10 lihtsat viisi, kuidas oma immuunsüsteemi tugevdada

Immuunsüsteemi tugevdamine

Iga päev puutume kokku erinevate bakteritega ning gripihooaeg võib nii mõnelgi inimesel jalad kergelt alt tõmmata. Immuunsüsteemi eesmärk on haigusi ennetada ning hoida keha tervena. Kuidas seda tugevana hoida?

Olenemata asjaolust, et maailmas meie ümber on miljoneid baktereid, leidub neid ka inimese organismis. Immuunsüsteemis olevate mikroorganismide ülesandeks on võidelda kõikide halbade bakteritega ning hoida meid tervena. Suurema osa ajast saab immuunsüsteem selle eesmärgiga suurepäraselt hakkama, kuid sellegipoolest peaksime ka ise panustama oma tervise heaks ning jälgima teatud nippe, mis aitavad immuunsüsteemil haigustega võidelda.

Maga piisavalt

Vähene uni ning stress suurendavad kehas hormooni nimega kortisool, mille pikaajaline kõrge tase surub alla immuunsüsteemi kaitsefunktsioonid.

Viibi suitsuvabas keskkonnas

Passiivne suitsetamine kahjustab tugevalt immuunsüsteemi kaitsefunktsioone ning tõstab bronhiidi ning kopsupõletiku tekkimise riski kõikidel suitsetajaga samas keskkonnas viibivatel inimestel. Samuti suurendab see lastel keskkõrvapõletiku tekke riski.

Joo vähem alkoholi

Liigne alkoholi tarbimine kahjustab tugevalt immuunsüsteemi ja suurendab kopsuhaiguste riski.

Söö pähkleid, seemneid, puu- ja juurvilju

Nende söömine annab toitaineid, mida immuunsüsteem oma tööks vajab. Mitmed uuringud on näidanud, et puu- ja juurviljade osakaalu kasvatamine toidulaual aitab võidelda erinevate viirustega, nende seas streptokoki tekkelise kopsupõletikuga.

seemned

Võta probiootikume

Probiootikumid vähendavad hingamisteede ning seedetrakti nakkusi. Need head bakterid aitavad haiguse korral organismil vastu pidada ning tugevdavad immuunsüsteemi. Samasugune toime on ka hapendatud piimatoodetel.

Päike annab D-vitamiini

Eestis ei näe me suure osa aastast päikest, mistõttu kannatavad paljud inimesed D-vitamiini puuduse all. Suvel piisab päevas 10-15 minutist päikese käes, et saada vajalik kogus vitamiini, kuid talvel peaks kaaluma D-vitamiini toidulisandina võtmist, kuna tegemist on ühe põhilise energiavaruga meie kehas. Energia puudumisel ei jaksa keha ka haigustega võidelda.

Söö küüslauku

Küüslauk on laia toimespektriga antimikroobne aine ja immuunsuse tugevdaja. Suurel kuumusel kaovad paljude toiduainete kasulikud omadused, nii ka küüslaugul, mistõttu tasuks seda süüa toorena.

küüslauk

Söö meditsiinilisi seeni

Nendeks on näiteks šiitake ning maitake seened, viimast neist tuntakse ka leht-kobartoriku nime all. Kasutada võib ka seente konsentreeritud ekstrakte, mis samuti aitavad parandada immuunsüsteemi kaitsefunktsioone.

Proovi ravimtaimi ja ürte

Erinevate haiguste ning põletike vastu võivad aidata ravimtaimed ning ürdid. Paljudel neist on tugevdav toime, mis aitab haiguse korral organismil võidelda. Näiteks sobivad harilik ženšenn või hundihammas.

Punase päevakübara tinktuur

Selle ravimi eesmärgiks on samuti võidelda külmetushaiguste ning gripiga, kuna ta aitab kiiresti taastada immuunsüsteemi kaitsvaid funktsioone.

Haiguse ilmnemisel võib võtta pool teelusikatäit vees lahustatud tinktuuri ning seda iga kahe tunni tagant. Pärast kahte päeva võib kogust vähendada ning võtta tinktuuri kolm korda päevas.

Allikas: everydayhealth.com

Fotod: Pexels