21. Rõuge Rattamaratoni võitsid Gert Jõeäär ja Greete Steinburg

Täna peetud Bosch Eesti Maastikurattasarja teise etapi, 21. Rõuge Rattamaratoni võitsid Gert Jõeäär ja Greete Steinburg.

Kiirel rajal jõudsid 44 km põhisõidu esimesed finišisse alla kahe tunni. Võitjana veeres üle lõpujoone Gert Jõeäär (Veloplus), kes võttis revanši Mulgi Rattamaratonil teda edestanud Martin Laasilt (Team Illuminate). Jõeääre lõpuaeg oli 1:49:33 ja Laasil 1:50:25. Kolmandaks sõitis end Taavi Kannimäe (Team Antsla) ajaga 1:51:56. Esikolmikule järgnesid Viljar Kannimäe (Team Antsla) 1:56:41, Ivar Vaab (RR Siplased /Laada Cafe) 1:56:59 ja Tarmo Neemela (Team Amps) 1:57:21.

„Enesetunne alguses väga hea ei olnud, sest pidin kohe esimesel kilomeetril ees olema ja see tõmbas kõvasti punasesse,“ tunnistas võidumees Gert Jõeäär. „Aga võtsin rahulikult ja mõtlesin, et äkki palava ilmaga kustuvad teised ära või kustun ise, aga õnneks läks enam-vähem. Tunne kehvemaks ei läinud, pigem paremaks, ning 13-15 km enne lõppu õnnestus vahe sisse saada,“ lisas ta.

Gert Jõeäär
Gert Jõeäär

Kõige kõvemaks konkurendiks pidaski Jõeäär täna Martin Laasi. „Tundus, et Martin on täna peamine konkurent, kindlasti mõned veel, näiteks Taavi Kannimäe, kes ka meiega koos oli, aga Martiniga ma finiši peale ei oleks tahtnud jätta. Tuli sotid enne ära klaarida,“ ütles Jõeäär. Erinevalt Laasist, kes varem Rõuge Rattamaratonil sõitnud pole, on Jõeäär seal ennegi edukas olnud ning arvas, et see võis olla väike eelis. „Samas rada täitsa tuttav ei olnud, sest oli keeratud teistpidi, aga eks mingi aimdus oli, mis ees ootab,“ ütles ta.

Naistest oli kiireim Greete Steinburg (Rakke / Purustajad Naiskond), kes jõudis finišisse ajaga 2:06:32. Teisele kohale sõitis end Iiris Takel (Spordipartner Racing Girls) ajaga 2:14:26 ja kolmandana tuli üle lõpujoone Tatjana Dobolina (Spordipartner Racing Girls) ajaga 2:23:05. Esikuuikusse mahtusid veel Maris Kaarjärv (Rakke / Purustajad Naiskond), kellele märgiti lõpuajaks 2:23:10, Anne Kannimäe (Team Antsla naiskond) 2:29:16 ja Reeda Tuula-Fjodorov (Red Bike Team naised) 2:32:51.

Greete Steinburg
Greete Steinburg

Tuleb tõdeda, et Greete Steinburgile ei ole Bosch Eesti Maastikurattasarjas Rõuge etapil seni veel ükski naine vastu saanud. „Eelmisel aastal sõitsime küll päris tükk aega teiste tüdrukutega koos, aga jah, Rõuge on läbi aastate mulle meeldinud. See rada on pisut raskem kui mõned teised maratonid. Just tõusude mõttes, ja tõusud on minu trump, mida ma oskan siin ära kasutada,“ lausus Steinburg. Tema starti tulek oli veel mõni päev tagasi küsimärgi all, sest rattur oli kimpus viirusega. „Sain alles üleeile hääle tagasi, kurk annab siiani tunda, aga kui eelmisel nädalalõpul oli hästi halb minek, siis täna õnneks hakkas paremaks minema,“ lisas ta. Steinburg naasis hiljuti suvekuumast Portugalist ja pelgas veidi ka meie jahedat ilma. „Ma veidi kartsin, aga täna ilmaga tõeliselt vedas. Mulle meeldib palava ilmaga sõita. Igal juhul pigem kuum kui külm,“ ütles ta.

Bosch Eesti Maastikurattasarja üldarvestuses tõusis meestest liidrikohale Gert Jõeäär ning naistest juhib sarja Iiris Takel. Võistkondadest on esikohal Veloplus ja naiskondade parim on tänase seisuga Spordipartner Racing Girls.

Tänase 15 km noorte- ja matkasõidu poiste ja tüdrukute arvestuses olid võitjad Markus Mäeuibo (Haanja Rattaklubi) lõpuajaga 38:17 ja Maribel Rannala (CFC) ajaga 40:46.

Päikeseline ja suviselt kuum ilm meelitas täna Rõuges rattaradadele kokku üle viiesaja osaleja. „Ilm oli imehea, võib-olla isegi liiga kuum, sest termomeeter näitas lausa 25-26 soojakraadi. Tänu soojadele ilmadele oli rada kuivem ja see tegi raja kiiremaks,“ kommenteeris maratoni peakorraldaja Ain-Ivar Tupp, kes võib võistlusega igati rahule jääda. „Osalejad kiitsid muuhulgas seda, et rada oli teistpidi pööratud ja tundus seetõttu kohati täitsa uuena,“ lisas ta.

Bosch Eesti Maastikurattasarja järgmine etapp peetakse 1. juunil, kui toimub 5. Alutaguse Rattamaraton.

Registreeruda saab veebilehel www.rattamaratonid.ee

Fotod: Adam Illingworth