10 asja, mida teha, et olla tervem ja tugevam

Keharaskusega harjutus

Maailmas on rasvumine ning ülekaalulisus tõsine probleem. Hakka tegema tervislikumaid eluvalikuid ning hoia ennast aktiivselt liikudes vormis!

Ei ole saladus, et rasvumine on laialt levinud probleem kogu maailmas. Statistika näitab, et inimesed peaksid suhtuma sellesse probleemi tõsisemalt ning hakkama tegema elus tervislikumaid valikuid. Siin on 10 nippi parema tervise jaoks.

Muuda oma treeningrutiini

Uuenda oma treeningkava, et hoida ennast pidevalt motiveerituna. „Mitmekesisus on kehale ja vaimule väga vajalik,“ ütleb toitumisnõustaja Jim White, kes on Ameerika Dieediliidu kõneisik ning sertifitseeritud tervisespordi juhendaja. „Keha harjub ära kõigega, mida pidevalt korratakse,“ ütleb mees ning soovitab kombineerida erinevaid treeninguid. Sega kardiotreening jõuharjutustega, tegele jooga või võitluskunstidega. Võib ka muuta oma treeningu rütmi ja tempot.

Leia omale treeningkaaslane

Oma treeningplaanist kinni pidamine võib olla raske, kuid uue motivatsiooni annab treeningkaaslane. Sõbraga koos trenni tegemine hoiab teid mõlemaid aktiivsetena ning lisab natuke võistlushimu, eriti kui valida kaaslaseks mõni edasijõudnum sportlane. Siis on ka endal lihtsam seada kõrgemaid eesmärke.

Tee jõuharjutusi

Jõuharjutused on üks tähtsamaid osasid treeningplaanist, hoides kava mitmekülgsena ja samal ajal kasvatades lihasmassi. Selleks ei pea veetma tunde jõusaalis raskusi tõstes, vaid oma lihastoonust saab turgutada ka kodus või kontoris, tehes mõne minutilisi harjutusi. Kätekõverdused on hea viis treenida oma rinda, triitsepsi lihaseid ning õlgu. Kükid ja väljaasted on efektiivsed, sest treenivad mitut lihast korraga ning neid on lihtne oma kavasse lisada.

Tee lihtsaid kardiotreeninguid

Kardiotreening tõstab südamerütmi ning põletab kaloreid ning üks parimaid viise selleks on jooksmine. Algajatel tasub vaheldumisi proovida jalutamist ning jooksmist, pidevalt kõndimise osakaalu vähendades. Samuti aitab kaloreid põletada oma harjumuste muutmine – proovi kontoris rohkem aega seista, vali lifti asemel trepp või pargi oma auto töökohast kaugemale. Harjuta ennast kõndima reipa sammuga.

Tegele erinevate spordialadega

Uued harjutused või isegi täiesti uus spordiala võivad aidata motivatsiooni tõsta. Näiteks oled alati unistanud golfi mängimisest? Premeeri ennast mõne õppetunniga, paar tundi rajal ringi jalutades põletad samuti kaloreid. Või oled soovinud leida lõõgastavat treenimisvõimalust? Miks mitte rentida sõudepaat ning aerutada järvel tunnikese või võtta osa mõnest joogatunnist.

Kui sa oled juba leidnud endale meelepärase vahelduse, siis kindlasti ürita seda hoida oma treeningkavas.

Loe toitumismärgiseid

Toitumisalast teavet peaks lugema iga inimene, kes tahab hoida silma peal oma söömisharjumustel. See aitab hoiduda liigsetest kogustest ja ebatervislikest koostisosadest töödeldud toidus. „Sageli on üks pakk mõeldud kolmeks kuni neljaks toidukorraks, mitte ainult üheks,“ ütleb White. Väldi toite, mis sisaldavad transrasvu ning vähenda suhkru tarbimist,  kuni seitse grammi toidukorra kohta on sobilik. Proovi leida kõrge kiudaine sisaldusega toite. Samuti tasub meeles pidada, et mida rohkem me lisame oma söögilauale värskeid koostisosi, seda lihtsamalt saame vajaliku koguse päevaseid toitaineid.

Kokka tervislikult

Toitumiskava jälgides tasub ka silmas pidada, et toidu valmistamise viisid oleksid tervislikud. Küpseta, grilli, auruta või pruunista toite ning ürita hoiduda friteerimisest. Küpseta eelkõige tervislike rasvadega nagu oliiv- ja rapsiõli. Samuti võiks maitsestada pigem kuivatatud ürtidega ja vältida soola. Neid reegleid tasuks jälgida ka väljas söömas käies.

Hoia oma toitumiskava mitmekülgne

Lisades oma toidulauale uusi maitseid, aitab see hoida huvi tervisliku toitumise vastu. Samuti kindlustab see erinevate toitainete kättesaadavuse. Süües ainult ühte sorti toiduaineid, isegi kui need on tervislikud, võib tekkida teatud vitamiinide ja mineraalide puudus. Katseta eksootiliste puu- ja juurviljadega ning erinevate teraviljadega. Proovi süüa kinoad kõrvalroana või kaerahelbeid hommikuks.

Pööra tähelepanu toidu kogusele

Kindlasti ei tasuks süüa korraga väga suurt portsjoni, näiteks küpsetades poole kilose lihatüki, peaksime sööma sellest ainult umbes 30 grammi. Lisaks sellele tasuks kokates kasutada mõõteriistu ja toidukaalu, et olla kindel söödava toidu koguses. White soovitab restoranis käies süüa ainult pool oma toidust ning ülejäänud võtta koju kaasa, et seda järgmisel päeval nautida.

Lisa oma toidulauale rohkem puu- ja juurvilju

Tervislik toitumine on pidevalt muutuv teekond. Liha võib olla põhiosa toidulauast, aga töötava organismi seisukohalt on oluline mitmekülgne toitumine. Seega proovi oma söökidesse lisada rohkem värskeid puu- ja juurvilju ning vähenda liha koguseid. White soovitab kasutada värskeid koostisosasid võimalikult palju. Näiteks sobivad need hästi snäkkideks toidukordade vahel – kasta sellerivars maapähklivõisse või porgand rasvavabasse dippi. Samuti võib lisada värskeid köögivilju võileiva vahele või pasta sisse. Hommikusöögi kõrvale võib võtta puuvilju, mis sobivad nii pudru kui ka jogurtiga. Värsked koostisosad hoiavad kalorite arvu ning kaalunumbri madala.

Allikas: everydayhealth.com

Fotod: Pexels