Iseenda hea tundmine on enesejuhtimise alus

Tunne iseennast
Foto: Pexels

Inimene ei veeda mitte kellegi teisega rohkem aega kui iseendaga. Seepärast on just endaga hästi läbi saamine ning enda tundma õppimine väga oluline. Psühholoog Anneli Salk kirjutab lähemalt, millist rolli mängivad meie elus emotsioonid ning mida saame oma emotsioonidest välja lugeda.

Emotsioonid kannavad sõnumeid ning meeleolu kaudu saame sõnumeid oma sügavamalt olemuselt. Meie sisetunne ütleb, kas oleme õigel teel või hakkame oma eluteelt kõrvale kalduma. Sisetunne suhtleb meiega emotsioonide keeles. Kui tegutsedes on hea tunne, siis järelikult oleme iseendaga kooskõlas ja loodetavalt õigel kursil.

Positiivsete emotsioonidega elades asjad edenevad. Me oleme rõõmsad ja see rõõm kandub edasi teistele inimestele. Kui tunneme häid tundeid, on kerge ise elada ja lasta teistel elada. Positiivses meeleseisundis olles on kergem positiivselt reageerida ja suhelda ning seeläbi luua elutervet päeva!

Aga kui meeleolu kipub käest ära minema, on midagi elus tasakaalust väljas. Halb meeleolu näitab, et midagi on viltu läinud ja sellele tuleb tähelepanu pöörata. Mõnikord on lihtsalt fookus käest libisenud, vahel viitab halb meeleolu tõsisematele probleemidele. Kui ignoreerime oma tundeid, süveneb halb meeleolu veelgi, kuni seda tunnet ei ole võimalik enam tähelepanuta jätta. Sellega tuleb hakata tegelema.

Mõeldes negatiivseid mõtteid ning tundes negatiivseid tundeid, ei ole võimalik luua positiivseid suhteid ega elu. Tavaliselt süveneb halb meeleolu tasapisi ja inimesed loodavad, et küll see läheb iseenesest paremaks. Meeleolu võibki iseenesest parmaks minna, kuid samas võib see aastateks vinduma jääda või süveneda. Halb meeleolu võib muutuda meeleoluhäireks – depressiooniks.

Depressiooni puhul hakatakse nägema oma elu läbi mustade prillide. Kaotatakse võime elust rõõmu tunda ning sügava depressiooni puhul ei leita enam motivatsiooni elamiseks. Depressioonis olles kaotatakse ühendus oma elujõu allikatega, sellest ka elujõu kadumine. Depressioon ei ole meie sisetunde vaikne sosin, vaid hinge karje, et elu hakkab käest libisema. Seda ei saa tähelepanuta jätta. Depressioonist väljatulekuks tuleb hakata pöörama tähelepanu oma tunnetele ja püüda mõista, milliseid sõnumeid tunded endas kannavad. Tuleb võtta aega iseendale ja mõelda, mis on elus toimunud, et meeleolu on langenud.

Selleks, et meeleolu hakkaks positiivsemaks muutuma, tuleb meenutada, mille järele januneti, kui siia maailma tuldi. Tuleb leida võimalusi, kuidas seda janu kustutada. Kui suudetakse meenutada oma elamise põhjust ja seda, mida tahetakse elus kogeda, hakkab elujanu tagasi tulema. Iga päev on igal inimesel võimalus teha oma elus väikesi positiivseid muutusi. Iga päev on võimalik hakata oma mõttemustreid elutervemaks muutma. Kui muudetakse oma mõtteid positiivsemaks, muutuvad ka tunded samas suunas. Positiivsed tunded loovad eelduse paremateks suheteks ja ettevõtmisteks. Kellelgi pole elus nii palju aega, et oma päevi depressiivselt õhtusse veeretada.

Meele häälestamine positiivseks päevaks

Enda heaks saab iga päev väikeseid asju teha ning kunagi ei ole liiga hilja alustamiseks. Proovi näiteks harjutust „Hommikurituaal: meele häälestamine positiivseks päevaks“. (Kui soovid päeva alustada hea tundega, on see harjutus sama tähtis kui enda füüsiline ettevalmistamine päevaks.)

  • Planeeri endale hommikul 10-15 minutit isiklikku aega.
  • Leia mugav koht, selleks võib vabalt olla ka voodi. Kui sulle meeldib teha rituaale kodus, saad selleks kujundada seal endale nn rituaalikoha.
  • Häälesta end positiivsele emotsionaalsele tundele − tunneta algava päeva värskust ja elevust. Algav päev on väga väärtuslik, sest see on üks päev sinu elust.
  • Kujuta ette, mida kõike head võib see päev tuua. Mõtle, mida saada ise teha, et päev oleks edukas.
  • Häälestudes mõtle, milliseid riideid sa sel päeval kannad. Millised riided väljendavad kõige paremini seda, kes sa oled ja mida sellel päeval teed.
  • Kui soovid seda harjutust teha väga põhjalikult, siis kirjuta igaks päevaks üks hea idee, mis sind sellel päeval inspireerib.
  • Tunneta, kuidas sa alustad päeva positiivses voos ja see voog kannab sind parimal võimalikul moel hommikust õhtusse.

Tekst: Anneli Salk

NB! Kui on soovi ennast vaimselt arendada, siis rohkem saab nendel teemadel lugeda eneseabi inspiratsiooni raamatust „Mina oma elus“. Raamatu autor on Anneli  Salk.