28. juulil on maastikurattasõbrad oodatud Škoda Laagri 19. Rakke Rattamaratonile

Rakke Rattamaraton

Bosch Eesti Maastikurattasarja selle hooaja kuues ja ühtlasi eelviimane etapp toimub pühapäeval 28. juulil Rakkes.

Škoda Laagri 19. Rakke Rattamaratonil leidub jõukohaseid distantse alates lastest kuni kõige tõsisemate rattahuntideni välja. Lastesõidud on vastavalt vanusele 400 m kuni 1,2 km pikkused, noorte- ja matkasõidu distants on 19 km, põhisõit 47 km ja esimest korda Rakkes peetava XXL-sõidu pikkuseks on 66 km. XXL-sõidule antakse start antakse 11.00, tund hiljem -12.00, saab lähte põhisõit ning noorte-ja matkasõidul osalejad lastakse rajale 12.20.

Sõitu ja loodust nautides

Bosch Eesti Maastikurattasarja juhi ja Rakke Rattamaratoni peakorraldaja Enno Eilo sõnul on juulikuu viimasel pühapäeval maratonile oodatud kõik, kellele maastikurattasõit meeldib.

Ta rõhutab, et rattamaratonile ei pea tavaharrastaja tulema tingimata tulemust taga ajama, võib lihtsalt nautida üht suvepäeva looduses. „Tegelikult viimasel ajal mitmed osalejad ütlevadki, et tulin rada mõnuga läbima,“ kinnitab ta. „Paaril viimasel aastal on mul endal ka niimoodi olnud, et kui mõnel maratonil osalen, siis lähengi lihtsalt läbi sõitma. Vahel saab nii rajal aidata kedagi, kes on hädas või mõne hea tuttavaga juttu ajada ja nalja visata. Kui rahulikult sõidad, siis saad pilgu ka kõrvale pöörata ja ringi vaadata. Näiteks Rakke Rattamaratoni XXL-rada ja põhisõidu rada jõuavad välja Emumäele, kust avaneb ümbritsevale väga nauditav vaade ja paistab ka Laiuse mägi“ lausub Eilo.

Rakke Rattamaraton

Kes aga võistluspäeval looduse imetlemisele aega ei taha kulutada, võib seda teha ka hiljem, sest ümbritsev on seda väärt. „Tean ka selliseid rattureid, kes tulevad võistlema, aga järgmisel päeval või nädalal võtavad raja uuesti ette, sõidavad rahulikult ja vaatavad ringi, võtavad võib-olla peregi kaasa ja teevad väikse pikniku,“ lisab ta.

Vaheldusrikas rada

Seda, et Rakke kant on kaunis ja juba sellepärast tasub maratonile tulla, kinnitab ka kohalik rattur ja Rakke Rattamaratoni eelmise aasta võitja Greete Steinburg. „Rakke on väga ilus kant,“ kiidab ta. „Rada on hästi vaheldusrikas, mõnus ning üldse mitte liiga kontimurdev ka tavaharrastaja jaoks. Mulle meeldib Rakke rajal kõige enam Emumäe rajaosa. Seal asuvad põhilised tõusud ja mõnusad singlid,“ ütleb ta.

Greete Steinburg

Starti läheb Steinburg ise muidugi võidumõtetega, sest tippsportlasena pole teisiti mõeldavgi ning tema jaoks on kaalul ka sarja üldvõit. „Kindlasti soovin oma kodukohas võita ja loomulikult sihin ka sarja üldvõitu,“ kinnitab sportlane.

Vinti pole üle keeratud

Kollases liidrisärgis startiva Team Antsla ratturi Taavi Kannimäe sõnul on Rakke rada täpselt sobilik maratonirada, kus pole millegagi vinti üle keeratud. „Parajalt tõusu, singlit ja kiiremat andmist. Kuigi võib olla, et meenutan tõusude osas öeldut siis, kui 5 km enne finišit asuvat traditsioonilist põllupealset lõputut tõusu sõidan,“ muigab Kannimäe.

Tema jaoks on Rakkega seotud head mälestused, sest just seal jõudis ta eelmisel aastal esimest korda Bosch Eesti Maastikurattasarjas poodiumile ja tahab tänavu samuti kõrgete kohtade eest võidelda. „Möödunud aastal südasuvel kuuma ilmaga peetud maraton paistis Team Antsla meestele istuvat, sest saavutasime meeskondade arvestuses võidu. Kuna rada peaks mulle hästi sobima, üritan pühapäeval esikoha eest anda tugeva lahingu,“ lisab ta.

Rakke Rattamaraton

Taavi Kannimäe soovitab kõikidel maastikurattasõpradel starti tulla. „Rakke rajal on mitmeid huvitavaid kohti, kust avanevad vaated, mis ainsa läbimisega juba pikemalt mällu salvestuvad ning tagantjärele Rakkele mõeldes kohe heade mälupiltidena meelde tulevad,“ ütleb ta.

 Hea teada!

Rakkesse saabumisel peab kindlasti arvestama väikse ajavaruga, kuna parkimiseks sobiv koht tuleb leida väljaspool võistluskeskust. Võistluskeskusesse pääsevad ainult vastavat tähistust omavad sõidukid. Abiks on vastav meeskond, kes abistab õige parkimiskoha leidmisel.

Pesemine on tasuta ja asub võistluskeskuse peaväravast 150 m kaugusel Rakke saunas. Meestele on avatud sauna pool ja naistele Spordiklubi Rakke ruumid. Esmane pesemisvõimalus on ka staadionil, paakauto juures kraanidest. Rataste pesemine toimub sauna kõrval katlamaja ees BOSCH rattapesulas, kuhu on paigaldatud kuus survepesurit.

Škoda Laagri 19. Rakke Rattamaratonile saab registreeruda siin. Teine soodusregistreerimise voor lõppeb 24. juuli hilisõhtul aga võistlusele on end võimalik kirja panna ka võistluspäeval kohapeal.

Ajakava:

9.00 -11.30 registreerimine, numbrite väljastamine (XXL kuni 10.45)

10.45 – avatakse XXL sõidu stardikoridorid

11.00 – XXL sõidu 66 km start

11.45 – avatakse põhisõidu stardikoridorid

12.00 – 47 km põhisõidu start

12.05- avatakse noorte- ja matkasõidu stardikoridorid

12.20 -19 km  noorte- ja matkasõidu start

12.25 – Lastesõidud. Eelregistreerimine kodulehel ja kohapeal kuni 12.00

15.30 – autasustamine

16.30 – finiši sulgemine

Tekst: Ajakiri Sport

Fotod: Bosch Eesti Maastikurattasari