu peaks jätkuma pikaks ajaks, mitte üheks-kaheks kuus aastas.

Head tasakaalu leidmist oma elus ning kui sellest puudu jääb, tule harjuta seda joogatunnis!

Tekst: Jelena Bondarchuk

Fotod: erakogu