5 moodust kuidas tervislikumalt toitumine võib sinu raha säästa

Tervislik toit ja säästmine

Enamik inimesi näib arvavat, et tervislik toitumine on kulukas valik. Mingil põhjusel on üldine arvamus toidu puhul, et kui soovid olla kokkuhoidlik, siis pead sööma rämpstoitu.

See ei vasta tõele ja ma näitan teile isikliku loo abil, kuidas ma muutsin oma toitumisharjumusi. Selle tulemusena säästsin toidukauplustes raha ja teie võite teha sama. Samuti soovitaksin raha säästmiseks kasutada Askfinancer Eesti lehte. Nende lehelt leiab nõuandeid raha säästmiseks ning erinevaid võrdluseid.

Siin on viis õppetundi, mis ma õppisin selle kohta, kuidas saab olla kokkuhoidlik ja samal ajal toituda tervislikult:

1. Lõpeta konserveeritud ja külmutatud toidu söömine

Ma arvasin, et külmutatud pizza ostmine on odavam kui selle ise valmistamine. Seega, nagu paljud eestlased, tegin enamiku oma ostudest toidukaupluse külmutatud ja konserveeritud toidu sektsioonides. Ilmselgelt ei mõelnud ma sisseostude tegemise ajal ülearu palju tervisele, selle asemel keskendusin toidule, mida ma nautisin, ja mille kohta ma arvasin, et selle hind on soodne. Ütlematagi selge, et mõne aja pärast hakkas mulle ette kasvama see, mis nägi välja nagu õllekõht.

Ma olen alati olnud üsna heas füüsilises vormis, nii et kõht ehmatas mind veidi. Kui mõistsin, mis toimub, otsustasin oma toitumisharjumusi muuta. Ma andsin endale lubaduse, et vähemalt kuu aega ei söö ma konserveeritud või külmutatud toitu. Ma lootsin, et seda tehes muudan oma maitseharjumusi. Umbes kahe nädala pärast märkasin, et ma mitte ainult ei olnud lakanud ihaldamast odavaid külmutatud toite, vaid sõin ka palju tervislikumalt.

Lisaks ei olnud ma hakanud üksnes raha kokku hoidma, vaid ka kaalust alla võtma, kuigi sõin sama palju või isegi rohkem kui varem.

2. Mõtle pakendatud toidu varjatud kuludele

Siis sain aru, et pakendatud toidu hind hõlmab sageli valmistamise kulusid. Nende valmistamine ja pakendamine nõuab ju kellegi aega. Lisaks lisakulud, mis on seotud toidu säilitamisega kauem, kui see loomulikult säiliks. Nii et loomulikult peab keegi need kulud kinni maksma. Nagu iga toote või teenuse puhul tasub lisakulud lõpptarbija ehk teie ja mina.

3. Vähenda snäkke

Varem sõin ma üsna palju näkse, sealhulgas krõpse ja muud rämpstoitu. Need väikesed söögikorrad läksid samuti midagi maksma ja lisaks ei mõjunud need hästi minu tervisele. Ma lülitasin oma eelarvest välja ebatervislikud näksid ja säästsin umbes 30 eurot kuus.

4. Võitle kiirtoidu vastu

Umbes kuus kuud tagasi olin sõltuvuses kiirtoidust. Minu igapäevane lemmikharjumus oli minna hommikusöögi ajal McDonald᾿sisse ja osta burrito vorstiga, hash brown᾿e ja coca-colat. Muutes oma hommikust harjumust ja süües burrito asemel puuvilja, ei tunne ma end mitte ainult terve päeva paremini, vaid säästan ka umbes 60 eurot kuus.

5. Suhtu oma tervisesse kui investeeringusse

Tervislikumalt toitudes säästan ka raha tulevaste tervishoiukulude arvelt ja see on sääst, mida paljud inimesed unustavad arvesse võtta. Kui ma jätkaksin oma hävitavaid toitumisharjumusi, tuleks mul tulevikus silmitsi seista mitmete terviseprobleemidega.

Sisuturundus / Askfinancer

Foto: Pexels