Triatlonitiimi TR1HARDS sihikindlad tüdrukud

TR1HARDS tiim
TR1HARDS tiim

TR1HARDS on triatlonitiim, kuhu kuuluvad kõrgete sihtidega poisid ja tüdrukud, kes treenivad, võistlevad ja veedavad koos kvaliteetaega.

Otsustasin noortega suhelda ja valmistasin ette mõned küsimused, mille vastused on huvitavad mitte ainult minule, vaid ka paljudele teistele, eriti noorte sportlaste jaoks.

Saamegi TR1HARDSi ja nende liikmetega nüüd lähemalt tuttavaks

TR1HARDS  kasvas välja triatloniklubi 21CC saavutusgrupist. Esialgu moodustasidki TR1HARDS tiimi 21.CC triatloniklubi liikmed, ent grupiga on nüüdseks liitunud ka teiste spordiklubide noori. Hetkel on TR1HARDSis kümme liiget, kes treenivad igapäevaselt koos. Sellest tulenevalt otsustati mõelda tiimile nimi ja nii sündiski TR1HARDS tiim.

Nime peale tuli tiimiliige Kaarel Trepp. Kui nime lahti mõtestada, siis tähendab see: TR1 – triatlon, 1 – üks eesmärk, üks tiim, eesmärk olla number 1, HARD – „me ei lebota niisama“. TR1HARDSi taga peitub tohutu töö ja vaev, mida sportlased igapäevaselt näevad saavutamaks püstitatud eesmärke.

Üldjuhul on noortel päevas vähemalt kaks treeningut. Suveperioodil võib päevas olla kuni neli treeningut. Kuna kõik võistlevad sprindi- ja olümpiadistantsil, on treeningud pigem intensiivsed, mitte pikad ja rahulikud. Lisaks kümnele põhiliikmele treenivad osaliselt tiimiga veel neli inimest, aga tiim ei ole n-ö avalikuks liitumiseks mõeldud. Tiimil on omad kindlad põhimõtted, mida grupisiseselt oluliseks peetakse ja on olemas kolm konkreetset punkti, mis TR1HARDS tiimi iseloomustavad:

1. Protsessist õppimine. Iga võistlus ja treening annab Sulle midagi, nii inimese kui sportlasena. Tänu spordile on võimalik sirguda paremaks inimeseks.

2. Me väärtustame kvaliteetset treeningrežiimi ja eesmärgiga treenimist. Kui midagi teha, tuleb seda teha täieliku pühendumisega.

3. Accountability. Igaüks vastutab enda tegude eest, aga tegutsedes ühtse tiimina, kajastuvad tegevused ka tiimisiseselt. Sportlane, kes tahab tiimiga liituda, peab olema suuteline eelkõige iseendale vastama küsimusele, miks ta seda teeb. Seejuures on oluline tõekspidamine, mille kohaselt TR1HARDSi tiimi kuulumine on valik, mitte ohverdus.

Tiimi treener Marko Albert ütleb, et toetas TR1HARDS tiimi loomise ideed täielikult. „Muidugi ma toetasin seda, et noored soovisid ennast teistest 21CC Triatloniklubi all tegutsevatest treeninggruppidest kuidagi eristada. Koos ühise eesmärgi nimel tegutsemises peitub suur jõud. Me oleme grupina arenenud, kuid ma näen, et palju on veel minna. Igapäevane protsess on see, millele me keskendume ja proovime üksteisele toetudes sellega võimalikult hästi toime tulla. Kuigi meiega käib laagrites ja treenimas veel paljude teiste treeninggruppide liikmeid (see on väga tore vaheldus) on tuumik siiski üks,“ lausub Albert ja kinnitab, et tööd tehakse sihiga jõuda triatlonis kõrgele tasemele. „Selles osas ma järeleandmisi ei tee. Sellises vanuses noored peavad olema ise motiveeritud tööd tegema ning spordi käänulist teed kõndima. Koormused on vastavalt igaühe võimetele ja võimalustele,“ lisab ta.

Uurisin noortelt, millised on nende tulevikuplaanid ja eesmärgid, mis neile triatloni juures meeldib, mis ei meeldi, miks nad triatloni soovitaksid, mis on nende moto, kes on nende lemmik triatleet, millised on olnud kõige meeldejäävamad võistlused ja millised on hobid peale spordi. Lisaks jagasid sportlased oma lemmikretsepti.

Anette ANETTE HALLIK

  1. Eesmärk on jõuda omal alal tippu ja samaaegselt nautida protsessi.
  2. Meeldib stardieelne ärevus. Ei meeldi, kui stardipauk on “kaheldav” ehk sa ei tea, kas tuleb kordusstart või võistlus hakkas ikkagi pihta.
  3. Triatlonivõistlused leiavad aset enamast ilusatel suvepäevadel ja võistluste atmosfäär on vaba ja sõbralik.
  4. Kõige meeldejäävamad võistlused on need, kus on valatud nii õnne- kui ka kurbusepisaraid.
  5. Treeneri „rutskad“ enne starti on parim motivatsioon.
  6. Eeskujuks on Vicky Holland.
  7. Tegelikult mulle meeldib kalal käia, aga mind ei taheta väga kaasa võta, sest ma ei suuda vait olla.
  8. Raamatuid väga tihti ei loe, aga hiljuti lugesin Remarque’i „Arc de Triomphe”, mis oli täitsa huvitava süžeega.
  9. Kuna ma olen suur pudrusõber, siis üks kiire võimalus hommikupudru tegemiseks: kaerahelbed juba kaussi valmis (suhkrut ja soola pole isegi vaja lisada), lisa keev vesi ja taldrik peale (~7 min). Lisa enda lemmikšokolaad ja ühe minut pärast on sul valmis kreemjas šokolaadipuder.

KatrinKATRIN ZAITSEVA

  1. Tulevikuplaanides näen ennast professionaalse triatleedina. Eesmärk on jõuda sinna tasemele, kus saan sekkuda ka maailmakonkurentsi.
  2. Meeldib see, et triatlon on piisavalt vaheldusrikas ala ehk tegevus kogu aeg vaheldub. Lisaks, kui peaks olema mingi vigastust, siis sa leiad alati alternatiivi, mida trennis teha, et mitte koormata vigastatud piirkonda, aga samas trenni mitte vahele jäta. Ei meeldi stardid. Kuna tulin triatloni individuaalselt alalt, kus puudus igasugune kontakt, siis on mul endiselt raskusi stardipositsiooni „välja kaklemisega“.
  3. Mina soovitaks triatloni nendele inimestele, kes otsivad enda jaoks uusi väljakutseid. Ise alustasin triatloniga just sel eesmärgil – „teha enda kohta midagi võimatut“.
  4. Minu kõige meeldejäävam võistlus on eelmisel suvel toimunud Dnipro ETU Cup, kus kõik kaardid langesid kokku ja võistlus õnnestus täielikult. Samas on meeles ka eelmise aasta Tartus toimunud Euroopa meistrivõistlused, kus algusest peale läks kõik aia taha ja kukkusin täielikult läbi.
  5. Otseselt pole mul ühtegi motot. Rasketel hetkedel ütlen endale lihtsalt valju häälega „tuleta meelde, miks sa seda teed“. Rattatrennides on tuulistel ilmadel lemmiklauseks „vastutuul teeb tugevaks“.
  6. Lemmik triatleet on Matthew Hauser.
  7. Sportimise kõrvalt töötan treenerina ja õpetan väikseid lapsi ujuma.
  8. Pole väga suur lugeja, aga kui raamat on hea, siis võib täielikult sõltuvusse jääda. Väga meeldivad Nicholas Sparksi romaanid või siis autobiograafiad (viimati lugesin „Queen: Rääkimata lugu“).
  9. Üks lemmikumaid on kana-kuskussi salat.

Vaja läheb:

kana kintsuliha (marinaadina kasutan teryakit)

kusskuss

köögiviljad omal valikul (ise eelistan tomatit, kurki, spinatit, punast sibulat, avokaadot, oliive)

oliiviõli või sojakaste

Esmalt praen kana pannil või ja küüslauguga, seejärel tükeldan. Keedan kusskussi ja lõigun köögiviljad. Segan kõik kokku ja lisan natuke oliiviõli (võib ka sojakastet). Samuti võib lisada fetajuustu. Hea kõhtu täitev salat, mis sobib söömiseks nii soojalt kui ka külmalt!

Meiri-MaiMERILI-MAI KIVIMETS

  1. Pürgida tippspordi poole. Peale kooli sooviksin minna välismaale õppima ja sporti tegema.
  2. Triatloni puhul meeldib, et see on väga vaheldusrikas ja kunagi ei hakka igav. Ei olegi sellist asja, mis ei meeldi.
  3. Kindlasti soovitaks triatloni. See on hea väljakutse ning vajab kõvasti tahtejõudu, et läbida.
  4. Üks meeldejäävamaid oli Euroopa meistrivõistlused Tartus. Väga vägev tunne oli võistelda kodupubliku ees ning kuulda raja äärest toetust, mis siis, et võistlus ise läks aia taha.
  5. Motiveeriv lause – shit happens.
  6. Ei ole lemmikut. Kõige rohkem elan kaasa ikka meie Kaidi Kiviojale.
  7. Hetkel ei jää muudeks asjadeks aega, eriti kooliajal.
  8. Eriti suur raamatusõber ei ole, aga viimati loetud raamat “The subtle art of not giving A F” oli hea lugemine

Tekst: Jelena Bondarchuk

Fotod: Ralf-Markus Laiva