Millised mälestused jäid harrastusujujale taliujumise MM-ilt?

Taliujumise MM 2020 6

Harrastussportlane Jelena Bondarchuk osales esimest korda taliujumise maailmameistrivõistlustel ning pani kirja oma muljed. Loe lähemalt, millised on tema emotsioonid ja mälestused.

Kui jõudsin Sloveeniasse taliujumise maailmameistrivõistlustele, siis ei osanud loota, et sukeldun sellisesse pidulikku atmosfääri. Seda, mis toimus, on väga keeruline sõnadega kirjeldada, seda peab ise kogema. Kõik inimesed, kellega kokku puutusime olid väga positiivsed ja avatud. See oli väga lahe.

Võisteldi basseinis ja avavees

Taliujumise maailmameistrivõistlustel osales 36 riiki ning enam kui tuhat erinevas vanuses sportlast. Võistlused kestsid viis päeva ja sportlased võistlesid 13 eri distsipliinis. Neist pikimad – 1 km vabastiilis ja 450 m vabalt toimusid avavees, lisaks võisteldi 25-meetrises basseinis tavapärasematel distantsidel, näiteks 25 m, 50 m, 100 m ja 200 m erinevates stiilides.

Võistluste süsteem oli lihtne, kõik taliujujad läbisid oma valitud distantsi ja kolm parimat oma vanuseklassis pääsesid poodiumile. Kuid toimus ka neli superfinaali, nimelt 25 m liblikat, 25 m rinnuli, 50 m rinnuli ja 25 m vabastiilis, kuhu jõudsid 10 parimat ujujat.

Jelena ja Maria
Jelena ja Maria

Mina osalesin kolmel distantsil – 25 m, 50 m ja 100 m vabastiilis, seejuures 100 m distantsi proovisin esmakordselt. Jäin oma võistlusega rahule, parandasin isiklikku rekordit, kuid sain aru, et kui ma tahan edaspidi võistelda ja poodiumikohta saavutada, siis pean rohkem trenni tegema.

Taliujumise MM 2020 6Seitse medalit

Minu tütar Maria läks starti seitsmel distantsil – 25 m liblikat (seal saavutas ta oma esimese pronksmedali); 100 m rinnuli (II koht); 50 m rinnuli (III koht); 25 m rinnuli (II koht); 100 m vabalt (II koht); 50 m vabalt (II koht) ning 25 m vabalt (II koht). 25 m rinnuli ujumises jõudis Maria ka superfinaali, kus saavutas viienda koha. See kõik on uskumatu, arvestades, et võistluskonkurents oli tugev ning tütar hakkas taliujumist harjutama alles kaks kuud tagasi. Lihtsalt fantastiline!

Võistluse võttis Maria ise kokku järgmiselt: „Kõigepealt tahan märkida, et väga eriline oli see, kuidas inimesed eri riikidest üksteist toetasid ning kui hästi läbi said. Väga meeldis ka imeilus koht ja loodus linnas Bled, kus võistlused peeti. Mul õnnestus leida uusi sõpru teistest riikidest, kuna kõik olid väga sõbralikud ja seltskondlikud. Pärast viite võistluspäeva ei olnud mingit väsimust ning tahan kindlasti tulevikus veel tiitlivõistlustel osaleda. Võistlema minnes lootsin vähemalt ühe poodiumikoha saavutada, kuid seitse medalit oli minu jaoks suur üllatus!”

Emotsioonid on väga positiivsed

Kuna mul oli koos tütrega esmakordne kogemus sellisel tasemel võistelda, siis oli kõik uus ja väga huvitav. Väga lahe oli koos teiste sportlastega oma starte oodata. Vee temperatuur oli umbes + 5 °, õhk umbes +8 °, aga hirmu ei olnud, sest tänu adrenaliinile ei olegi külm. Tegelikult tegime enne võistlust ka soojendusharjutusi, aga soojendusujumist taliujujad ei tee, ainult esimesel päeval oli võimalus vett proovida. Kui võistlus oli läbi, siis läksid kõik sportlased sauna. Huvitav fakt on see, et saunad oli korraldajate poolt tellitud Eestist.

Jelena ja Maria

Eestile edukas MM

Eesti võistkond võitis MM-ilt 40 kuldmedalit, 41 hõbedat ja 19 pronksi. Eestit esindasid talvises ujumises väga tugevad ja tuntud sportlased ning nendega koos võistelda oli suur au.

Kogu meistrivõistluste vältel valitses pingevaba õhkkond: eri riikidest pärit osalejad olid ehitud oma riigi sümbolite ja lippudega, mis kaunistasid mütse ja jakke. Kõik olid väga positiivsed, ümberringi naeratati ning publiku toetus oli uskumatu. Starti minnes ja kuuldes, kuidas publik iga sportlast toetas, tekkis nii lahe tunne, et isegi vesi ei tundunud külm olevat. Korraldajate poolt oli organiseeritud welcome party ja afterparty, kus sportlased said üksteisega tutvuda ja lõõgastuda koos kohaliku toidu ja tantsuga.

Lisaks suurepärasele atmosfäärile on Bledis väga ilusad vaated. Linn asub mägede vahel, mis annab talle hämmastava suurejoonelisuse – ilus järv, väike hubane linn ja kõik see Alpide vahel. Sloveenia on väga külalislahke ja kaunis riik. Mul oleks hea meel kunagi sinna tagasi minna.

Tekst: Jelena Bondarchuk

Fotod: erakogu