Miks peaks mediteerima?

Mediteerimine

Üha rohkem inimesi on saanud tunda elumuutvaid mediteerimise mõjutusi, seega võib julgelt öelda, et viimane on muutunud populaarseks. Mediteerimine on kogemus, mis parandab keha, vaimu ja kohalolekut.

Vaatamata sellele, et mediteerimine on saanud trendiks, on see tegelikult tuhat aastat vana rahustav ja stressi peatav tava.

Mediteerides langeb kaitsebarjäär, mis laseb energial sisse tulla. Mediteerimine paneb elu pausile ja annab ruumi hingamiseks.

Kuidas aitab mediteerimine parandada tervist?

Vähendab depressiooni

30 minutit meditatsiooni parandab depressiooni sümptomeid (k.a ärevust ja valu). Võib väita, et pikaajaline praktiseerimine võib aidata depressiooni ja valu üldsegi vältida. Inimesed, kes tegelevad meditatsiooniga omavad rohkem kontrolli aju protsesside üle ning panevad negatiivseid sensatsioone (nagu valu) ja mõtteid (depressioonist tulenevaid) tähele.

Vähendab stressi

Mediteerides on võimalik välja lülitada aju osa, mis vastutab hirmumehhanismi eest. Hirmumehhanism toodab kortisooli, kahjustavat stressihormooni, mis tekitab hulga terviseprobleeme.

Leevendab peavalu

Mediteerimine võib olla suurepärane kaitse kohutavate peavalude ja migreenide vastu.

Parandab mälu

Kui oled üks nendest, kellel on märkmepaberite meeldetuletused igal pool ning leiad end tihti mõttelt mõttele hüppamas, soovitame pöörduda mediteerimise poole. On tõestatud, et mediteerimine ei aita parandada ainult mälu, vaid aitab vähendada segavaid mõtteid.

Tugevdab immuunsüsteemi

Teaduslikult on tõestatud, meditatsioon aitab kaasa hingamisteede haiguste vähendamisele ning kiirendab ka paranemisperioodi.

Loob paremaid suhteid

Mediteerimine aitab sul säilitada teistega terveid suhteid – see aitab olla rohkem kohal ning läheneda keerulistele olukordadele rahuliku meele ja kehaga.

Tugevdab südant

Mediteerimine on hea viis südame tervise parandamiseks. Mediteerimine aitab vähendada infarkti, insuldi ja surma riski.

Aitab paremini magama jääda

Mitte ainult ei ravi mediteerimine unetust vaid usutakse, et meditatsioon aitab päeva jooksul sind rahustada, mis tagab parema ja rahulikuma une.

Väldib läbipõlemist

Väga lihtne on end tunda ületöötanuna, kui teed tööd 40+ tundi nädalas. Oma meele rahustamiseks aja leidmine on oluline tööväsimuse peletamiseks.

Kui tihti peaks mediteerima?

Jäta meelde, et sa ei pea raiskama lugematuid tunde, et ülal mainitud hüvedest kasu lõigata. Mediteerimise positiivset mõju saad tunda oma tervisel ka siis, kui pühendad sellele aega 1 minut päevas.

Kuidas mediteerida?

Jälgi seda mustrit:

Hinga 5 sekundit sisse, hoia hinge 5 sekundit kinni, seejärel hinga 5 sekundit välja. Jätka seda tegevust 1 minut, ja voilà – meditatsioon võib tõesti olla nii lihtne.

Tekst: Anneli Minjo, Alternatiivravi

Foto: Shutterstock.com