Paul Kikas: discgolf tekitab mõnusat hasarti

Paul Kikas

Paul Kikas on mees, kes veedab suurema osa oma vabast ajast discgolfi harjutades. See ala hakkas talle meeldima esimesest hetkest, kui seda proovis. Tänaseks tegeleb Paul discgolfiga süvitsi ning plaanib tulevikus selles aina paremaks saada.

Oma esimese kokkupuute discgolfiga sai Paul 2015. aasta suvel, kui sõber kutsus teda metsa kettaid loopima. Peale paari discgolfi ketta viskamist oli mees piisavalt vaimustuses, et sellest saaks tema jaoks pikaajaline hobi. Juba samal õhtul koju jõudes tellis Paul internetist endale kolm esimest discgolfi ketast.

Talle meeldib discgolf mitmetel põhjustel, nimelt on tegemist väga mitmekülgse alaga – see arendab see nii füüsilist kui ka vaimset poolt. Kuigi discgolfi mängimine ei nõua palju jõudu, siis ajapikku edendab see väga palju keha füüsilist vastupidavust ja täpsustunnet. Lisaks sellele arendab discgolf ka vaimselt poolelt keskendumis- ja otsustusvõimet ning pingetaluvust. Kuigi mehe arvates võiks ta areng aastate jooksul olla veelgi kiirem, siis nendib ta, et asjad liiguvad kindlasti ainult ülesmäge. Rohkem Pauli mõtteid discgolfist ja tema kogemustest saab lugeda järgnevast intervjuust.

Miks sulle discgolf meeldib?

Mõnus ja lihtne viis sõpradega metsas või pargis aega veeta. Ja loomulikult on suur osa sellest hasart, mis discgolfi mängides tekib.

Kui tihti käid discgolfi harjutamas? On sul mingi kindel kava mida järgid?

 Harjutamas käin ikka nii palju, kui vähegi pere ja töö kõrvalt aega on. Suveperioodil proovin kindlasti rohkem, ideaalis tahaksin umbes kolm kuni neli korda nädalas rajale jõuda.

Kindlat kava mul ei ole, vaid pigem valin kuhu rajale lähen, millest sõltub edasine protsess. Erinevad rajad nõuavad erinevaid viske tehnikaid. Vahel lähen ka lühemale rajale, kuhu võtan kaasa ainult teatud kettad, mille lennujoont tahaks rohkem tundma õppida.

Paul Kikas

Kuidas erineb discgolfi mängimine suvel ja muudel aastaaegadel?

 Mina isiklikult mängin discgolfi aastaringselt, aga suvi on ikkagi õige discgolfi mängimise aeg. Siis on vähem riideid, soojad ning ilusad ilmad, mis muudavad ketta loopimise kergemaks. Muudel aastaaegadel peab tunduvalt rohkem riideid seljas olema, mis muudab liikuvuse halvemaks. Talvel on veel omajagu tegemist ketta lume seest otsimisega.

Mis võimalused on mängimiseks praegu, sügisel? Mis riietust on soovitatav kasutada?

Sügisel on pigem vaja võidelda rohkem vihma, tuule ja mustade ning mudaste ketastega. Selga tuleks panna võimalikult mugavad riided, vastavalt ilmale, aga tuleb arvestada, et mida rohkem sa ennast sisse pakid, seda raskem ketast lendu saata on. Meil on olemas ka mõned sisesaalid spetsiaalselt discgolfi treenimiseks, mida võib praegu kasutada.

Miks soovitaksid seda ala nendele, kes seda kunagi mänginud pole? Kuidas ja kus oleks parim alustada?

Sest seda saab mängida igas vanuses ning olenemata füüsilisest vormist. Discgolf on lihtsalt fun! Kindlasti tasuks mängima minna kellegagi, kes on selle alaga juba varem tuttav. Tema aitab selgeks teha discgolfi reeglid ja algtõed.

Paul Kikas

Milliseid soovitusi jagaksid algajale, et paremini mängida?

Ma arvan, et kõigil on tutvusringkonnas inimene, kes on varasemalt discgolfi mänginud. Tuleb võtta sabast kinni ja minna temaga koos ringile, üksi alustada on raskem. Meil on ka mõned Eesti tippmängijad, kelle trennides saab käia. Kindlasti on vaja varuda kannatust ja tugevat närvi. Ära löö kohe discgolfile käega!

Kus on parimad discgolfi rajad Eestis?

Parimad rajad on kindlasti Lõuna-Eestis. Minu isiklikud lemmikud on hetkel Elva, Kõrvemaa ning Jõulumäe rada.

Oled sa mänginud ka Eestist väljaspool?

Olen, aga minul piirdub see kahjuks ainult Soomega. Järgmisel hooaajal proovin seda viga kindlasti parandada. Olen teinud juba mõned plaanid, aga eks näis mis tulevik toob.

Kui tihti leiad aega lihtsalt puhkamiseks?

Lihtsalt puhkamine toimub siiski suuremalt jaolt talvel kui discgolfi peale nii palju aega ei kulu. Tavaliselt üritan ikkagi vahetult enne suurvõistlusi töö sedasi sättida, et oleks aega treenida konkreetset rada, seetõttu sellel ajal on puhkust raskem leida.

Mis eesmärgid oled omale discgolfis lähitulevikuks seadnud?

 Enne järgmist hooaega tahaksin kindlasti teha võimalikult palju sisetreeninguid, sest järgmisel hooajal on plaanis mängida kaasa rohkem suurvõistlusi, nii siin kui ka väljaspool Eestit. Samuti tahan tõsta oma reitingut maailma edetabelis. Kindlasti on üheks eesmärgiks ka enda füüsilise vormi parandamine.

Tekst: Kaisa Kiriland

Fotod: Celin Lannusalu

1 Comment on Paul Kikas: discgolf tekitab mõnusat hasarti

Comments are closed.