Juubelinäitus „Tartu Maraton 60” tõi suusatalve näitusesaali

Tartu Maratoni juubelinäitus

Nüüd on Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis avatud suurejooneline näitus „Tartu Maraton 60”, mis juhatab läbi maratoni kuue aastakümne ja annab edasi osalejate pajatatud värvikad lood ning juhtumised.

Jaanuaris möödus 60 aastat esimesest Tartu Maratonist. Väikese initsiatiivgrupi loodud suusamatkast on aastatega kasvanud spordifestival, mis toob kokku tuhandeid suusasõpru maailma eri paigust. Lugusid, mida suusapeoga seoses pajatada, on mõistagi meeletult.

„Tartu Maratoni korraldajad osalesid eelmisel aastal ERMi konkursil „Oma näitus“ ja jäid sealt oma ideega kohe muuseumile silma. 60 aastat kestnud talvine laulupidu on ju midagi sellist, mis väärib suurelt ja rõõmsalt tähistamist. Nüüd avasimegi näituse, mis puudutab juba ainuüksi oma teemaga tuhandeid eestlasi ja mida ilmestavad sajad esemed ning osalejate lood,“ ütles Eesti Rahva Muuseumi näituste produtsent Kata Maria Metsar.

Näitus annab hea pildi sellest, milline on olnud Tartu Maratoni teekond läbi kuue aastakümne: kuidas on muutunud maratonil osaleja ja maraton ise osaleja jaoks. Samuti sellest, millist rolli on suusapidu mänginud meie inimeste igapäevaelus ning rahvaspordi edendamisel.

Tartu Maratoni juubelinäitus

Näitus on jaotatud neljaks ajastuks (1960–1979, 1980–1987, 1991–1999 ja 2001– …). Oluliseks märksõnaks on nii harrastajate kui ka tippsuusatajate varustuse muutumine läbi kuue aastakümne. Lisaks saab näitusel uudistada, kuidas on muutunud maratoni rada ja selle hooldamine; millega on maratoonarid keha kinnitanud; kuidas on toimunud osalejate registreerimine ning ajavõtt. Näituse seovad ühtseks tervikuks osalejate pajatatud värvikad lood ja juhtumid, mida ilmestab eksklusiivne foto- ja videomaterjal.

Üks näide: Külmavärinad siiski tulid. Need tulid siis, kui kõlas stardipauk ja hakkas mängima legendaarne Rene Eespere loodud Tartu Maratoni hümn. Ja pisarad tulid ka. Olles käinud kooli ajal suusatrennis (tänu suusafännist emale!) ning vähegi lumistel talvedel suusatanud ca 25 aastat, oli see minu 32 eluaasta jooksul esimene kord sellise massiga koos stardis seista. Ainuüksi selle stardi pärast peaksid spordisõbrad korra eluski ennast Tartu Maratonile kirja panema.”

Tartu Maratoni juubelinäitus asub püsinäituse „Kohtumised” osalussaalis. Näitus on avatud 12. veebruarist kuni 12. aprillini. Lisainfo ERMi kodulehelt.

Allikas: Eesti Rahva Muuseum

Fotod: Kiur Kaasik