Madis Meister – meie oma „Jäämees“

Madis Meister
Madis Meister

Boost Yourselfi kampaania „Mina valin liikumise“, mille põhiidee on motiveerida Eesti rahvast liikuma, kogub aina hoogu. Meie teine intervjueeritav spordiaktivist oli Wim Hofi meetodi maaletooja ja koolitaja Madis Meister. Vestlesime mugavustsoonist väljatulemisest, külmatreeningute mõjust nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele ning andsime soovitusi algajatele külmatreeningute harrastamiseks.

Madis Meister on tuntud kui inimeste tervendaja. Seda teeb ta nii Wim Hofi meetodi instruktoriks ja koolitajaks olemise kui ka muusikateraapia kaudu. Mis on Wim Hofi meetod? Tegu on enda keha ja vaimu eest hoolitsemisega külmatreeningute kaudu. See koosneb kolmest alustalast, milleks on hingamisharjutused, külmatreening ja meeletreening. Need kõik kokku aitavad tugevdada immuunsüsteemi, südant ja veresoonkonda, tõsta sportlikku võimekust ja energia taset. Meetodile lõi aluse Hollandist pärit Wim Hof, kes on „Guinnessi rekorditeraamatus“ laineid löönud. Nimelt on ta roninud Kilimanjarole lühikestes pükstes, jooksnud paljajalu ülalpool polaarjoont ja seisnud rohkem kui 112 minutit jääkuubikuid täis kastis. Ilmselt kõlab see paljudele üsna hullumeelsena, kuid Madis Meistri sõnul on jäätreeningu tulemuseks tõeline nauding ning hea tervis.

Mugavustsoonist väljatulek on vajalik

Meistri sõnul on igal inimesel erinev mugavustsoon ning seda võib käsitleda kui metafoori, millel füüsilised piirid puuduvad. Kui mõne jaoks võib külmatreening olla hirmutav ja näida suure väljakutsena, siis Madise jaoks on tegu ainult naudingu ja lõõgastusega. Ta arvab, et mugavustsooni laiendamine võiks olla iga inimese päevakavas, sest nii areneb inimene üldiselt. Miks on mugavustsoonist raske välja tulla? Sest siis hakkab suurenema stressitase. Madise sõnul eraldub meie kehas külmatreeningutega aga positiivne stressihormoon hormesis ning pärast külmas vees käiku valdav heaolutunne võib lausa sõltuvust tekitada. Meister tõdeb, et kui kehal on külmašokk läbitud ja hingamistehnika õige, harjutakse külmaga ära ning suudetakse lõõgastuda.

Positiivsed mõjud ka kehalisele tunnetusele

Wim Hofi meetodiga tegelema hakates võib näha oma elus teatavaid muutuseid. Keha õpitakse nii füüsiliselt kui ka vaimselt paremini tunnetama, immuunsüsteem tugevneb, verevarustus paraneb ja ennetatakse nii südame- kui ka veresoonkonna haiguseid. Madis on märganud, et talvepakast ja suvist kuumalainet on pärast külmatreeningutega alustamist palju kergem taluda.

Soovitused algajatele – ehk külm dušš

Madis soovitab huvilistel alustada treenimist igapäevase külma dušiga. Alustada tuleks 15 sekundist ja seejärel oma keha tunnetades järk-järgult kestust suurendada. Kogenud külmatreenijad on maininud, et mõnikord tundub külma duši võtmine ebameeldivam kui jääauku minemine. Seega soovitab ta teise variandina alustada treeninguid külmaveekogudes väikeste ajavahemike kaupa. Kogu protsessi eesmärk on lõdvestuda ning oluline on oma keha kuulamine. Madis andis algajatele kolm olulist soovitust, millele keskenduda. Nimelt pöörab ta tähelepanu teadlikule valmistumisele, hingamistehnikatele ja taastumisele. Wim Hofi meetodi taastumisetapi juures on oluline aeglane ja sujuv keha ülessoojenemine, mille juures tuleb säilitada madalat pulssi.

Madis Meistri moto

Madis sõnastab oma missiooni Eesti liikumiskultuuri arendamisel järgmiselt: „Hoida inimeste jaoks ruumi“. Tema jaoks on oluline, et inimesed võtaks aega hingamiseks ja iseendaga olemiseks, et enda sees vastuseid leida. Mees usub, et kui inimestel on olemas turvaline koht, kus katsetada piire, kogeda erinevaid asju ja end vabalt väljendada, jõutakse lõpuks tervenemiseni.

Kuula rohkem, mis Madis Meistril Eesti liikumiskultuuri kohta öelda on, ja vaata täispikka intervjuud siit.

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, kes teab, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid läbi aasta veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst: Boost Yourself