Äikeses ja päikeses saavutas ratsutamise takistussõidus Eesti meistrivõistluste kulla Kullo Kender

Kullo Kender - Artas_foto Celin Lannusalu
Kullo Kender - Artas Foto: Celin Lannusalu

Eesti takistussõidu meistrivõistlused möödusid nii vihmas kui päikesepaistes ja rasketes oludes võitsid kodutallis Eesti meistritiitli Kullo Kender ja Artas.

Tingimused olid keerukad, hommikul tegi lausvihm märjaks poniratsanikud ja õhtupoole seeniorid ning harrastajad. Vihma vahepeale said võistlejad tunda kuuma päikest. Võistluspinget lisas kindlasti ka tugev konkurents kõikides klassides. Need paarid, kes saavutasid laupäevases I osavõistluses võidud, ei andnud ka pühapäeval edu käest.

Seenioride klassi sportlased pidi hüppama 145 cm parkuuri kaks korda, sest II osavõistlus oli kahevooruline. Kullo Kender (RK Ruila Tall) ja Artas said laupäeval toimunud I osavõistluses võidu ning läksid pühapäevasele otsustavale võistlusele vastu 0 karistuspunktiga, mis andis neile suure eelise. Ka II osavõistluses ei lasknud paar sisse ühtegi eksimust ning kindlustas endale Eesti meistritiitli. Küll kiirema ajaga, kuid laupäevast 3 karistuspunktiga, tulid hõbedale Paul Argus (Tondi RSK) hobusel Renessin, kes samuti ühtki latti maha pudeneda ei lasknud. Urmas Raag (Tartumaa RSK) valis EMV arvestuses võistlemiseks seekord Carlose asemel oma noore hobuse Van Damme ja valik õigustas end täielikult. Möödunud nädalavahetusel Luunja Karika võitnud paar saavutas seekord EMV-l pronksmedali. Võimsa hüppega mustast ruunast loodab Urmas GP sõitudesse head ratsut juba lähitulevikus.

seeniorid_vasakult Paul Argus_Kullo Kender_Urmas Raag_foto Celin Lannusalu
Seeniorid vasakult Paul Argus, Kullo Kender, Urmas Raag Foto: Celin Lannusalu

Kullo, kes lausvihmas Strigaga ka II osavõistluse võidu saavutas, sõnas, et tugev vihm teda ei seganud. „Ma olin nii keskendunud, et ei märganudki vihma.“ Artasega sõidu kohta lausus ta, et pinge püsis peal kuni viimase tõkkeni, sest maha ajada on lihtne. „Kuna Artasega tegime eile tugeva sõidu, siis teine päev on alati riskantne, latid võivad kergesti kukkuda. Terve suve on Artas tegelikult väga hästi hüpanud. Mul on võidu üle väga hea meel ja ma pingutasin selle nimel kõvasti. Kuigi meid ei olnud stardis palju, siis tase on kõrge ja võit lihtsalt ei tule. Kahju, et Rein stardis polnud, siis oleks minu võit veelgi magusam olnud,“ muigas Kullo. Nüüd tahab sportlane Saku Suurhallis toimuvale MK-etapile keskenduda, et lõpuks ka sealt hea tulemus kirja saada.

Kullo Kender Foto: Celin Lannusalu
Kullo Kender Foto: Celin Lannusalu

U25 võistlusklassis olid samuti väga kõvad nimed reas ning medalite janu oli paljudel. Kodumaale olid võistlema naasnud My Relander ja Margareth Eikner, kes treenivad igapäevaselt Euroopas ja on saavutanud seal juba ka arvestatavaid tulemusi. Siiski, ka siin jäi I osavõitluse võitnud Berit Lehtsaar (Tartu Ratsakool) hobusel Solei Solei võitmatuks ning krooniti Eesti meistriks. Suurepärase soorituse tegid ka Helen-Britt Liidemann (RK Ruila Tall, treener Tiit Kivisild) ning Gwenna, kes said preemiaks hõbemedali. Pronksi saavutasid My Relander (RK Ruila Tall) ja Expert.

Berit, kes võitis ka juuniorite klassis hõbemedali, oli väga rõõmus. „Juuniorite medali üle on mul eriti hea meel, sest see võimalus oli mu viimast korda, kuna järgmisel aastal olen sellest vanuseklassist väljas. U25 klassi jõuan võistelda veel mitu aastat. Juuniorite sõidust saadud hea emotsioon andis hea tunde sõitma minna ja nii see võit tuli. Solei Solei oli heas vormis ja ise andsin ka endast parima, nii et jäin sõiduga hästi rahule.“

Juuniorite arvestuses sai kuldmedali mõlemal päeval parkuurid puhtalt ja kiirelt läbinud Elizabeth Põder (RK Ruila Tall, treener Tiit Kivisild) hobusel Piccolina. Hõbemedali sai kaela Berit Lehtsaar hobusel B C Qastania. Pronksmedali saavutas Doris Mänd (ESHKS) hobusel Big Girl.

„Kõik, mis me plaanisime, läks täide ja hobusega olen ka väga rahul – mul on lihtsalt suurepärane hobune! Meil oli ka õnne. Piccolinaga oleme koos treeninud peaaegu kaks aastat, oleme koos käinud juba paljudel võistlustel ning saavutanud hea koostöö.“

Laste- ja poniklassid pakkusid samuti ilusaid ning põnevaid sõite. Lene Varula (Viljandimaa RSK, treener Kertu Klettenberg) hobusel Vigo’s Lady sai kaela lasteklassi kuldmedali. Hõbemedal läks Maret Hallikule (Tartumaa RSK) hobusel Jalatus II Z ning Mia Mai Laisaar (SA Tallinna RK, treenerid Pille Elson ja Jekaterina Soiver) hobusel Dynamit saavutas seekord pronksmedali.

Lene võitis kulla ka poniklassis suurte ponide arvestuses ponil Monsson. Hõbemedaliga läks siin koju Kippen Närep (Märjamaa SK, treener Jessica Raide) ponil Rosehill Fascination. Pronksmedaliga pärjati Vanessa Simustet (Tondi RSK, treenerid Sirje Argus, Kaie Kangur ja Dina Ellermann) ponil Only.

Noor neiu oli oma kahe võidetud kuldmedali üle väga õnnelik ja ütles, et mingi erilist närveerimist sellel võistlusel tal küll polnud. „Olen eriti uhke oma hobuste üle. Vigo’s Lady oli nii tubli ja päästis mind täna väga palju. Vaatasin ka konkurentide sõite ja tegin oma plaanis ka täiendusi, mis meile ka edu tõi,“ rääkis Lene.

Poniklassis väikeste ponide arvestuses sai kulla Emma-Elisa Randväli (Tondi RSK, treenerid Sirje Argus, Kaie Kangur ja Dina Ellermann) ponil Macho, hõbemedali saavutas Lenna Loore Sillandi (Viljandimaa RSK) ponil Mändy. „Olen väga tänulik oma tublile ponile ja oma treeneritele, kelle abiga ka võit tuli.“

Viimasena jagati välja harrastajate meistrivõistluste medalid, kus magusa võidu saavutas Kärt Kaseorg (Viljandimaa RSK) hobusel Aga Flamenco Von Feicht. Hõbemedal kuulub Liis-Marii Hõbemetsale (Tallinna RSK, treener Anni Kaljund) hobusel Nathan Van Turbeek Z ja pronksmedal Helge Likkerile (Vändra RSK) hobusel Charmilly.

„Olen üliõnnelik ning ülitänulik oma hobusele ja hobuseomanikule selle võimaluse eest! See tiitel on minu jaoks esimene ja väga oluline. Ilmaolud ei soosi harrastajaid üldse kohe, aga hobune hüppas väga hästi. Kartsin, et plats võib olla libe, aga minu kartused olid asjatud, sest väljak oli väga hea. Ja rajad olid ägedad – tehnilised ning huvitavad.“

Kõik tulemused

Allikas: Eesti Ratsaspordi Liit